Foto: Arhiva personală
Coreea de Sud sună străin și îndepărtat pentru unii dintre noi. Ce e asta? Unde se află? Cum e acolo? (o să întrebe unii). Însă, există o mulțime de oameni (printre care se numără blogger-ul Anna Tulgara și eu), care știu extrem de multe lucruri faine despre acest stat asiatic, fie din auzite, fie din filme.
Și, în comparație cu mine, Anna a reușit să vadă totul cu ochii proprii (sunt extrem de geloasă, în sensul bun al cuvântului). A reușit să înțeleagă într-adevăr ce e asta „Coreea de Sud”, cât de departe se află de Moldova și cum e viața acolo. A mai gustat și din bucatele sud-coreene, a vizitat câteva orașe, a mers în munți, la mare și și-a făcut zeci de fotografii. După o lună locuită acolo, a revenit cu o serie de concluzii.
Dacă a rămas bloggerița impresionată de această destinație neordinară și dacă se merită de zburat 13 ore pentru a ajunge acolo, aflați din toate cele povestite.
Coreea de Sud. O țară situată la mii de kilometri distanță, un stat care nu seamănă nici pe aproape cu Moldova. De ce anume acolo ai dorit să ajungi? Ideea de a călători pe o jumătate de glob, pentru a cunoaște o altă cultură, absolut diferită de locul unde am trăit era de mult timp în capul meu. Într-o zi, în circumstanțele potrivite și, cred eu, la momentul potrivit, am luat decizia că acum ori niciodată. Despre Coreea de Sud știam deja multe. Am avut febra K-pop-ului (muzica sud-coreeană) și a filmelor coreene încă de când eram la liceu, mai mult de 10 ani în urmă. Anul acesta, în sfârșit, am vizitat țara care mă impresiona și la care cândva aveam acces doar de la ecranul calculatorului.
Cu siguranță ai avut anumite așteptări atunci când ai decis să pleci într-o țară asiatică. Care au fost acestea și au coincis ele cu realitatea? Despre Asia de multe ori auzim că e o altă lume, că e diferită viața de cum e la noi... și e adevărat. În primele zile acolo, eram constant cu gura deschisă, încercam să accept că locul unde sunt și ceea ce văd e real. Din prima m-am simțit bine, ca acasă. Orașul Seoul, capitala Coreii de Sud, e imens și construit printre munți. Priveliștile sunt incredibile. Este foarte curat și bine organizat, cu extrem de multe locuri verzi. Cultura mâncării e foarte dezvoltată, ei dacă nu lucrează... mănâncă. De la început, am dat greș cu mâncarea, orice nu comandam era extrem, EXTREM de iute. De asta, recomand tuturor turiștilor să menționeze cât de iute vor să fie bucatele.
Să fiu sinceră, eu tot visez să ajung acolo. K-pop-ul, doramele coreene, mâncarea și străzile moderne mă fascinează enorm atunci când le văd în filme. Pe tine ce te-a fascinat în Seoul? În Coreea mi-a plăcut tot, dar cel mai mult – organizarea. În orice domeniu sau aspect, totul este foarte organizat. De asemenea, e un oraș modern și bine structurat. Vorbind despre dorame (filme coreene)... Nu am văzut nicio filmare în timp real, dar am vizitat mai multe locuri unde s-au filmat seriale coreene populare.
Știu că și coreenii se pricep la combinarea trecutului cu prezentul. Cu alte cuvinte, ei conservă templele și clădirile vechi, în timp ce construiesc zgârie-nori, urmează anumite obiceiuri din trecut, dar sunt extrem de moderni la capitolul tehnicii, infrastructurii, etc. Ție cum ți s-a părut contrastul acesta? Contrastul acesta e unul dintre primele lucruri pe care le observi și e spectaculos. La fiecare câteva sute de metri găsești o construcție tradițională, armonios integrată lângă un zgârie-nori. Acolo tradiționalul e împletit cu modernul!
Care ar fi cea mai mare și mai evidentă deosebire dintre Chișinău și Seul? În primul rând, Chișinău ca mărime ar fi o parte dintr-un sector foarte micuț și extrem de modest din Seoul. Acolo, chiar și de pe munți, nu poți vedea tot orașul, la cât de imens e. Fascinant.
Ce nu ai reușit să faci în Coreea de Sud, dar tare ți-ai dorit? Din cauza taifunului, am decis să nu vizităm insula Jeju. O insulă pentru vacanțe, foarte populară printre coreeni. O voi vizita deja data viitoare, pentru că sigur mă întorc să mai descopăr Coreea. Totuși, am reușit să ajungem în sudul țării, am fost pe malul mării Japoniei, în orașul Busan. Loc obligatoriu de vizitat dacă ajungeți în Coreea. La fel este amplasat printre munți, dar cu un vibe total diferit de Seoul.
Cu ce impresii, lecții de viață sau concluzii ai venit din acest stat asiatic? Planeta e atât de mare și merită văzută toată. Eu am vizitat niște țări din Europa, dar până acum nu am mers mai departe de atât. După această experiență, sunt determinată să văd Terra în lung și în lat. Să merg pe fiecare continent și să-l descopăr.
Și acum despre partea pe care nu o vedem în fotografii. Cât e de dificil să-ți organizezi o călătorie spre Seul? Cât timp ți-au luat pregătirile? E greu zborul. Din Chișinău până la Seoul sunt cam 13 ore de zbor. Diferența dintre fusurile orare e șase ore. Dar cu toate tehnologiile și accesul la informație din 2022, programarea și organizarea unei vacanțe e la câteva click-uri distanță.
La general, e scumpă viața de turist în acel oraș imens? Cam ce sumă ar trebui să deținem atunci când ne pornim spre un oraș sud-coreean? Să știi că nu e cu mult mai scump decât viața într-un oraș european.
La final, aș vrea să aflu care ar fi următoarele trei destinații la care visezi să ajungi? Vreau să vizitez Japonia, Thailanda și India.