RED by Rodica Ciorănică
  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar

RED by Rodica Ciorănică

  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar
0
RED opinion

Victoria Ursu
Tendințele în nutriție pentru 2019

by RED februarie 14, 2019februarie 28, 2019
written by RED
Victoria Ursu | Tendințele în nutriție pentru 2019

”O dietă echilibrată și variată, alcătuită dintr-o gamă largă de alimente nutritive și gustoase, adaugă ani la viață și dă viață anilor.”

Este ideea fundamentală pe care am extras-o din Planul European pentru Abordarea Nutriției 2015-2020, prezentat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De această idee ar trebui să se conducă fiecare și mai cu seamă nutriționiștii în activitatea lor, pentru a preveni și trata (la etape incipiente) nemiloasele boli netransmisibile legate de nutriție: obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, gastro-intestinale.

Efortul nu va fi direcționat spre obținerea rezultatelor de moment, adesea cu orice preț și fără conștientizarea consecințelor asupra sănătății, ci se va orienta către formarea culturii alimentare (totalitatea cunoștințelor și deprinderilor acumulate în materie de nutriție, menite să definească un comportament alimentar echilibrat al individului.)

Cunoștințele se vor obține în mod sistemic (asemeni studierii unei limbi străine, de ex.):

- de la profesioniști: nutriționiști, doetologi, specialiști în nutriție cu studii în materie de nutriție (net-superioare se consideră cele obținute în medicină), cu experiență practică în cabinete de stat sau private; doctori în științe medicale, specialiști din domeniul sănătății implicați în elaborarea de strategii, programe, ghiduri etc.

- din cărți de nutriție și sănătate, alte surse de informații credibile, ce au la bază, de regulă, explicații demonstrate științific;

- prin aplicarea celor învățate, definind intuitiv propriul comportament alimentar;

- alte surse relevante.

Studiile naționale și internaționale descoperă continua creștere a numărului de îmbolnăviri asociate nutriției proaste, prin abordarea dietelor nesănătoase: excesul de carbohidrați rapizi, grăsimi saturate, grăsimi trans, zahăr și sare, prezența aditivilor alimentari în exces, precum și un consum redus de legume, fructe și cereale integrale, altele. Tot mai mulți oameni nu numai că-și scurtează speranța de viață, dar își afectează și calitatea vieții, în consecință devenind lipsiți de vitalitate, acumulând frustrări și oboseli cronice, devenind anxioși din cauza kilogramelor în plus, suferind de dureri emoționale și fizice. În același timp, în unele țări, în rândul unor grupuri vulnerabile, și subnutriția rămâne un motiv de îngrijorare.

Curs tendințelor în nutriție pentru 2019 o vor da, ca de obicei, țările dezvoltate. Prin politici guvernamentale și cu implicarea sectorului public și privat, populația va resimți realizarea a 3 obiective:

1.  PROMOVAREA ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE

Sănătatea și bunăstarea sunt definite de echilibrul dintre dieta generală, efortul fizic constant și igiena emoțională. Așadar, ghidurile și planurile de nutriție vor fi orientate spre:

- crearea unor medii de producere, import și comercializare a alimentelor și băuturilor sănătoase (piețe eco, promovarea producătorilor autohtoni, etichetarea riguroasă, sancțiuni pentru încălcări etc.);

- promovarea abordării unei diete sănătoase pe tot parcursul vieții (în special pentru grupurile cele mai vulnerabile);

- consolidarea sistemelor de sănătate pentru a promova o alimentație echilibrată în: centre de nutriție și ale medicilor de familii, spitale, alte centre de medicină privată sau de stat tangențiale cu nutriția (endocrinologie, chirurgie, gastroenterologie, diabetologie, dermatologie, kinetoterapie, recuperare fizică etc);

- sprijinirea, evaluarea și cercetarea, supravegherea, monitorizarea și consolidarea unităților guvernamentale, alianțelor și altor entități pentru asigurarea unor abordări de sănătate în toate politicile.

2. COMBATEREA RATELOR DE CREȘTERE A OBEZITĂȚII

Se știe că la nivel mondial, supraponderabilitatea și obezitatea la adulți este în continuă creștere (în special în țările dezvoltate). Însă mai puțin, probabil, se cunoaște că obezitatea e în plină „întinerire” printre copii. Excesul de greutate a ajuns să se dezvolte în uterul mamei, atunci când definirea gusturilor și preferințelor copilului, sunt influențate direct de alimentația mamei.

Conform datelor OMS, în țările europene, în medie, unul din trei copii cu vârsta de 6-9 ani este supraponderal sau obez. Acest surplus de greutate este suma consecințelor unor obiceiuri alimentare nesănătoase abordate în familie (conștientizate sau banalizate), precum și lipsa de mișcare, mâncatul compulsiv în dezechilibre emoționale.

Da! Copiii, la fel ca și adulții, pot fi stresați și anxioși.

În acest sens, în 2019, toate eforturile se vor pune pe seama educației alimentare a femeilor însărcinate și a copiilor (workshopuri, ore de nutriție, ateliere de gătit etc.), astfel încât să se definească noi percepții asupra stilului de viață.

3. SECURITATEA ALIMENTARĂ

Instituțiile medico-sanitare și de siguranță a alimentelor vor avea constanta misiune de a defini, într-un cadru juridic, responsabilităţile producătorilor, importatorilor și comercianților de produse alimentare și băuturi. Astfel încât consumatorii să fie informați corect și complet, să li se protejeze sănătatea, iar piața produselor alimentare să fie protejată de practici incorecte.

