Photo: Ion Boicu | Text: Rodica Ciorănică
Coordonator de proiect: Ana Bivol
O bucătărie cunoscută, Şi totuşi DIFERITĂ! Acelaşi GUST, dar extrem de UȘOR, FIN, DELICAT, ALTFEL! AtÂt de BINE Şi FRUMOS arată totul în farfuriile alese cu GRIJĂ de proprietarii restaurantului. F-U-I-O-R.... Fuiorul amintirilor din care este construit fiecare din noi...
Proprietarii FUIOR:
Am încercat să creăm un loc în care, întâi de toate, vom dori să intrăm noi înșine.
Auzisem deja despre Fuior. Chişinăul e mic, iar despre localurile deosebite, diferite, se vorbeşte! Când s-a deschis, mi-am zis că trebuie să încerc. Să merg, să văd, să gust, să mă bucur!
Am avut o adevărată revelaţie când am ajuns aici. Parcă m-am întors într-un timp imaginar în care trecutul a fuzionat cu prezentul. În mintea mea s-au perindat zilele de vară și vacantele de iarnă petrecute la bunici, la ţară, prin faţa ochilor mi-a trecut războiul de țesut întins iarna în casa mare a bunicii şi... mi s-a făcut dor.
Gazdele localului îmi confirmă asocierea. FUIOR este o inspiraţie delicată din istoria Moldovei şi modul de viață al strămoșilor noștri. Restaurantul este un loc cald şi minunat din inima oraşului, în care tradiţia se împleteşte fin cu tehnologiile moderne. După decorul autentic şi designul studiat, urma să consult meniul. Am fost uimită să regăsesc preparate autentice pregătite cu multă dragoste și grijă. Mănânci şi zbori. În lumea plăcerii gastronomice. Este gustos, este uşor şi pur şi simplu savuros! Vreau să revin aici cu prietenii şi părinţii. Trebuie să cunoască şi ei asta!
Fuior chiar este o carte de vizită a ţării noastre, a neamului. Venind aici, prietenii noştri din afara ţării vor înţelege mai repede cine suntem, care ne sunt tradiţiile, istoria şi bucătăria.
Este adevărat că în Chișinău sunt multe restaurante, inclusiv cu specific tradițional moldovenesc, dar aici este ALTCEVA! Acesta este un adevărat restaurant gastronomic! Un concept care nu poate fi neglijat. O escapadă în lumea gustului!
Designul localului pare să conţină o poveste întreagă. La prima vedere, găseşti o abordare moldovenească tradițională, dar totuşi foarte stilizată. Atmosfera restaurantului FUIOR se construiește pe nuanțe şi elemente de decor puse în lumină corectă. Respectând istoria și ascultând spațiul, se simte propria experiență a proprietarilor, iar elementele de decor sunt unice, exclusiviste.
O mulţime de nuanțe umplu restaurantul cu istorie și vibrațiile necesare. Arhitecții Irina Greciuhina și Alina Moroz au executat vazele care amintesc de vasele străvechi pentru vin. Mozaicurile geometrice de pe pereți și tavan sunt așezate în forma unui ornament național moldovenesc. Lustrele de la nivelul inferior sunt stilizate în nuanța și forma paiului – un atribut esențial al unei case de la sat veritabile. Rama oglinzii este imitație de lână de oaie, din care fusese cusută căciula renumitului Guguță. Panourile cu împletitură din frânghie naturală sunt resturi de covor vechi, încorporate în beton...
Iar bucătăria, da! Este ca acasă și totuși foarte diferită! Tehnica de preparare, utilizarea tehnologiilor moderne, echilibrarea ingredientelor, viziunea de autor a bucătarului-șef – toate acestea fac diferența.
Mi-a plăcut tot ce am regăsit în meniu. Am remarcat în mod special baba neagră tradițională, răciturile din iepure, tocănița din obraji de porc, mititeii cu pireu din mazăre verde. Iar plăcintele sunt autentice, ca la bunica acasă. Se pare doar că bucătarul a intervenit în umplutură și le serveşte cu un sos preparat după rețetă de autor. Mmmmm, trebuie să gustaţi neapărat. Sunt delicioase! Iar zeama la FUIOR este cu prepeliță, fină şi delicată.
De ce totuşi voi reveni aici şi nu în altă parte? Pentru că bucătăria este întâi de toate modernă. Pentru varietatea de vinuri, multe dintre ele unice. Pentru meniul bazat pe produse locale, e plăcut să vezi că proprietarilor le pasă şi susțin fermierii autohtoni. Sunt siguri de ce și unde cumpără, totul este proaspăt şi de cea mai bună calitate.
Mi-a plăcut enorm şi atmosfera de echipă, profesioniști în domeniu, care își îndeplinesc munca cu emoție, suflet și dragoste, fapt care nu trece neobservat. Simţi imediat atmosfera primitoare a localului: arde soba, oferind senzația specială de căldură și confort.
Vreau să remarc şi lista de vinuri cu un accent deosebit. Fiind un restaurant de bucătărie națională, FUIOR nu putea să neglijeze acest aspect. Vizitatorii, localnici sau străini, trebuie să ştie că țara are nu numai vinării mari și celebre, ci și mici, unele de familie, necunoscute publicului larg. Și vinurile lor nu numai că sunt competitive la capitolul calitate, dar și se „deschid” într-o lumină total nouă. Cartea de vinuri de la Fuior afișează harta geografică a podgoriilor și vinăriilor din Moldova. Se actualizează constant, deoarece imaginația și inspirația vinificatorilor moldoveni dă naștere la tot mai multe capodopere de cupaje și arome.
Ceea ce m-a uimit, pe lângă designul localului şi bucătăria irepetabilă, sunt prețurile absolut accesibile pentru orice categorie de consumator. E uimitor, dar cei de la FUIOR au reuşit să creeze un echilibru perfect între prețuri și calitate. Pentru că acesta este locul în care, întâi de toate, se întâlnesc prietenii buni, proprietarii şi-au propus să dea viaţă unui restaurant accesibil, fără a renunţa la calitate.
Dacă eşti gurmand şi îți place mâncarea gustoasă, şi în plus îţi place să descoperi ceva nou, vei avea o adevărată revelație gustativă. Simţi că proprietarii au creat un loc în care, întâi de toate, vor dori să intre ei înşişi.
Deşi este încă nou, Fuior se poate declara cu uşurinţă drept o importantă carte de vizită gastronomică a Moldovei. Un loc al împletirii armonioase dintre tradiție și influențe moderne. În acești pereți parcă respiră legendele seculare ale pădurilor și șopotele eterne ale câmpiilor noastre. Designul și imprimeul, ornamentul și culoarea țesăturilor, în special a covoarelor, au un aspect unic, cu proprie semnătură, fără cuvinte, dar de înțeles pentru oricine.
Aici, m-am simțit acasă. Simţiți-vă şi voi ca acasă, la FUIOR!