care fac diferența în Moldova
Afacerea de familie - cel mai vechi și cel mai comun model de organizare economică
Marea majoritate a companiilor din întreaga lume - de la magazinele de la colț până la organizațiile multinaționale listate public cu sute de mii de angajați - pot fi considerate companii de familie.
O afacere de familie este o organizație comercială în care procesul de luare a deciziilor este influențat de mai multe generații dintr-o familie - legate de sânge, căsătorie sau adopție - care are atât capacitatea de a influența viziunea afacerii, cât și dorința de a folosi această capacitate în atingerea obiectivelor. Ele sunt identificate îndeaproape cu firma prin conducere sau prin proprietate.
Firmele aflate în proprietate privată sau controlate de familii nu sunt întotdeauna ușor de studiat. În multe cazuri, acestea nu fac obiectul cerințelor de raportare financiară obligatorie și există puține informații despre performanța lor financiară, în special în Moldova. Cu toate acestea, pe măsură ce modelul economic global din secolul 21 înlocuiește vechiul model industrial, factorii de decizie guvernamentali, economiștii și cadrele universitare se îndreaptă către întreprinderile antreprenoriale și familiale ca o sursă primordială de creare a bogăției și de ocupare a forței de muncă.
O analiză rapidă a listei miliardarilor Forbes dezvăluie că foarte puține familii miliardare sunt în a treia generație sau mai mult, când vine vorba de a-și construi averea din afacerea familiei. Totuși, există un strop al bogăției dinastice și el se află în Europa, iar lista a zece dintre cele mai proeminente dinastii include nume sonore, precum Rothschild (afaceri în domeniul financiar-bancar în Marea Britanie, Franța și Elveția) sau Heineken (producători renumiți de bere din Olanda), dar și familii mai puțin cunoscute, care însă dețin afaceri cu nume notorii precum Wallenberg (cu participații în afaceri ca SEB, AstraZeneca, Electrolux, Saab și Ericsson din Suedia), Agnelli (afacerea FIAT din Italia), Grosvenor (afaceri imobiliare cu proprietăți în cele mai scumpe cartiere Mayfair și Belgravia din Londra, Marea Britanie), Quandt (proprietari cu participații importante la BMW și Daimler-Benz din Germania), Brenninkmeijer (brandul de haine C&A, cu origini danezo-nemțești), Rausing (afacerea Tetra Pak carton, pornită prin inovație în Suedia și bazată ulterior în Elveția) și Kristiansen (renumitul brand LEGO din Danemarca, adorat de copii de pe tot globul). Toți aceștia au cel puțin trei generații în spate sau chiar mai mult.
Cele mai mari afaceri antreprenoriale din Moldova (și dinastiile legate de ele) au fost inițiate în anii ’90 – suntem încă la prima generație de antreprenori
Potrivit statisticilor prezentate pe portalul idno.md - din anul 1991 și până în prezent - în Moldova au fost înregistrate peste 220 mii de firme de toate formele și tipurile (nu toate sunt afaceri de familie și respectiv nu toate sunt active). O privire mai atentă ne aduce la următoarele detalii: la finele anului 2017, numărul firmelor care raportau la Biroul Național de Statistică a fost de 4 ori mai mic decât numărul celor înregistrate până acum, adică 54 de mii de întreprinderi. În același timp, printre firmele care raportează, avem și mai puține întreprinderi economic active – doar 38 de mii, astfel, 2 din 10 firme înregistrate mai rămân active.
Când vorbim despre afaceri de familie în Moldova, îndreptăm privirea către afacerile fondate de către localnici și evident acestea reprezintă majoritar business-uri de familie, chiar dacă este mai greu să le separi pe cele veritabile și ilustre, așa cu am prezentat mai sus. Astfel, din cele 38 mii de firme active, localnicii controlează 35 mii (9 din 10 firme), deci, majoritatea covârșitoare. Întreprinderile locale au realizat la finele lui 2017 o cifră de afaceri cumulată de peste 198 miliarde lei (sau 60% din total). Firmele locale angajează peste 303 mii salariați (6 din 10 salariați) și înregistrează un profit net cumulativ de 13.5 miliarde lei (sau 68% din total profit).
Dacă ar fi să ne uităm către cei din vârful clasamentului în funcție de mărimea afacerii, atunci am constata că primele 10 cele mai mari firme antreprenoriale din Moldova au o cifră de afaceri cumulată de 11.3 miliarde lei (6% din afacerile țării). Un aspect interesant, dar și absolut logic care caracterizează top 10 autohton este că, 8 din 10 companii din clasament au vânzări de peste un miliard de lei. Acest indicator este susținut de vârsta și experiența firmelor pe piața locală – 8 din 10 cele mai mature business-uri au fost fondate la mijlocul anilor 90. Respectiv, unele din ele deja au atins cota de 20 ani de activitate pe piața din Moldova. Totodată, cele 10 cele mai mari firme locale angajează peste 4 mii de salariați (sau în jur de 1% din total).
Șapte familii și afacerile lor care fac diferența în Moldova
Atenția noastră se îndreaptă în cele ce urmează nu doar către cele mai mari afaceri antreprenoriale moldovenești, ci și către afacerile care fac diferența, sunt deținute și administrate de membrii unor familii de antreprenori. Aceste afaceri reprezintă mărci comerciale cunoscute și îndrăgite, ele creează valoare adăugată înaltă și inovează în permanență, creează locuri de muncă și își bucură clienții.
