Valentina Morărașu
Fondatoare AULIRE;
Director administrativ
Arredo Mobili Outlet - Boutique Bergamo
Când, la 18 ani, a venit ca toate moldovencele, în Italia pentru o viață mai bună, nici nu a visat că își va găsi dragostea și fericirea, că va gestiona afaceri de milioane și că va merge zilnic în Ferrari. Dar viața bate filmul.
Valentina și Christian și-au spus „da” într-o livadă veche de măslini, din Puglia. Moldoveanca a schimbat trei rochii, semnate de designeri celebri europeni, ținute care au costat-o o avere din suma pentru eveniment. Valentina nu regretă, și-a văzut visul împlinit – mireasă în sânul naturii, lângă cei apropiați, savurând cele mai delicioase bucate și vinuri, cele mai calde emoții... Și marele eveniment s-a întâmplat exact cum și-a dorit.
Ai bifat anul acesta la capitolul nunta. Cum ați ajuns, împreună cu soțul tău, la acest pas?
Istoria noastră de dragoste a început mai demult, însă Christian m-a cerut de soție în 2020. A fost o surpriză. Le-a invitat pe fiicele sale din prima căsnicie la noi acasă, a gătit ceva gustos, ca la final să-mi întindă inelul. Era început de pandemie și nu știam cum vor decurge lucrurile. Am spus „da” și am decis să lăsăm organizarea nunții pentru timpuri mai bune, dar să aducem pe lume un copil. Pentru noi era imperativ să se nască în 2021. Dăm importanță cifrelor, constelațiilor, nu am amânat, și în 2021 a apărut fetița noastră, Celeste.
Anul trecut Christian a revenit la subiectul căsătoriei. M-a invitat la cină. A fost surprinzător pentru mine că m-a adus în studioul Food Network Italia, unde unul dintre cei mai vestiți bucătari din Italia a gătit special pentru mine. În locul desertului, bucătarul mi-a adus inelul. În Italia, dacă nunta nu se face în același an, bărbatul mai revine odată, ca să împrospăteze cererea. Am zis „da” a doua oară, aceluiași bărbat. (zâmbește)
Și dacă revenim puțin la istoria voastră de dragoste?
Aveam 25 de ani, pe-atunci. Am mers cu o prietenă de-a mea la Milano, la iubitul ei. Tânărul a invitat cu noi un amic de-al său, dar acela n-a putut să vină. Unicul om pe care îl cunoștea în Milano era Christian. L-a sunat, au vorbit. În scurt timp, ne-am văzut la restaurant. A rămas mut când m-a văzut. Împietrise. Am glumit pe seama lui. L-am numit „înlocuitor”. Ne-am distrat. Am stat la cină, am băut împreună vodcă cu caviar, ceea ce pentru italieni este ieșit din comun. Ne-am sincronizat în multe alte chestii, am găsit multe lucruri care ne unesc. E adevărat că și eu am simțit ceva neobișnuit. De parcă m-am revăzut cu cineva dintr-o viață anterioară. Eu cred în reîncarnare. Divorțat, cu doi copii care veneau în weekenduri, cu douăzeci de ani mai mare ca mine... Mi-a dat de gândit, dar am ales să-mi trăiesc la maximum acea stare. Acum, uitându-mă în urmă, recunosc – a fost o alegere bună. Când ne-am cunoscut, avea o mașină și un magazin. În opt ani de relație, avem două Ferrari-uri, iar magazinul s-a transformat într-o rețea. Am reușit împreună să dezvoltăm afacerea, să mai facem un copil.
Au urmat cele două cereri, mai târziu. Ați ales împreună ziua de 8 mai, 2024 în care să vă sărbătoriți nunta? Dar locația? V-ați ghidat după careva principii?
Cum am spus mai devreme, ambii suntem dispuși să credem în forța cifrelor, a constelațiilor. Am ales această dată pentru că avea două cifre de opt, semn al infinitului. Pe 8 mai, în Italia se sărbătorește Ziua Mamelor, ceea ce mi-a plăcut enorm, fiind mamă. Plus la toate, eu ador primăvara, sunt născută primăvara și nu-mi imaginam un alt anotimp pentru nuntă.
