Te-ai gândit vreodată câtă risipire de produse se face de sărbători? Dar cât de mult suferă planeta din cauza asta?!
În caz că nu știai, sărbătorile nu sunt doar un motiv de bucurie, dar și unul în care se aruncă bani, mâncare și alte obiecte în vânt, mai exact la gunoi. Aici mă refer la la giganta masă plină de mâncare pe care o pregătim (ca după să dăm la urnă bucatele rămase), la cantitatea de bani pe care o irosim pentru toate cumpărăturile (nu neapărat necesare), dar și la multitudinea de daruri inutile pe care le oferim (fără a ne gândi dacă persoana dată are nevoie de ele).
De acest Crăciun, ca să nu dăruiești cadouri pe care oamenii nu și le doresc și care pot ajunge sub formă de gunoi în ape sau câmpii, noi îți venim în ajutor!
În acest articol, te învățăm să fii eco și să dăruiești eco. În acest fel nu vei face bucuroasă doar persoana dragă, dar și planeta.
Iată 5 modalități și idei de cadouri care te pot ajuta să alegi un dar potrivit (și ecologic) de sărbători:
- Planifică totul din timp. Nu lăsa cumpăratul darurilor pentru ultimul moment, căci vei ajunge să dăruiști cuiva o surpriză inutilă și aleasă în grabă. Gândește-te bine ce li s-ar potrivi oamenilor tăi dragi și alege cu grijă cadoul, ca să fie nu doar frumos, dar și cu folos. De menționat este că nu cantitatea contează, ci calitatea.
- Alege să dăruiești o experiență, nu un obiect. Poată sună straniu, dar e cu siguranță o idee genială de cadou, mai ales pentru că e eco-friendly.
Alege să dai cuiva drag un voucher la magazinul preferat, bilete la teatru, la film sau chiar la un zbor cu avionul. De asemenea, poți dărui cuiva un voucher la un restaurant mai scump, dacă asta pot oferi localurile noastre. Și în caz că vrei ceva extraodinar, oferă cuiva un bilet într-o destinație de vis. Asta da cadou!
- Oferă un cadou second-hand. Percepția că „de la second se îmbracă doar săracii” de mult timp nu mai e actuală. Se știe bine că anume la piețile sau magazinele de mâna a doua poți găsi haine, piese de decor sau accesorii vintage, irepetabile și extrem de frumoase, plus, mai sunt și la un preț drăguț.
Cu siguranță vei găsi ceva superb pentru persoana căruia știi ce îi place și o vei impresiona și mai mult, dacă obiectul va fi vintage. Cert e că pentru a merge la o piață second și a găsi ceva impresionant e nevoie de timp, dar în numele ecologiei se merită!
- Investește în branduri sustenabile. Indiferent de ce produs cumperi, fii atent/ă la valorile pe care le promovează producătorul. Dacă brandul pune accent pe ecologie (reciclează materiale și reproduce haine noi) și calitate, atunci produsul se merită cumpărat. Prețul lor poate fi mai ridicat, pentru că produsele reciclate și calitative necesită investiții, însă tu vei fi un prieten al naturii, unul de care ea are nevoie!
- Susține afacerile handmade locale. De obicei, produsele făcute manual sunt mult mai calitative, dar și mai eco-friendly, căci nu se fac emisii de gaze și ale substanțe nocive în natură.
Avem în Moldova o mulțime de meșteri și meșterițe care confecționează veselă din lut (de exemplu, @superhot.ceram pe Instagragram), lumânări din soia (vezi magazinul online @divinestorebyvi), cercei din argilă polimerică (la fel la @divinestorebyvi), haine și accesorii brodate/tricotate/cusute (vezi @meraki.bags.md sau @bobbin_shop), avem producători locali de miere (ca Prisaca lui Zlatov), săpunuri (vezi Fortunella Beauty), fructe uscate (vezi @fructusezon_liro), vin sau cașcavaluri (ca Dancu-farm), dar și elemente de decor din materiale naturale și recilate (ca Ceramica Triboi). Acestea pot fi un cadou minunat și ultra-Terra-prietenos. Tu ce spui?!
De acest Crăciun, ai toate șansele să fii mai bun, dăruind cadouri ecologice și fiind prieten cau natura!
Text: Aneta Popov
Sursa foto: Google, Pinterest, Instagram: @divinestorebyvi, @superhot.ceram