În timpurile în care ne dorim o sănătate bună: imunitate forte împotriva multiplelor boli, dezvoltare fizică și mentală, nutriția nu poate fi neglijată. Dacă am analiza și aspectul financiar, eforturile unui om sănătos sunt mult mai mici decât ale celui care-și neglijează cu desăvârșire sănătatea.

• Cine are timp, chef și bani în plus să stea acasă urmând tratamente prescrise?

• Care angajator încurajează concediile medicale sau productivitatea redusă în rândul salariaților?

• O afacere se dezvoltă de la sine dacă șeful este continuu bolnav?

Nutriția este o necesitate, iar serviciile unui nutriționist NU sunt un moft!

În occident, serviciile de nutriție sunt acoperite de polița medicală. În acest sens, oamenii care-și consultă periodic nutriționistul își mențin starea optimă de sănătate sau previne/tratează o patologie în stare incipientă. Cei interesați de prevenție sau antiaging sunt cu mâna pe pulsul ultimelor tendințe în nutriție. Aceștia își cunosc specificul alimentației lor, corectează alimentația/greutatea corporală atunci când sensibilizează devieri. Astfel, sunt apți de muncă îndiferent de vârstă, inspirându-i și pe ceilalți.

A merge la un nutriționist este precum ți-ai vizita cu regularitate medicul stomatolog sau cosmetolog în scopul menținerii danturii sau a tenului. Dieta va fi neapărat personalizată, adaptată schimbărilor de vârstă, condiției fizice, preferințelor sau zonei în care locuim.

În R. Moldova lucrurile sunt la etapa primară de dezvoltare.

Apare interesul, nutriționiști (chiar dacă puțini) capabili să ofere un diagnostic corect al stării de nutriție (conform protocoalelor medicinale internaționale). La determinarea statutului nutrițional aport-nevoi, aceștia vor ține cont de analizele medicale primare. Iar în cazul patologiilor grave, carențelor de nutrienți, tulburărilor alimentare, vor lucra în echipe multidisciplinare alături de medicul specialist, psiholog și/ sau psihoterapeut.

„NUTRIȚIA ÎN CICLUL DE VIAȚĂ”  - de la alimentația femeii însărcinate până la nutriția vârstnicilor.

Este genericul Primului Forum de Nutriție pe care intenționez să-l organizez în luna mai, la Chișinău. În ediția II 2019, vor ieși în fața publicului larg, dar și academic-medical, speakeri naționali și internaționali din diverse domenii de nutriție și sănătate.

Vom defini tendințele în nutriție, astfel încât să le oferim oamenilor o viață de calitate!

nutritieTendinteVictoria Ursu
0
FacebookPinterestTelegramEmail
previous post
Daniela & Victor | Iubirea adevarata e un fel de free entry în cosmos cu racheta personală
next post
Alina Plîngău | Televiziunea și briza inocenței

You may also like

Femei cappucino

martie 21, 2023

Victoria Ursu. | Slăbirea în culori emoționale

august 11, 2021

Ceasul. Azi.

iunie 27, 2023

RAFTUL LUI Alexandru Vakulovski. | Evreii lui Nicolae...

noiembrie 4, 2021

Victoria Ursu. | Alimentația post COVID

aprilie 5, 2021

O artistă adolescentă în Amsterdam

ianuarie 31, 2024

Denis Radu | PRP-ul este recomandat și pentru...

februarie 28, 2019

Korina Leonte | Previziuni astrologice pentru ultima lună...

ianuarie 9, 2020

RAFTUL LUI Alexandru Vakulovski.|Adrian Diniș sau „data viitoare...

martie 24, 2021

2021 cum va fi?

ianuarie 14, 2021
Ed.25 [2023]
Răsfoiește!

Editorial

Editorial

SECVENȚELE UNEI LUNI

Rotterdam. Olanda. Fiica mea învață la Academia de Arte de aici. Nu am vizitat-o niciodată până acum. Da, nu mă mândresc cu asta. Ca să găsesc o justificare, voi aminti că la început a fost pandemia, apoi a venit ea des pe acasă, apoi am fost extrem de ocupată, așa că se pare că soarele ne-a surâs abia la finele acestui an. Deci, Rotterdam?

Articole recente

  • Pentru prima dată la Chișinău: | Stilistul din lumea luxului parizian îți arată cum să creezi o garderobă funcțională la Florentino Delure
  • Aura is Motion
  • Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii
  • Cum să alegi costumul ideal pentru nuntă? Soluția Made-to-Measure de la Casa Florentino Delure
  • ILEANA RUSU ȘI INFIDELUL

Popular Posts

  • 1

    10 TEXTE EXCITANTE PE CARE SĂ LE TRIMIȚI PARTENERULUI ATUNCI CÂND NU E LÂNGĂ TINE

  • Contact

  • 3

    Cristian Șimonca | Blogu lu’ Otravă

  • 4

    Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii

  • 5

    Prognoza numerologică pentru 2025

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018

Categorii

  • Bizarre Bazaar (98)
  • Editorial (25)
  • Events (89)
  • Interview (157)
  • Lifestyle (266)
  • neREDactat (17)
  • Pictorial (66)
  • RED Bucharest (10)
  • RED opinion (97)
  • RED Recommends (179)
  • Uncategorized (1)

Get in touch

Facebook Instagram Youtube

Follow Us

Facebook

Subscribe to stay up to date with our latest thinking


  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Termeni si Conditii - Politica de Confidentialitate - Contact

@2018 - REDbyRC. All Rights Reserved.