Astfel, am selectat 7 afaceri de familie din 70 cele mai mari companii antreprenoriale din Moldova care au fost fondate în anii ’90, toate în capitală. Cele 7 afaceri cumulează peste 5.2 miliarde lei în vânzări și reprezintă peste 3000 de angajați. Afacerile de familie prezentate mai jos sunt pornite de la zero și își declară deschis proprietarii efectivi, inclusiv membrii familiilor în calitate de fondatori.
Așadar, vă invit să îi cunoașteți pe cei care reprezintă cele mai veritabile afaceri de familie din Moldova care fac diferența:
Grupul de companii DAAC
Este fondat în anul 1994, la Chișinău și se află în proprietatea familiei Chirtoca. Afacerile ancoră ale grupului sunt firmele DAAC-Autosport și DAAC-Auto, specializate în domeniul comerţului cu autoturisme şi autovehicule uşoare. Cifra de afaceri cumulată a grupului se situează între 1.5 și 2.0 miliarde de lei anual, iar în cadrul acestuia muncesc peste 500 de salariați.
De la fondare și până în prezent, grupul este prezidat de cunoscutul om de afaceri Vasile Chirtoca. Iar fiii acestuia, reprezentând a doua generație de antreprenori ai familiei Chirtoca, sunt implicați activ în administrarea afacerilor grupului. Potrivit informațiilor oficiale ale grupului DAAC, acesta include astăzi peste 50 de întreprinderi. Grupul mai include afaceri importante în domeniul leasingului financiar, tehnologia informației, producției de cosmetice, mașini agricole, imobiliare, piscicultură, agricultură și altele.
Cu siguranță, Grupul DAAC este cel mai mare, mai dinamic și mai organizat grup financiar-economic din Moldova, deținut de o familie.
Acvilin-Grup
Este liderul pieței locale de distribuţie și comerț a mărfurilor de larg consum şi a mobilei de birou. Firma a fost fondată în 1997, la Chișinău și este deținută de familiile Bacalov și Luncașu. Cifra de afaceri a Acvilin-Grup se ridică la peste 1 miliard de lei anual, iar în cadrul companiei muncesc peste 150 de angajați. Întreprinderea este condusă de omul de afaceri Oleg Bacalov. Acvilin-Grup este partener local pentru companii internaționale precum: Philip Morris International și Nestle.
Avante
Este cea mai mare companie cu capital local în domeniul importului și comercializării angro a produselor petroliere din Moldova. Firma a fost fondată în anul 1990, la Chișinău și este deținută de membrii familiei Chiriac. Veniturile din vânzări ale companiei se ridică la peste 1 miliard de lei, iar în cadrul întreprinderii muncesc peste 50 de angajați. Compania este administrată de capul și fondatorul familiei, omul de afaceri Grigorie Chiriac, el fiind ajutat plenar de cei doi fii ai săi – Vitalie și Valeriu, cea de-a 2-a generație de antreprenori ai familiei.
Rogob
Este cea mai mare și modernă companie din Moldova producătoare de salam și delicatese din carne. Bazele companiei au fost puse încă în anul 1997, în suburbia capitalei, de soții Grigore şi Fevronia Roșca, pornind ca o afacere de familie. Soții Roșca sunt proprietarii afacerii până în prezent. Cifra de afaceri actuală a Rogob este de peste 400 milioane de lei, iar în cadrul companiei muncesc peste 400 de angajați. În 2008, odată cu numirea în funcţie a lui Igor Roşca, fiul fondatorilor, în calitate de Director General, în faţa întreprinderii au fost puse sarcini ambiţioase și un plan de dezvoltare pe măsură, acesta presupunând dezvoltarea propriei reţele de magazine specializate, care în prezent a ajuns la 20 de unități. În anul 2013, întreprinderea a deschis cea mai modernă fabrică de mezeluri din Moldova, de model european. În anul 2016, compania s-a remarcat prin achiziţia a 85,45% din acțiunile S.A. Magazinul Universal Central UNIC, deținute anterior de stat, printr-o tranzacție contra a 252 milioane de lei, care face parte din strategia pe termen lung a investițiilor. Rogob vrea să transforme UNIC într-un proiect comercial modern.
Trabo-Plus
Este cea mai mare și mai vizitată afacere antreprenorială în domeniul restaurantelor din Moldova, cunoscută sub mărcile Andy’s Pizza și La Plăcinte. Compania a fost fondată în anul 1998, în Chișinău, de tânărul om de afaceri pe atunci, Andrei Tranga. În prezent, proprietarii companiei sunt frații Andrei și Ion Tranga. Afacerea a ajuns în prezent la venituri de peste 400 milioane de lei și peste 1500 de angajați, fiind unul din cei mai mari angajatori din Moldova. Rețeaua include peste 40 de restaurante Andy’s și 10 restaurante La Plăcinte. Trabo-Plus este cunoscută și prin extinderea sa în România cu marca La Plăcinte, care numără 6 restaurante la București și unul la Iași.
Pegas
Este al treilea cel mai mare jucător din industria produselor din carne sub aceeași marcă comercială. Afacerea a fost fondată tocmai în anul 1992, în Chișinău și este deținută de membrii familiei Bespaliuc. Compania are o cifră de afaceri de peste 350 milioane de lei și are peste 200 de angajați. Afacerile familiei includ și un restaurant cunoscut sub denumirea Las Pegas, administrat de Irina Bespaliuc, fiica fondatorului. Compania este în acest moment administrată de Pavel Bespaliuc, fiul fondatorului afacerii, cel care reprezintă a doua generație de antreprenori ai familiei lui Bogdan Bespaliuc. În anul 2018, Pavel Bespaliuc a lansat o idee nouă - Pegas Burger, care presupune o rețea de localuri pentru iubitorii de burgere.