Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună ce atacă glanda tiroidă și care este cauza principală a hipotiroidismului („glanda leneșă”). Cel mai mult sunt afectate femeile.
Factori care pot declanșa tiroidita Hashimoto:
- Sensibilitățile alimentare;
- Reacția deficitară la stres;
- Capacitatea greoaie de eliminare a toxinelor;
- Sindromul intestinului permeabil și alte probleme digestive;
- Infecțiile.
Acești factori sunt dovadă că organismul nostru a primit mesajul: lumea în care trăim nu este un loc sigur și, în consecință, ar trebui să intre într-un mod de conservare a energiei.
Dieta se adaptează în mod adecvat pentru a obține rezultate bune alături de tratamentul medicamentos (de regulă, hormoni tiroidieni sintetici). Există soluții nutriționale previzibile și repetabile, care vor funcționa pentru majoritatea celor suferinzi de tiroidită Hashimoto. Acestea se vor îndrepta spre:
- Înlăturarea carențelor nutriționale de micro și macronutrienți.
- Înlăturarea carențelor de enzime digestive.
- Diminuarea fluctuațiilor de glicemie.
- Eliminarea toxinelor.
- Rezolvarea sensibilității alimentare și a permiabilității intestinale.
Optimizarea nutriției face minuni pentru pacienții cu Hashimoto.
Alimentele potrivite pot trimite mesaje pozitive și nutritive, care ne dau energie din belșug, un păr strălucitor și piele catifelată, permițând organismului să funcționeze așa cum i-a fost menit – ca o mașinărie de înaltă performanță. Alimentele nepotrivite, pe de altă parte, pot trimite semnale negative, provocând inflamații, durere și multe alte simptome.
Însă pentru că fiecare om este unic, există niște limite până la care poate merge eficacitatea dietoterapiei. Mulți pacienți vor observa ameliorări esențiale prin schimbarea alimentației, dar vor exista și persoane care vor avea nevoie să sape mai adânc în direcția altor cauze profunde și intervenții active, pentru ca îmbunătățirea situației să continue.
Care este dieta potrivită de vindecare a tiroiditei Hashimoto?
Nu există reguli stricte. Totul se adaptează personalizat, în mai multe etape (faze). Există totuși câteva concepte fundamentale referitoare la dietă, printre care modul de optimizare a micro și macronutrienților prin alimentație, fitoterapie și suplimentare adecvată.
Se folosesc câteva diete: dieta fără gluten, dieta Paleo, dieta fără soia, fără lactate, dieta fără iod sau o dietă individuală, alcătuită cu ajutorul analizelor de sensibilitate alimentară. Firul comun al tuturor dietelor este că toate elimină diverse ingrediente reactive și sunt de cele mai multe ori, dens nutritive față de ceea ce mănâncă omul de rând.
Și încă un element esențial, toate aceste diete includ proteinele animale, din simplu motiv că acestea vindecă și restabilesc țesuturile, organele.
Alimentele vindecătoare sunt:
- Sucurile verzi cu pulpă (smoothiurile) – asigură cu nutrienți, fibre și reglează glicemia.
- Alimentele fermentate – susțin sănătatea intestinală prin hrana „bacteriilor bune”. Cele mai bune exemple: laptele de cocos fermentat, varza murată.
- Supa de oase – crește nivelul de energie, îmbunătățește starea de spirit, ameliorează problemele cu pielea. Supa de oase furnizează colagen vindecător și substanțe nutritive, care mențin sănătatea mucoasei intestinale și a pielii.
- Gelatina – diminuează durerile, oferă energie, vindecă problemele digestive.
- Apa fierbinte cu lămâie – detoxifică stomacul și ficatul, ajută la absorbția medicamentelor, inclusiv a hormonilor tiroidieni sintetici precum Euthyrox sau L-Thyroxine.
- Sfecla roșie – o sursă perfectă de fitonutrienți, care îndeplinesc sarcini antiinflamatoare și antioxidante în organism.
- Legumele crucifere – glucozinolații, care se găsesc în varză, broccoli, conopidă, varză kale și napi, ajută la creșterea detoxifierii în ficat.
- Coriandrul – chelator natural, adică se leagă de anumite metale grele și ajută la excreția lor.
- Fibrele – acționează ca un burete care se mișcă prin tubul digestiv absorbind toxinele și hormonii în exces, ajutându-le în final să ajungă unde trebuie pentru a fi excretate.
- Fructele de pădure – o sursă extraordinară de fitonutrienți care acționează ca și antioxidanți în organism. Mențin și glicemia pentru cei cu rezistență insulinică sau diabet zaharat.
Suplimentarea reprezintă un alt compartiment vast, necesar a fi personalizat fiecărei persoane în parte. Se menționează nevoia de Seleniu, vitamina D3 + vitamina K2, vitamina B12, Zincul, Magneziul, Fierul, vitamina B1 (tiamina).
*Toate cele scrise mai sus sunt câteva sugestii. Până la urmă fiecare dintre pacienți are nevoie să-și găsească propria cale de vindecare, apoi menținere a rezultatelor pe termen lung.