O persoană obișnuită, fără pregătire medicală sau nutrițională, cunoaște că alimentația echilibrată este cheia unei vieți de calitate.
Astăzi, avem acces la cele mai multe surse de informare în acest domeniu, ceea ce ar trebui să ne ajute să obținem acel echilibru, dar se pare că nu. Multe informații și păreri ne derutează, iar dacă acestea mai sunt și expuse de oameni care nu au o pregătire în nutriție – ne pot dăuna.
Recent, revista NATURE (M. Britanie) a publicat o analiză a cărților de nutriție apărute.
Cei mai mulți autori nu au competențe în nutriție, deși aproximativ 34% sunt medici (care nu sunt și nutriționiști). În loc să-i informeze și educe pe cititori, majoritatea cărților zăpăcesc și nu aduc niciun folos. Doar 3.6% sunt cărți semnate de dieteticieni, în rest despre slăbit și stil sănătos de viață au scris actori celebri, vedete sau influenceri, femei casnice, jucători de tenis și chiar un pompier.
Nutriția umană este o știință medicală. Dacă va fi relatată de un om obișnuit, riscul ca cititorul să se piardă într-o oază confuză de mesaje este destul de mare. În aceste condiții, orice doritor de a o cunoaște... fie nu o va înțelege, fie se va dezamăgi de la informațiile contradictorii.
E imperios necesar ca recomandările nutriționale să cuprindă 3 tipuri de informații:
1. Indicațiile dietetice (specificul alimentației pe categorii de vârstă, stare de sănătate, preferințe alimentare și alte date personalizate).
2. Exemple de meniuri (dejun, prânz, cină, gustări), ca să nu se rezume la „e bine de făcut, însă nimeni nu face”, „e bine de știut, doar că nimeni nu înțelege”.
3. Calcule calorice și nutriționale (proteine, lipide, carbohidrați și kcal calculate individual).
„Sănătatea este capitalul cel mai de preț” menționa o scriitoare americană. Și noi, adulții, ar trebui să înțelegem asta. Familia și sănătatea familiei e ceea ce căutăm cel mai mult să păstrăm.
Alimentația este una din cele 8 legi ale sănătății. Respectați-le cu aceeași seriozitate și pe celelalte 7:
1. Inspirați aer curat.
2. Bucurați-vă de lumina soarelui.
3. Asigurați-vă un somn de minim 6 ore (cu condiția că vă treziți fără deșteptător).
4. Folosiți apă curată (hidratare corespunzătoare).
5. Fiți cumpătați în lucrurile care vă plac, înfrânați-le pe cele dăunătoare.
6. Faceți mișcare zilnică în mod sistemic.
7. Aveți încredere în forțele proprii (stima față de sine).
Fiți un exemplu bun pentru ceilalți, inspirați-vă de la alți oameni demni de urmat. Ajutându-ne reciproc, reușim să ne construim obiceiuri sănătoase, îndepărtând cele greșite.
Mijlocul de AUR e ascuns între două repere. Ele ne confirmă dacă alimentația pe care o abordăm este cea potrivită:
- suntem sănătoși, - avem o greutate corporală adecvată.
Preocuparea noastră principală ar trebui să fie în a ne asigura cu hrană simplă (neprocesată), sezonieră, proaspătă, diversificată (din toate grupurile alimentare: cereale și leguminoase, legume și fructe, carne și pește, ouă, lactate, grăsimi) și nutritivă (nu doar pe placul limbii).
Vă invit să fiți selectivi și să căutați argumente solide, atunci când vă informați pe subiecte de nutriție. Cele mai sigure sunt protocoalele dietetice medicale, după care manualele de nutriție ale universităților de medicină, site-urile medicale destinate publicării studiilor medicale, paginile web și blogurile dieteticienilor și nutriționiștilor cu pregătire medicală.
În rest, toată informația expusă în cărți sau online, necesită a fi verificată. În mare parte sunt opinii personale ce nu reprezintă neapărat un adevăr!