Pentru a face față temperaturilor destul de ridicate ale verii, ne adaptăm alimentația în acest sezon luând în considerație specificul său. Se deosebesc mărimile prizelor alimentare, fructele sunt cu totul altele, legumele poartă și ele dierse valori nutritive, iar poftele noastre sau lipsa lor, schimbă comportamentul alimentar.
În această perioadă constat următoarele lucruri specifice:
1. Consumăm exagerat de multe fructe, inclusiv seara
Nu e de bine! Este firesc ca la tarabe sau pe copaci să existe o abundență de fructe dulci, care de care mai apetisante. Încurajez fructele de sezon, însă nu în cantități mai mari de 500 g pe zi (iar în cazul persoanelor cu diabet zaharat – 250-300 g, maxim). Este un mit să credem că ne facem rezerve de vitamine pentru iarnă. Vitaminele din fructe sunt în mare parte hidrosolubile, deci utilizate de către organism pe parcursul zilei. Surplusul este eliminat pe cale renală, nu și fructoza care se depozitează frumos în adipocite (țesut gras) și hepatocite (țesut hepatic, adică în ficat).
2. Consumăm mai puține legume
Vara este perioada prielnică pentru a consuma anume mai multe legume. Legumele, fiind învrednicite cu un indice glicemic scăzut (ce determină creșterea nesemnificativă a zahărului în sânge) și oferind un aport foarte bun de fibre, nutrienți și electroliți, ne ajută să rezolvăm multe probleme de sănătate: ne îmbunătățesc digestia, ajută detoxifierii (excreției naturale a reziduurilor), regenerează tegumentele, hidratează, induc sațietate. Să consumăm fructe și legume de toate culorile. Astfel, salata, roșiile, lamâile, caisele, pomușoarele, strugurii, ceapa și usturoiul întăresc organismul și îl protejează de efectul dăunător al temperaturilor ridicate și stresului zilnic. Fără aportul vitaminelor și mineralelor din legume, organismul își pierde vigoarea, iar tenul nu mai are aceeași elasticitate și strălucire.
3. Scăderea apetitului
Mulți dintre noi experimentează lipsa poftei de mâncare. Care, atenție, mai târziu declanșează dorința de recuperare. Nu zic să se mănânce forțat, însă, totuși, cele trei mese importante ale zilei nu ar trebui să lipsească. De dragul menținerii mecanismului foamei, păstrării unei disciplini alimentare, oferirii corpului porției de nutrienți precum proteinele de calitate, acizii grași nesaturați, carbohidrații cu digestie lentă. Consumați mai puțin, dar nu săriți peste mese!
4. Neglijarea hidratării cu apă curată
Cred că s-a tot vorbit despre asta pe parcursului anului, vara însă e imperios necesar să se reamintească. Pierdem prin transpirație lichide, iar necesarul energetic crește odată cu temperatura. Dacă avem o viață intelectuală și fizică activă – cu atât mai mult ne vom deshidrata rapid. Vom bea apă curată, iar dacă dorim gusturi mai fine, putem prepara limonade în diverse variante sănătoase, cu folosirea mierii sau a sucului de portocală pe post de îndulcitor.
TOP 3 alimente care au importanță nutritivă doar VARA:
1. Afinele – fitonutrienții cu rol antioxidant și antiinflamator. După aronie, e sursa nr. 2 de vitamina C, vitamina K și mangan. Manganul este un nutrient implicat în formarea sistemului osos, dar şi în metabolismul aminoacizilor, colesterolului sau al carbohidraților. Pentru a asigura doza zilnică recomandată de mangan, adulții și copiii pot consuma 400 g de afine pe zi.
2. Roșiile – considerate și fruct și legumă, sunt utilizate cu vârf și îndesat în bucătăria mediteraneană și nu doar. Vara – în formă proaspătă, iar în celelalte anotimpuri, roșiile sunt mai nutritive în formă uscată (păstrate în ulei presat la rece) sau sub forma sosurilor preparate termic fără aditivi.
Sunt bogate în licopen, un antioxidant ale cărui beneficii împotriva unor tipuri de cancere sau în prevenirea bolilor cardio vasculare sunt intens cercetate. Cel mai mult conțin vitamina A, C și K. Cu numai 18 kcal la 100 g, roșiile pot fi folosite vara și de cei ce au grijă de siluetă.
3. Piersicile -au nevoie de temperaturi mai ridicate pentru a se coace, astfel încât vara le este timpul potrivit de consum. Sunt o sursă bună de vitamina C, vitamină implicată în protecția împotriva infecțiilor, dar și formarea hemoglobinei (care transportăoxigenul la țesuturi). Doza zilnică recomandată pentru a asigura nutrienții, este de 300 g de piersici. Se recomandă consumul fructelor în stare proaspătă (nu sub formă de freshuri), la gustarea de dimineață sau la chindii. Legumele însă pot fi introduse oricând, în cantități nelimitate, dar evident, atât cât să ne ofere o digestie ușoară.
Să vă bucurați de deliciile verii, simțindu-vă în cea mai bună formă! Și nu acumulați nimic pentru iarnă (inclusiv kilograme), avem și atunci alimente nutritive.