Colecțiile de modă din anul acesta au afișat, pe lângă noi viziuni in materie de stil si design –, datorate schimbărilor produse la cârma conducerii caselor de moda - noi tendințe sau repere iterative, dintre care s-a putut remarca o abonare colectivă la așa-numitul trend de ,,nakedness’’.
Este sau nu acesta un trend, în primul rând?
Experții revistelor Vogue, i-D comentează o imanență certă a acestui fenomen, reieșit dintr-o influență generală în ceea ce ține de utilizarea materialelor subțiri, fluide, cu un grad mai mic sau mai înalt, subscris, de transparență. Nimic condamnabil, atât timp, cât se înscrie in tiparele frumosului, nu? Desigur, este și acesta unul relativ, care poate varia din diverse motive, sub diverse circumstanțe și dimensiuni creative, aflate în conformitate cu mesajele stabilite ale caselor.
Să analizam evoluția acestei tendințe contemporane încă de pe vremea ascensiunii timpurii pe piața modei, a maestrului Yves Saint Laurent, ce și-a dat, practic, licența în senzualitate și emancipare feminină, în anul 1968, denumit și anul revoluției social-sexuale în Franța. Coincidență carei-a căzut în avantaj, dictând ulterior estetica propriului brand - devenit sinonim cuvintelor de subtilitate și rafinament.
,,Nothing is more beautiful than a naked body.’’- Yves Saint Laurent
YSL fall 2024
Tulle, bluze arhicunoscute din mătase, dresuri din cea mai fină compoziție și siluete curgătoare alcătuiesc principalele coduri de care vestitul brand francez a uzat până în prezent. Aceste detalii ce rezumă un joc al subtilităților, i-au creat treptat o fațetă recognoscibilă, servind ca punct de inspirație incipientă pentru alți tineri creatori vestimentari, care se bucură, în prezent, de un succes nu mai puțin răsunător.
Ludovic de Saint Sernin fall 2024
În ciuda faptului că rădăcinile principiului de nuditate - implementat în sfera fashion, originează de ceva decenii în urmă, o exploatare mai proeminentă a putut fi sesizată anume acum. De ce? Să fie oare un traseu circular obișnuit al modei care tinde să se reinventeze, reieșind, după o perioadă de răgaz, din nou la suprafață sau o voce împrăștiată a câtorva reprezentanți care si-au găsit prin modă instrumentul oportun de a traduce propriile lor simțiri și convingeri. Însă, care ar putea fi convingerile asociate cu o impunere în masă a cultului dezbrăcării? Răspunsurile ar fi conectate la o necesitate de a ne arăta cât mai adevărat, cat mai neîmpopoțonat și nealterat, apropiindu-ne de varianta naturală și edenică a ființei umane, epuizate curent de straturi și straturi, în spatele cărora ar trebui să se ascundă aceea valoare a fiecăruia care ne face unici, rămasă adesea, nedescoperită. În limbajul modei, nuditatea poate veni ca o reacție a atribuției constante de a încerca să suplinim hainele cu un sens când de fapt, sensul se află mult sub ele. Când de fapt noi suntem purtători ai sensului, iar îmbrăcămintea – purtătoare a noi.
Pornind de la premisa că în acest sezon designerii și-au propus să scoată la iveală, de comun acord, ceea ce înainte obișnuia să fie acoperit, marchează o idee intrigantă în sine, propunând un mod antagonic și neexpectativ de abordare a artei fashion-ului.
Mugler fall 2024
O altă intenție care poate fi extrasă ține si de dezobiectivizarea femeii, de-tabuizarea ei chiar, corpul femeii nemaifiind privit ca o unealtă de instigație sexuală - prin tactica de a-l face cât mai des expus, fie și pe podiumuri doar. Desigur ca nuditatea comportă o dezbrăcare elegantă, cu sens, intelectuală am mai spune, în cazul majorității brandurilor, abandonând orice conotație direct obscenă, în favoarea unui raționament artistic.
YSL fall 2024
O altă formă care se suprapune noului trend este folosirea de țesături care te trimit cu gândul la libertatea specifică ținutelor de vară - ușoare, nepretențioase și cel mai important, într-un mod inexplicabil - effortlessly chic.
În faza în care lumea se situează la ora actuală, cu conflicte a căror gravitate este estompată, durere mușamalizată și adevărul - diminuat, dacă nu redus la inexistență, o deschidere sau o ,,transparență’’ asupra lucrurilor, este ceea de ce avem nevoie, fie aceasta servită și prin manifestație vestimentară. Acuta nevoie de libertate și posibilitate de exprimare necenzurată a gândurilor, fără teama eventuală de consecințe, este, fără îndoială, un subiect de actualitate, care am putea presupune – prin optimism, că a constituit inspirația primară, semnalată cu iscusință de designerii contemporani printr-un gândit transfer semantic sau spirit vizionar.
Ann Demeulmeester fall 2024
Un lucru este clar, trendul de ,,naked dress’’ nu a apărut peste noapte, ci a fost doar reactivat din vechea lui zonă restrânsă de confort, vasăzică de șoc oferit în cantități cu măsură - și adus la stadiul de răspândire în masă. Caracteristica de efemeritate sau longevitate a trendului se află încă sub semnul întrebării, momentan fiind capabili să atestăm doar o reapariție a unui trend latent, abordat cu intermitențe în trecut și dezvoltat într-o situațiune comună, de rang mai larg. Rămâne deja la interpretarea fiecăruia de a judeca dacă popularizarea mișcării a fost condiționată de rațiuni mai mult sau mai puțin predictibile, morale sau de marketing. Riscând să preacomplicăm ceva ce în miezul ei e controlată de simțuri predominant estetice, zic să ne oprim aici. Moda e totuși instinctivă și subiectivă, iar în final putem doar să admirăm ceva ce ochiului nostru îi e frumos și dezirabil.
Până la urmă, nu ne luăm neapărat după trenduri, ci purtăm ceea ce ne face să ne simțim bine și ne mai face din când în când cu ochiul. Nu?
Text: Daniela Croitor
Foto: www.google.com