Ea a avut loc în sudul Italiei, în Puglia, orașul natal al mamei lui Christian. Am rezervat pentru trei zile o fermă tradițională italiană, transformată într-o locație de vis. Perfect pentru festivități și odihnă. E o zonă cu mult soare și te impresionează prin varietatea de fructe și legume, prin soiurile excelente de viță de vie. La fel, Puglia este renumită prin livezile sale de olive și uleiurile de calitate superioară, iar mâncarea lor tradițională este mozzarella cu tomate. E o zonă care seamănă foarte mult cu Moldova și m-am îndrăgostit iremediabil de ea, ca locație pentru festin.
Cum ați abordat decorul, stilistica nunții?
Decorul a fost ales de mine, mi-am dorit totul să fie în culori pastelate, primăvăratice, foarte ușoare, simple și dragi. De la floriști am cerut bujori care să-mi amintească de Moldova, iar buchetul de nuntă să fie din trandafiri roz pal. Și pentru că voiam un roz identic cu cel al rochiei, i-am rugat să găsească florile de oriunde. La nuntă am ținut în mâini buchetul dorit.
Însăși ferma, prin designul ei de epocă, arată foarte bine. Am văzut expuse mașini de cusut vechi de aproape o sută de ani. Prin odăi - covoare țesute manual, paturi din metal forjat, acoperite cu saltele groase și alte lucrări confecționate manual, asemănătoare cu cele văzute la bunica. Decorațiunile și florile au adăugat festivitate atmosferei.
Astfel, în Italia, masa mea de sărbătoare a fost întinsă între două rânduri de olivi, pomi bătrâni, seculari. Mi-am dorit ceva cu istorie, cu tradiție.
Ai strălucit la nuntă în câteva ținute. Cariera ta în modelling și-a spus cuvântul când ai mers să-ți alegi rochiile, bijuteriile, makeup-ul?
Bineînțeles, domeniul fashion și haute couture și-au lăsat amprenta în viața și percepția mea și nu în zadar cele mai mari cheltuieli de nuntă le-am atribuit ținutelor. La nuntă au lucrat fotograf iși videografi celebri în lumea fashion.
Rochiile mi le-am procurat din Milano și sunt foarte satisfăcută că universul mi-a scos în evidență exact ceea de ce aveam nevoie. Am purtat trei rochii, pe durata celor trei seri de nuntă. Despre rochia roz pal - o capodoperă, o revelație pentru mine, am de spus doar cuvinte de laudă. Simțeam că a fost creată special pentru mine. Mă aștepta într-un magazin de brand din Milano. O realizare de succes a modei – o rochie incisivă, puternică. A fost prima rochie pe care am văzut-o și prima pe care am probat-o. Am plâns. I-am dedicat-o celei de-a doua zi de nuntă, lângă un colier Cartier, la ceremonia religioasă. Celelalte două rochii de culoare albă, la fel le-am cumpărat în Milano, pentru prima și a treia seară festivă. O doamnă bijutier din Noua Zeelandă mi-a confecționat câteva elemente pentru a-mi completa ținutele.
Ați solicitat un dress code de la invitați?
În prima zi toți au adoptat stilul casual shic, în cea de-a doua - au purtat ținute în culori pastelate, iar în cea de-a treia zi am vrut să se simtă și ei speciali - așa că, am purtat cu toți culoarea albă.
Cine a fost la nuntă?
Au fost părinții mei, câteva rude din Moldova, câteva stabilite în Italia, fiicele și alte rude din familia lui Christian. Ne-au onorat cu prezența partenerii noștri de afaceri, prietenii. Nunta noastră a fost un pic mai neobișnuită - a ținut trei zile. Am gândit evenimentul ca pe o scurtă vacanță, atât pentru noi, cât și pentru invitați. Ne-am asumat cheltuielile pentru cazare și transfer. Nu e atât de simplu să-i aduni pe cei mai importanți oameni din viața ta, în același loc, în aceeași zi, așa că am profitat cu toții, din plin, de timpul frumos de-afară și de o locație superbă. Iar musafirii ne-au făcut un cadou drăguț – o lună de miere în Maldive.
