Toată lumea vrea să fie sănătoasă și să trăiască cât mai mult și cât mai bine. E ceva normal...
Însă, deși cu toții ne dorim acest lucru, nu toți ne ocupăm în serios de sănătatea noastră, atât de cea fizică, cât și de cea mintală.
Lipsa de somn, alimentația nesănătoasă, viața sedentară și ochii țintiți în telefoane sunt doar câteva dintre miile de deprinderi nesănătoase pe care le practicăm zi de zi.
Ca să te ajutăm să îți îmbunătățești stilul tău de viață, am decis să facem un studiu și să aflăm care sunt cele mai benefice obiceiuri pentru ca să fim sănătoși fizic și moral.
Și iată că am constatat că există șapte habitudini care, practicate zilnic, optimizează calitatea vieții noastre.
- Începe ziua cu un pahar de apă caldă, apoi, peste 30 de minute, cu un dejun hrănitor.
Mai mulți doctori confirmă că apa caldă de dimineață stimulează metabolismul, îmbunătățește circulația sangvină și curăță intestinele de toxine. Cu alte cuvinte, apa caldă de dimineață mai poate fi considerată un elixir al vieții.
- Întotdeauna ia micul dejun!
Cred că nu o singură dată ați auzit că „dejunul este principala masă din zi”. Anume de aici se ia energia de care avem nevoie de tot parcursul zilei, din acest motiv el trebuie mereu respectat. Mai important ca atât e ca mâncarea consumată să fie una sănătoasă și nutritivă (legume, carne în măsură, fructe, etc.)
- Evident: Bea multă apă pe tot parcursul zile.
Nu putem exclude acest sfat din lista noastră, întrucât este menționat peste tot că avem nevoie să comsumăm multe lichide pentru a fi sănătoși.
Apa îmbunătățește starea pielii, a mușchilor, ajută la menținerea bunei dispoziții, etc.
- Respectă cele trei sau patru mese pe zi, pline de vitamine, nutrienți și alte substanțe benefice. Un sfat de la japonezii longevivi: nu mânca niciodată pe săturate, pentru a nu obosi sistemul digestiv.
Din orice aliment comsumat, corpul nostru sustrage energie, nutrienți sau vitamine, din acest motiv e nevoie să mâncăm conștient și cât mai sănătos. Totodată, în urma unui studiu efectuat în zona Okinawa, acolo unde trăiesc cei mai longevivi japonezi, s-a constat că pentru o viață lungă, nu trebuie să mănânci prea mult. Așa cum spun cei din Okinawa – „trebuie să te ridici de la masă pe jumătate flămând.”
- Practică activități sportive (mers pe jos, înnot, alergat, yoga, etc.)
Este deja clar. Toate sporturi ajută la menținerea sănătății noastre, ne țin în formă și într-o bună dispoziție.
- Pentru sănătatea mintală alege un hobby relaxant (pictură, olăria, croșetatul, etc.)
Pentru ca să ocupăm mintea și sufletul cu ceva frumos sau cu ceva ce ne place e nevoie să ne găsim un hobby și să îl practicăm cât mai des. Atunci când mintea noastră e într-un proces de creeare, nu mai e loc de gânduri negative și stres.
- Discută despre tot ce simți și ce te îngrojorează cu o persoană de încredere.
Dacă ai pe cineva căruia nu ți-i frică să îi descarci sufletulul, atunci întâlniți-vă cât mai des. Vorbiți despre tot și toate: despre emoții, despre griji, despre probleme. Comunicare mereu ajută la relefierea stresului și un sfat bun de la cineva înțelept e mereu bine-venit.
- Ieși în natură și la soare cât mai des.
Dacă ați auzit de terapia cu verde, atunci deja știți cât de benefică este natura pentru starea noastră fizică și emoțională. Plimbările prin pădure sau parc, la aer curat ajută la menținerea unei stări de bine, la fel cum o face și lumina solară de care depindem cu toții.
Text: Aneta Popov
Sursa foto: Google, Pinterest