Text: Sorina Dima
Foto: Mihai Turculeţ
Locaţie: Restaurant FUIOR
FUIOR. AICI TOTUL ESTE DESPRE IUBIRE. ASTFEL AFIRMĂ ȘI BUCĂTARUL-ȘEF ANDREI LATUL. UN AN DE LA LANSAREA ACESTUI INEDIT CONCEPT DE RESTAURANT A FOST SUFICIENT SĂ SIMȚIM ȘI SĂ SUBLINIEM DIFERENȚA... DIFERENȚA GUSTULUI, DIFERENȚA ABORDĂRII, DIFERENȚA ATITUDINII FAȚĂ DE NOI – OASPEȚII. PROPRIETARII RESTAURANTULUI ȘI-AU DORIT SĂ CREEZE UN LOC ÎN CARE SĂ VREA SĂ REVINĂ EI ÎNȘIȘI PENTRU NOI EXPERIENȚE GUSTATIVE ȘI EMOȚIONALE. ȘI ASTA S-A ÎNTÂMPLAT.
CA SĂ TE RĂSFEȚI CU O GASTRONOMIE DE CALITATE, NU MAI E CAZUL SĂ PLECI ÎN EUROPA. ACUM, ȘI AICI, ÎN MOLDOVA, PUTEM SAVURA BUCĂTĂRIE AUTENTICĂ ÎNTR-O MODERNĂ INTERPRETARE DE AUTOR. ASTFEL, NU EXISTĂ OASPETE AL ȚĂRII CARE SĂ PLECE DE LA FUIOR FĂRĂ UȘORUL REGRET CĂ VA MAI DURA CEVA TIMP PÂNĂ VA REVENI, ÎN TIMP CE CHIȘINĂUIENII CARE APRECIAZĂ VERITABILUL BUCĂTĂRIEI TRADIȚIONALE ȘI ORIGINALITATEA FUIOR, ALEG CU FIECARE OCAZIE SĂ IA PRÂNZUL SAU CINA AICI. ACEASTĂ BIJUTERIE DIN INIMA CHIȘINĂULUI A AJUNS UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE CĂRȚI DE VIZITĂ ALE CAPITALEI.
DIMINEAȚA – ÎN ENTUZIASMUL UNUI ÎNCEPUT DE ZI, LA PRÂNZ SAU SEARA LA CINĂ, NE DORIM UN ZÂMBET ÎN FAȚA ORICĂREI UȘI PE CARE ALEGEM SĂ O DESCHIDEM. IAR F-U-I-O-R ÎMPLETEȘTE CU MULTĂ DELICATEȚE SAVOAREA PENTRU TOATE DORINȚELE NOASTRE. ATENȚIA DIN PARTEA PERSONALULUI ESTE UNA RAR ÎNTÂLNITĂ, CHIAR ȘI ÎN CONTEXTUL ÎN CARE OSPITALITATEA E ÎN VENELE POPORULUI NOSTRU. ȘI PENTRU CĂ ORICE SUCCES DEPINDE DEPLIN DE ECHIPA CARE ARE GRIJĂ DE TOATE, AM DECIS SĂ VI-I PREZENTĂM PE CEI PENTRU CARE FUIOR ESTE NU DOAR UN LOC DE MUNCĂ, DAR O FAMILIE, O CASĂ, O DRAGOSTE.
Andrei LATUL
Chef Fuior
Parcursul meu profesional a început dintr-o întâmplare. După gimnaziu nu aveam posibilități financiare ca să merg mai departe la studii. Mama unui prieten de-al meu preda la Colegiul culinar din Chișinău, acolo am ajuns să fiu acceptat la buget. De o sută de ori mi-am dorit să renunț la această idee din motiv că în țara noastră nu se respectă această profesie, dar…
Într-o zi, am simțit că iubesc ceea ce fac și, de 16 ani, bucătăria este locul unde mă simt fericit.
La Fuior am o echipă mare, dar nu vreau să fiu considerat șef. Împreună avem un scop, asta este important. Chiar dacă a spăla vasele sau a curăța legumele este un început pentru bucătari, eu fac asta și acum. Aceasta denotă respectul și dragostea pentru meseria noastră.
Acasă sunt bucătar doar de sărbători. Pot confirma toți cei cu care împart aceeași meserie. E greu să prepari cantități doar pentru cei de acasă, când la lucru ai o familie atât de mare.
Iubirea este ingredientul principalși folosit în toate rețetele mele, chiar dacă are un gust acru, amar, sărat sau dulce. E aceeași chimie ca în familie, același secret. Totul este despre iubire.
Nu îmi place să repet aceeași rețetă ani la rând, mă plictisește. Iubesc experimentele și o fac des… O dată la două luni, fac o schimbare. În luna aprilie, am avut trei meniuri: de primăvară, de post și, desigur, Maslenitza. Nu avem ceva ce nu se vinde. Există bucate mai des solicitate, dar fiecare farfurie are oaspetele ei.
Este o adevărată artă bucătăria noastră… contează și gustul, dar și cum arată. Oaspeții aleg vizual, se lasă tentați de arome și memorează gustul. Aspect, aromă, gust – sunt cei trei factori după care mă conduc. Atunci când propun ceva nou pentru meniul nostru, aduc toate argumentele – de ce trebuie să arate exact așa cum vreau eu, iar decizia aparține întregii echipe.
Fuior este oaza mea. Sunt auzit aici, asta îmi place! Mă pot descoperi zilnic, fapt care mă motivează să vin și să dăruiesc iubirea mea.
