„2/3 din americani sunt obezi sau supraponderali”, ne-o confirmă proaspetele statistici ale unui Studiu Național de Evaluare a Sănătății și Nutriției din SUA. Mai mult de 215 mln de oameni suferă din cauza surplusului de grăsime, iar acest număr, în loc să scadă, crește dramatic.
Cel mai îngrijorător este faptul că, în tot acest timp, lumea să străduiește din răsputeri să piardă în greutate. Conform studiului nominalizat, 108 milioane de americani sunt la dietă. Acești oameni numără caloriile, fac exerciții la sală și apelează la chirurgie, într-o încercare disperată să slăbească.
E de la sine înțeles: grăsimea abdominală se numără printre cele mai serioase amenințări asupra sănătății. A avea fie și cu 2% mai multă grăsime abdominală decât media, presupune un risc cu 39% mai mare de a dezvolta una din următoarele afecțiuni: boli de inimă, diabet tip II, cancer.
Voi încerca în cele ce urmează să explic cauzele surplusului de greutate, din prisma experienței mele de 7 ani cu pacienții supraponderali și obezi.
Gândirea limpede și oprirea stresului
Stresul poate avea efecte în cascadă, în tot corpul. Un nivel ridicat de cortizol (hormonul de stres) ar putea influența somnul, apetitul alimentar, dar și sexual, sistemul imunitar. Unul dintre cele mai bune indicii ale nivelului de cortizol ar putea fi mărimea taliei. Pentru că un nivel crescut al cortizolului determină apariția poftelor alimentare nesănătoase și, astfel, se ia în greutate – în special în zona abdomenului. Limitele admise: la femei maxim 88 cm, la bărbați maxim 94 cm.
Foarte mult contează cum fiecare dintre noi abordează stresul. Felul în care privim lumea, atitudinea pe care o avem față de noi înșine poate fi un indicator extraordinar al nivelului de stres pe care îl simțim.
În viața ta, vezi paharul pe jumătate plin sau gol?
Cum răspunzi la această întrebare?
Mănâncă ce trebuie și fă un deficit de 500 kcal pe zi
Practic fiecare om înțelege că ceea ce mâncăm influențează numărul de kilograme pe care îl vedem la cântar. Unde picăm testul? Cam aici:
- Nu știm cum să îmbunătățim obiceiurile proaste (sau poate că nu le recunoaștem sau e un efort pe care nu ni-l dorim).
- Suntem prea restrictivi în slăbire și prea lejeri când abandonăm.
- Neglijăm nevoile de bază, inclusiv cele emoționale (nu mâncăm la timp, ce trebuie, în modul cel mai plăcut pentru a satisface nevoile senzoriale și de gust).
- Posibil să existe o afecțiune neidentificată sau manageriată incorect nutrițional.
Da, un deficit de 500 kcal ne-ar ajuta să slăbim, totodată asta nu înseamnă că mâncăm ce vrem. Nu se compară dieta celuia care mănâncă Snickers față de a altuia care consumă de aceleași calorii salate și somon. Exploziile de insulină generate de zahăr, patiserie, alcool, determină ca această insulină să devină complicele cortizolului.
Insulina este cel mai important hormon care îți ajută corpul să știe dacă ar trebui să ardă grăsimea și s-o transforme în energie sau să o depoziteze pentru mai târziu.
Mișcă-te corect pentru a arde grăsimea încăpățânată
Ca ex-antrenor de fitness pot să zic un lucru: exercițiile intermitente de intensitate sporită au ca rezultat o pierdere mai mare a grăsimii direct de pe abdomen.
Mai contează să faci sport și din plăcere, să fii eficient la antrenamente, să faci pauze de 1 zi pentru recuperare musculară, să fii consecvent. E nevoie de depășit: perioada febrelor musculare, lipsa unui rezultat vizibil de la început, lipsa chefului de a merge la sală. Rezultatele spectaculoase apar după 3 luni de efort fizic sistemic, dozat. Tot atunci poți simți cum sportul devine un stil de viață și că o plăcere mai mare rar există.
Grăsimea încăpățânată pleacă. Cu siguranță! Atunci când alegi metoda corectă de abordare, mergi foarte sigur pe acest drum singur sau ghidat, îți dorești cu adevărat o viață de calitate într-un corp sănătos și ușor.