Întotdeauna am fost fascinată de femeile care îmbătrânesc frumos. Și pentru că am pășit de curând în categoria celor 40+, am început a studia mai îndeaproape de ce facem riduri și cum le putem preveni, ce ne poate prelungi viața, fiind într-o condiție fizică bună ș.a. Suplimentar, numeroase studii au ca subiect tendința de „întinerire” sau, mai exact, amânării bătrâneții, de aceea noi, nutriționiștii, suntem în căutarea acestei formule de întinerire prin nutriție. Pentru publicul comunitar, alimentele se împart în „care ne slăbesc” sau „care ne îngrașă”; „sănătoase” sau „nesănătoase”, pentru mine însă ele se împart în mai multe clase, în funcție de cum influențează celula. Organismul, după cum bine știți, este format din celule, miliarde de mici celule. Oamenii de știință au stabilit că majoritatea celulelor trec prin apoptoză (moarte) datorită inflamării. De aceea, amânarea procesului de îmbătrânire se va face prin a nu permite procesului inflamator să se desfășoare la nivel intens.
Sănătatea pielii
Gândiți-vă că în momentul în care o parte din celulele pielii se dilată și mor, se distruge treptat colagenul. Acest lucru duce la pierderea elasticității pielii și implicit la apariția ridurilor. Exact la fel, prin moarte celulară trec și celulele oricărui alt organ, dacă nu oprim factorii ce declanșează procesul de inflamație.
Alimentația
Se știe că cel mai mare inflamator alimentar este zahărul. E periculos nu doar pentru piele, ci și pentru întreg organismul. Zahărul distruge colagenul, împiedică absorbția multor micronutrienți. Încurajez preparatele lipsite de zahăr, inclusiv pentru aspectul îmbunătățit al pielii.
8 alimente ce contribuie la dezinflamarea celulară:
- Ceapa, usturoiul, prazul
Aceste legume stimulează producerea de glutation, o tripeptidă care este cel mai puternic antioxidant al ficatului – ajută la diminuarea colesterolului, tensiunii arteriale, distruge bacteriile și virușii. Probabil știți că usturoiul este un antibiotic natural. Să-l folosim la mujdei, tocane de legume sau garnituri cu carne.
- Germinatele
Mai sunt numite, în specialitate, alimente de protecție datorită concentrației mari de fitonutrienți (de 5-50 ori mai mare decât la alte crudități). Să punem într-o farfurie semințe de grâu/hrișcă/fasole/varză/broccoli/ridiche și să adaugăm zilnic puțină apă. Semințele vor încolți și le vom putea liber consuma după 4-7 zile de la germinare.
- Fasolea, năutul, soia, mazărea, lintea
Bogate în fibre, Omega-6, acid folic și antioxidanți.
- Ardeiul iute
Toate soiurile de ardei au proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, analgezice și de menținere a sănătății inimii. Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, combate durerile de cap, arde grăsimile, reduce durerile artritice.
- Migdale, alune de pădure, fistic, semințe de susan, in și alte fructe oleaginoase
Determină o piele mai fermă și strălucitoare. Un detaliu: să fie neprăjite și nesărate, recomandabil hidratate pe noapte în apă curată (cca 8 ore).
- Iaurtul și chefirul
Procesul de îmbătrânire este favorizat de toxinele secretate de bacteriile rele din organism, care induc descompunerea și fermentarea alimentelor la nivel intestinal. Iaurtul și chefirul sunt perfecte probiotice – bacterii bune, care ajută la digerarea corectă a alimentelor.
- Condimentele: oregano, mărar, foi de dafin, coriandru, scorțișoară, ghimbir, piper negru, cimbru, șofran
Fiecare condiment are proprietăți spectaculoase. Diferențele se observă într-o lună, în ceea ce privește nivelul de energie, efectul tonic și pielea iradiantă.
- Hrișca
Profilul aminoacidic al acestei plante o avantajează față de alte cereale. Se recomandă consumul de 1-2 ori în săptămână.
8 recomandări cum să procedăm pentru a preveni inflamația celulelor dătătoare de riduri, boli, îmbătrânire prematură:
- Să reducem procesul inflamator la nivelul tuturor organelor din corp, nu doar grija față de piele să se manifeste.
- Să menținem sistemul imunitar la un nivel optim: sănătatea microbiomului, somnului.
- Să încercăm să creștem calitatea relațiilor psiho-emoționale: cu sinele (părerea noastră despre noi înșine), alți oameni și natură.
- Să creștem randamentul metabolismului, care are ca și scop refacerea celulelor. Acest lucru e posibil prin creșterea condiției fizice (masa musculară în creștere, masa grasă în descreștere până la limitele optimale).
- Să evităm băuturile alcoolice, pentru că, în momentul în care bem, în organism se descarcă norepinefrina, un hormon care este secretat în cantități mai mari în situații de stres.
- Să ne lipsim de carbohidrați înainte de somn. Aceștia duc la o creștere rapidă a nivelului de glucoză în sânge și va împiedica eliberarea în corp a hormonului de creștere. Acest hormon prețios ne ajută să ne refacem, stimulând și arderea grăsimilor.
- Să citim etichetele și cu maximă posibilitate să evităm aditivii. Mulți dintre ei determină apariția migrenelor în timp și multiple forme de demență, inclusiv Alzheimer, Parkinson.
- Alegerea legumelor și fructelor viu colorate. Asta o putem face în sezon, atunci când concentrația fitonutrienților este la cote maxime.
Foto: unsplash.com