Înainte să vin la Fuior, îmi promisesem că nu o să mai muncesc în restaurante cu nume, cu tehnologii de ultimă generaţie sau mulți bani. Timp de șase luni m-am gândit dacă face să accept această ofertă. Şi uite că sunt aici. Pentru că sunt respectat, auzit și înțeles.
Visul meu este să am propriul restaurant.Aceeași nișă, același gust tradițional și cu interpretări noi. E ceea ce se pierde la noi, iar eu sunt îndrăgostit de bucătăria moldovenească. Bucătăria este o emoție continuă. Cea mai mare motivație a mea este feedback-ul clienților. Îmi scriu oriunde sau mă invită să mă cunoască.
Director Fuior
Unde te poți simți mai bine decât acasă? Aici, la noi! Fuior este conceput pentru a transmite senzația că eşti acasă – căldură, gustul bucatelor pregătite de bunica și emoția clipelor în care stăteai la sfat cu mama. Un loc care îți oferă șansa să trăiești în trecut, prezent și viitor.
Când am venit aici și am înțeles conceptual care sunt planurile de viitor, cât de unic este acest proiect și ce perspectivă avem, pur şi simplu m-am îndrăgostit!
Am început cu echipa. Mi-am ales fiecare coleg cu o exigenţă maximă. Astfel, faţa acestui local sunt cei șapte băieți care deservesc fiecare client cu respect şi multă grijă. Odată ce ne pășește pragul „casei”, fiecare oaspete ne devine prieten. Fuior nu are o familie mare, dar e una muncitoare și profesionistă.
A fost greu la început, dar efortul a meritat. Mă mândresc că suntem unici în Republica Moldova – curând nu doar aici. iar tot ce îmi doresc sunt cât mai mulți oaspeți și să ne păstrăm individualitatea. Bucuria mea sunt vizitatorii fideli. Atunci când din tot meniul își doresc “как обычно”, ei ne demonstrează încrederea.
Tocmai am marcat un an de la deschidere. Avem un restaurant cu câteva săli ce pot asigura intimitatea oaspeţilor noştri, plus o terasă confortabilă şi elegantă, perfectă pentru diverse reuniuni de familie şi momente unice alături de cei dragi. Avem o echipă extraordinară. Anastasia Cuzneţova, este acea hostess minunată care îşi iubeşte munca şi face totul ca oaspeţii să fie încântaţi. Chelnerii Alexandru Cuzmici, Vladimir Cutcoveţchii, Andrei Caisin, Ivan Garam, Dumitru Turculeț, Ghenadie Pavliuc, Natalia Moiseenco şi Mihail Cuzin sunt cei care ştiu că cel mai important este omul din faţa lor, cel care ne-a trecut pragul şi are cele mai mari aşteptări de la felul în care va fi tratat. Barmenii Eugeniu Scaleţchii, Vitali Cîssa şi bar-managerul Andrei Gheorghiţă, sunt cei care lucrează exclusiv cu acea hartă a vinurilor absolut unică în Moldova. Încă un omuleţ cu care ne mândrim este sous-chef Rudolf Haceaturean. Rudolf este practic al doilea pilot la cârma unei nave, el e cel care dirijează echipa. Fuior i-a schimbat nu doar viaţa, dar şi felul de a trata gastronomia.
Noi nu avem concurenți.Suntem diferiți atât ca bucătărie şi design, cât și ca profil al celor care ne vizitează. Fuior este mai mult decât o farfurie cu mâncare, este despre senzație. Ceea ce ne face speciali este cultura și bucatele tradiționale. Ingredientul de bază, însă, este dragostea. Iar tehnologiile doar îi asigură prospeţimea. E important ca să trezești un gust nou, chiar dacă rețetele au scris deja istorie.
Sunt o norocoasă că am ajuns să muncesc aici. Am gestionat acest proiect din prima zi, m-am îndrăgostit de el şi l-am învăţat cum să facă primii paşi. Nu aș pleca pentru nimic în lume, fiindcă aici am parte de atitudine şi apreciere. Suntem auziți de cei de mai sus, un lucru important pentru a putea să te dezvolți și să formezi o familie, nu doar o echipă.
Inspirația acestui restaurant a pornit de la locație. Fiind chiar în centrul Chișinăului, într-un punct înconjurat de mai multe hoteluri, companii mari și trafic, am înțeles că bucătăria tradițională ar fi exact ceea ce lipsește aici.
Conceptul este unul modernizat, dar inspirat din tradiţiile străbunilor. Datorită chef-ului nostru, am obținut un meniu autentic, ce păstrează gustul amintirilor din copilărie.
Noi nu facem diferența între oaspeți. Fie că e moldovean, vorbitor de limba rusă, cu pașaport turcesc sau pielea mulată, noi îi primim pe toți ca acasă. Despre asta este Fuior – un spațiu intim, muzică liniștită, oameni frumoși la suflet și împlinirea poftelor culinare.
Împreună cu Andrei, bucătarul nostru şef, am analizat cu mare atenție, în cele mai îndepărtate localități din țară, cei mai deosebiți producători autohtoni. Calitatea acestora ne-a motivat și mai mult să realizăm acest proiect, cu produse sută la sută de la noi. E o deosebită plăcere să lucrezi cu ai tăi. Fabricile mici depun mai multă grijă în ceea ce fac, iar asta se simte în gustul bucatelor.
Cașcavalul fabricat la noi în țară e mai delicios decât cel italian. Despre vin… nu cred că e nevoie să comentez. Momentan avem cupaje, soiuri alese, gusturi intense, mirosuri memorabile și denumiri nemaiîntâlnite în comerț.