Stanislav Balan
Fondatorul companiei de proiectare,
arhitectură și design ARTK,
Co-Fondatorul Școlii de design DCC School.
În perioada abundentă de informații vizuale și auditive în care suntem, simțim tot mai intens nevoia de liniște și confort maxim în locuințele noastre și în spațiile interioare unde petrecem un timp mai îndelungat. Respectiv, designerii de interior devin punți spre identificarea și aplicarea soluțiilor necesare pentru ca locuința să fie acel loc în care timpul să stea în loc și relaxarea să domine. În ultimul timp, designul de interior devine mai funcțional prin posibilitatea de a utiliza fiecare centimetru, îndeosebi pentru proiectarea spațiilor mici, astfel încât, în același timp, să primim un efect vizual confortabil și să nu ne simțim ca într-o cutie. Ce ține de partea decorativă, ea se conturează armonios de la sine, prin amenajarea corectă a spațiului. Câteva tablouri, vaze decorative, plante, materiale și elemente interesante, toate bine combinate compozițional, pot duce la un rezultat pe măsura așteptărilor noastre.
Te captivează ideea renovării casei tale sau poate ești la etapa de amenajare a unei noi locuințe? Designerul Stanislav Balan vine cu câteva sugestii pentru tine.
ATENȚIE LA ALEGEREA LOCUINȚEI
În primul rând, dacă nu aveți încă procurat imobilul, fiți foarte atenți la alegerea lui. Problema cea mai frecventă este că la procurarea unui apartament cu o priveliște uimitoare, puteți să vă treziți, peste ceva timp, cu vecini noi, chiar în fața voastră, la câțiva zeci de metri distanță, și care vă pot acoperi toată splendoarea pentru care ați dat banii. Deci, studiați bine ce potențial are terenul din fața geamurilor voastre în timpul apropiat și dacă se preconizează să se construiască ceva acolo. Dacă există deja o construcție cu puține etaje ce nu deranjează vizual, atunci șansele sunt mai mari că în următorii 15-20 de ani nu se va schimba situația. Cazuri de genul dat pot fi diverse și depinde doar de cât de bine veți studia aceste aspecte.
OPENSPACE
După procurarea spațiului, deja vă gândiți la amenajare și design. De regulă, compartimentarea spațiilor de către dezvoltatori și companiile de construcție este foarte standardizată și, din cauză că fiecare familie și personalitate are cerințe și viziuni diverse, desigur implică unele modificări mai mult sau mai puțin evidente. Recomandarea mea este să optați pentru spațiile deschise, desigur unde sunt posibile de realizat. Ele vor crea efectul de un spațiu mult mai mare decât este de fapt ca suprafață. De exemplu:
- Dormitorul matrimonial cu dressingul matrimonial, inclusiv cadă freestanding (după posibilitate)
- Bucătăria, Sufrageria și Livingul. Aici poate fi inclus parțial și antreul, cu condiția să îl separăm vizual cu un perete decorativ sau un dulap de depozitare.
TEHNICĂ DE UZ CASNIC
Decideți de la bun început referitor la toată tehnica pe care doriți să o aveți în casă. De la tehnica de bucătarie și până la roboții de curățare. Respectiv, de prevăzut pentru fiecare un spațiu de încorporare sau depozitare maxim admisibil, ca să nu fie în detrimentul altor lucruri ce necesită depozitare – cum ar fi hainele. Ca să excludeți orice nelămurire sau situații în care ați ajuns să observați că nu se potrivesc între ele ca și culoare sau model, căutați mai întâi toată gama de electrocasnice prin magazine, asigurați-vă că o să găsiți aceeași culoare și model și astfel nu o să ajungeți în situația în care veți fi obligat să plasați un aragaz gri, pentru că nu ați găsit alb și nu o să vă placă rezultatul final. Cercetați piața în lung și-n lat sau apelați la specialiști care cunosc piața mai bine decât dvs., la designeri care ar putea să vă ajute în acest caz.LUMINILE
Din considerentul că o parte de timp petrecem în locuințe, mai ales pe timp posomorât, folosim frecvent lumina artificială de interior, iar ea schimbă considerabil atmosfera din casă, culorile și chiar starea dvs. Iată câteva sugestii:Folosiți lumini neutre și calde ca nuanță. Nicidecum reci, chiar și în blocurile sanitare.
Toate luminile trebuie să fie direcționate strict pe utilitatea și zona care este expusă, cu o rază de luminozitate medie. Nu utilizați plafoane care dau o lumină abundentă pe tot spațiul.
Folosiți mai multe tipuri și combinații de corpuri de iluminat, repartizându-le pe grupuri separate de intrerupătoare, astfel o să obțineți posibilitatea de a schimba preponderent atmosfera interioară după plac și dispoziție (lumini ascunse, lampă de podea, aplice, spoturi sau benzi de lumină incorporate).