13 întrebări ce vor să-l dezgolească:
#1. Alex Calancea nu se lasă uitat ușor. Din ce ai construit acest personaj, de unde vin toate manifestările sale?
Nu l-am construit. Alex Calancea este probabil cel mai sincer pe scenă, pentru că operează numai cu instinctul și încearcă să fie lupul acela pe care-l poartă în sine. Probabil că sunt mai onest, îndrăzneț și dârz pe scenă decât în viața de fiecare zi.
#2. Ce simți când primești aprecieri, complimente?
Toate aprecierile contează. În viața de zi cu zi sunt mai timid și când mă laudă sau îmi spune cineva că „Uau, ce fain ești, interpretezi”, vreau să trec mai repede. E un complex, probabil. Nu prea mă împac cu lăudatul... să stau să ascult.
#3. Ce îți provoacă stări de euforie, de Nirvana pe scenă?
Nimic în afară de muzică și energia care vine de la public. Sunt o persoană mai impulsivă și de aceea și muzica o transmit cu stări de Nirvana. Mie îmi place totuși să trăiesc în scenă combinațiile mari, ca apoi să trec la pianul foarte, foarte lent care, de fapt, te ține în tensiune precum culminația, dar în afara ei.
#4. Dar în afara scenei?
În afara scenei sunt un om foarte retras.
#5. Ce înseamnă libertatea pentru tine și până unde poți merge?
Libertatea înseamnă tot. Încerc să merg liber. Să fiu cât mai rupt de toate prejudecățile, de toate conceptele pe care ți le impune societatea. Încerc să-i educ și pe copiii mei să fie liberi. Dar e complicat într-o societate a internetului, cu multe pseudovalori nejustificate, mai ales dacă ești artist, trebuie să fii în trend. Eu pot merge departe cu libertatea mea, dar nu știu dacă o să mă înțeleagă lumea.
#6. Ai fost întotdeauna un rebel?
M-am străduit mereu să fiu eu însumi, nu un rebel. Chiar de atunci când învățam la politehnică, colegii mă știu drept un rebel. N-am încercat un rol, sunt eu însumi și dacă dintr-o parte sunt văzut drept rebel, asta e. Pe timpul studenției, eram tare nebun, am făcut cele mai mari năzbâtii, cele mai mari beții și cele mai mari... (nu e pentru presă), le-am făcut când eram la politehnică. Când am început să fac muzică, m-am astâmpărat, pentru că toată nebunia o direcționez în muzică.
#7. Presupun că ai multe femei admiratoare. Te flatează acest fapt? Primești deseori avansuri?
Presupun și eu că am (râde). Nu știu. Nu mă flatează pentru că e o chestie normală să te admire, am admiratori și printre bărbați... care se uită la mine ca la artist și mă admiră ca artist și femei care se uită... bine, până la urmă, le place personajul acela din scenă, artistul din mine. Primesc deseori avansuri. Cred că toți artiștii primesc avansuri. Dar, până la urmă, ce faci cu ele, unde se duc, decide fiecare... Eu niciodată nu interpretez niște complimente drept „ia vezi, ea se dă la mine”. Știu unde sunt granițele.
#8. Totodată, putem spune că formezi dintotdeauna un cuplu cu Viola. Ce face ea ca să poată ține în frâu un bărbat ca tine?
Nimic. Ea îmi dă libertate și eu îi dau libertate. Foarte simplu. Nu cred că trebuie să faci ceva ori să vorbești cumva. Noi nu ne punem întrebări de genul acesta, de aceea și merge.
#9. Când a început să-ți placă corpul tău? Te-ai urât vreodată?
Cum să te urăști? Corpul trebuie să îl accepți, e dat de la Dumnezeu. Dacă ne întoarcem la libertate, ești liber atunci când ești împăcat cu tine, cu sufletul tău, cu inima ta, când faci lucruri corecte, când faci lucruri bune. Mereu am încercat să mă alimentez sănătos, să fac sport și yoga pentru că poate să-ți placă corpul tău atunci când ai grijă de el și încerci să-l menții în formă. N-aș putea spune că îmi place corpul meu, dar găsesc o armonie foarte bună între mine, sulfetul meu și corpul meu. Sunt norocosul căruia Dumnezeu i-a dat echilibru între toate aceste elemente.
#10. Îți place să riști?
Întotdeauna risc. Am riscat de mic copil și risc și astăzi. Fără risc nu văd nimic. Îmi place la nebunie.
#11. Câte bass chitări ai în colecția ta?
Nu mai spun nimic despre colecția mea, pentru că multe mi-au fost furate și au mai fost pierdute. Sunt multe bass chitări. Veniți pe data de 26 octombrie la Concertul Alex Calancea Band împreună cu Lăutarii la Palatul Național și o să vedeți unele dintre ele, pentru că o să pregătesc mai multe de data aceasta.
#12. Cum o alegi pe cea potrivită fiecărui concert?
Aici e mai complicat. Câteodată chiar stau și mă gândesc pe care să o iau: trebuie deja să ies din casă, iar eu stau și mă gândesc ca fata cea mare care nu știe ce papuci să încalțe. La fel e și cu bass chitările.
#13. Pe ce ai accepta să schimbi o bass chitară?
Pe nimic. Aceasta face parte din mine. Cum să o schimb?
Text de Doina Popa
Foto de Roman Rîbalyov