Sfaturi și recomandări de la dieteticianul Victoria Ursu
Ce alimente ne influențează sănătatea?
Acelea pe care le ingerăm cu regularitate, cum ar fi apa în primul rând, după care legumele și fructele, cerealele, carnea, ouăle și peștele etc.
Calitatea alimentelor scade în fiecare an, iată de ce la ordinea zilei sunt carențele nutriționale și afecțiuni ale tractului digestiv.
Motivele sunt: pământul lipsit de vlagă, populația în creștere, modificările și chimizările induse de industria alimentară pentru a crește randamentul producției (stimulenți, antibiotice, substanțe modificate genetic etc).
Nu vreau să vă induc vreo emoție negativă. Din contra, vin cu soluții la întrebarea „Cum ne hrănim cu adevărat, nutritiv și complet?”
Recomandarea Nr. 1: Încurajez gătitul acasă
La modul cel mai serios, odată cu creșterea businessului de livrare a mâncării, calitatea acestor preparate scade. Restaurantele nu fac față numărului de comenzi și de regulă, scurtează timpul de gătire prin folosirea semipreparatelor. Statisticile spun că mai mult de 50% din populația țărilor dezvoltate nu gătesc deloc, unii în general nu au bucătărie sau cuptor. Copiii mănâncă la grădiniță sau școală, adulții își comandă la serviciu prin serviciul de livrare. Seara din nou, sună curierul la ușă cu pachetul de mâncare în brațe. În weekend toate restaurantele sunt arhipline, iar influencerii promovează bucătăriile rapide. Rar vezi pe cineva să-și arate prânzul gătit.
Trendurile se schimbă – nu-i la modă să ieși din casă cu pachețelul sau caserola.
Dar, putem începe să dăm noi înșine trendul sănătos. Prin conștientizarea faptului că sănătatea începe în farfurie, conținutul căreia este responsabilitatea noastră.
Să-i impulsionăm și pe cei din jurul nostru. Oamenii în general au tendința să-i copie pe cei „transformați”. Și cum mâncarea gătită e sănătoasă, rezultatele nu vor întârzia să apară pe față și corp. Vitalitate, multă energie, sațietate, suplețe – le vom avea pe toate.
Să nu-mi ziceți de lipsa timpului pentru că și eu am un stil de viață intens. Există 3 opțiuni pentru a optimiza gătitul: o dietă echilibrată calculată, cina pe care o putem găti și repeta a doua zi la prânz, ziua în care mâncăm optim, folosind cele mai simple rețete.
Recomandarea Nr.2: Alegerea produselor
Se tot operează cu termeni „alimente sănătoase”, dar prea puțin vorbesc despre calitatea etichetelor și biodisponibilitatea nutritivă.
Sunt etichete „curate”, „pătate” și neutre. Fiecare om are nevoie să cunoască 3 lucruri importante:
- Elementele unei etichete necesită a fi citite astfel încât să fie clar unui copil din ce e preparat acesta.
- Cu cât mai mare este termenul de păstrare comparativ cu alimentul gătit în casă, cu atât îl vom ține departe de noi.
- Scump nu înseamnă neapărat calitativ, ceva de calitate să nu ne așteptăm să fie ieftin.
Recomandarea Nr. 3: Citiți concluziile experților, întrebați medicul sau nutriționistul care sunt semnele de siguranță alimentară.
Recomandarea nr. 4: Ce este real de schimbat în frigidere, obiceiuri alimentare, stil de viață.
De cele mai multe ori ne setăm niște obiective nerealiste, apoi imediat le anulăm pentru că ne dăm seama că nu vom ține piept. Începeți cu puținul. Știți răspunsul la întrebarea „Cum se mănâncă un elefant?” – bucățică cu bucățică.
Lucrurile mari nu se fac peste noapte, ci treptat, consecvent și cu multă răbdare față de proces.
Câteva idei pentru a vă ușura munca:
- Ouăle procurați-le din gospodării țărănești, de la oameni pe care-i cunoașteți.
- Lactatele primare sunt: laptele, brânza de vaci, untul, cașcavalul. În rest, celelalte se pot prepara acasă: iaurtul, urda și alte deserturi lăptoase.
- Legumele, fructele, verdețurile le putem cumpăra din piețe ecologice sau iarmaroace unde vine producătorul sau țăranul cu produsele sale. O parte dintre acestea le putem păstra până la primăvară (dacă avem încăperi cu temperaturi optime). Dacă reușiți să vă pregătiți ceva murături, sos de roșii sau tocane de legume – un avantaj în plus.
- Pâinea o putem coace și noi, o dată pe săptămână. Nu este dificil, chiar veți primi o bucurie.
- Cerealele integrale și leguminoasele le avem din belșug prin magazine. Căutăm să aflăm producătorul onest, care nu prelucrează cu chimii cultura sau pământul.
- Putem cumpăra în aceste timpuri untul de vaci, dar și alte produse pe care le vom considera mai târziu nenutritive. La congelator cu ele.
- Carnea/peștele e cel mai dificil de ales – păsările ar fi bine să fie crescute în curtea gospodarilor, peștele oceanic de pe ghețăriile magazinelor specializate.
- Dacă nu aveți timp de gătit, delegați altei persoane, verificând tot procesul.
Nu vom căuta a da vina pe alții, cu toții avem responsabilitate socială. Fiecare individ alegerile pe care le face, descurajează sau încurajează producătorul.
Împreună decidem ce să se pună la raft – alimente curate sau bizare imitații.