Ați ținut cont de tradiții? Ați „dezbrăcat” mireasa, ca în Moldova? Care sunt tradițiile de nuntă la italieni? Ce muzică a încins atmosfera?
Atât italienii, cât și moldovenii, nu mai respectă toate tradițiile. De la italieni am preluat cununia sub cerul liber. Ei demult practică așa ceva la nunți, iar a noastră nu a fost o excepție. A fost improvizată o arcă decorativă, ornată cu țesătură fină și flori, sub care eu și Christian ne-am jurat credință și iubire, de față cu preotul. La europeni este specific aruncatul jartierei de la piciorul miresei, asta o face mirele către bărbați, dar și aruncatul buchetului miresei către grupul de femei necăsătorite. Nu am respectat tradițiile de nuntă moldovenești. Nimeni n-a furat mireasa, nimeni n-a dezbrăcat-o... dar în lista de redare a fost și sârba, și hora, și multe alte piese populare în Moldova.
Atmosfera a fost animată de un taraf italian foarte renumit, care a colaborat cu Madona. Toți ca unul am dansat „pizzica” interpretată de ei și ne-am distrat ca niște copii. Pentru dansul mirilor am ales piesa „A thousant years” de Christina Perri. A fost foarte romantic și ne-am simțit îndrăgostiți ca în prima zi. Seara târzie a fost încinsă de un DJ de top.
Ce bucate și vinuri au fost servite la masă? Ați optat pentru careva produse moldovenești?
După cum v-am spus anterior, nunta a fost organizată în așa fel ca să petrecem cât mai mult timp împreună. Am avut la dispoziție trei zile de distracții, muzică, voie bună și bucate alese. În prima zi a avut loc ceremonia de întâlnire a oaspeților, iar la cină am improvizat un picnic în stil moldovenesc, cu frigărui, brânză, roșii și un fel de plăcințele asemănătoare cu ale noastre. A doua zi - cea festivă, am mâncat pește și alte delicii marine, iar în cea de-a treia am făcut un party cu piscină și pizza italiană la cuptor. Am optat pentru vinuri de casă. Proprietarii localului, producători de vinuri, ne-au oferit soiuri albe și roșii, din cele mai alese. A fost de vis!
Cât costă o nuntă de lux în Italia?
Această nuntă a fost un premiu binemeritat pentru amândoi. Ne-a costat în jur de 200 de mii de euro. Muzica – 12 mii de euro, compania care ne-a organizat evenimentul, vreo 15 mii. Foarte scumpe florile - 20 de mii, cu tot cu reduceri. Ne-am asumat cheltuielile de zbor, transfer și cazare a invitaților – vreo 30 de mii de euro. Rochiile m-au costat o avere, însă știu că am avut cele mai potrivite rochii la nunta mea și îmi asum această fericire, știind cât am muncit pentru ea. Sigur că puteam să reduc totul la o singură zi festivă și avea să am mai puțin de jumătate din cheltuieli, dar am dorit să fie ceva memorabil, pentru fiecare dintre cei prezenți.
Cum s-au simțit copii voștri la nuntă?
Faptul că nunta a fost între două persoane mature, cu ceva experiență în spate, poate fi calificat drept un pas bine gândit și drept. Dragostea este un element ce se condensează în timp, la fel ca înțelepciunea, ajunge să fie o bijuterie pentru cei din jur. Copiii noștri, cele trei fete minunate, s-au simțit foarte bine la nuntă. S-a văzut bucuria din ochii lor. Ne-am zis că avem toate șansele la o bătrânețe fericită cu așa o familie.
Foto: @thefashionwedding
Organizatori nuntă: @laiaia_official
Adresa: @masseriapotenti
Video: @urania_wedding_films