Am dat o căutare pe Google cu sputnik în grădină, cel mai recent volum de Gabi Eftimie, și pe prima pagină, în afară de ultimul rezultat, legat chiar de carte, mi-au venit tot felul de linkuri de pe site-ul propagandistic rusesc sputnik, ceva de la emag și o reclamă la anticongelant Sputnik G11. Ok, cam așa ne invadează lucrurile străine și reci, cu care nu avem treabă, chiar și când suntem închiși în case (nu mai insist cu închisul, că nu aveți cum să nu știți acum, din păcate). Cumva și despre asta e volumul de poezie al lui Gabi Eftimie, apărut anul ăsta la editura OMG.
sputnik în grădină este al treilea volum de poezie semnat de Gabi Eftimie, după ochi roșii polaroid. acesta este un test (Ed. Vinea, 2006) și nordul e o stare de spirit (Ed. Charmides, 2014). Din 2011, Gabi s-a mutat în Suedia, unde a avut mai multe joburi, iar acum predă limba suedeză pentru imigranți. Încă din nordul e o stare de spirit poezia ei se adapta spațiului nordic, lucru care se vedea desigur începând din titlu. Deja în sputnik în grădină spațiul e îmblânzit, atât cât poate fi îmblânzită gheața și iarna. În 2019, într-un interviu cu Bogdan Coșa, Gabi spunea că lucrează la o carte cu „pasteluri ca la Alecsandri”. Cam așa și e volumul, cu câteva precizări: în primul rând e vorba de un alt timp, un alt spațiu, apoi, dacă Alecsandri se raporta la ceea ce vede în prezent, poemele lui Gabi Eftimie sunt parcă din viitor, dintr-un viitor nici nu știu dacă să-i spun utopic sau distopic, pentru că grădina și pădurile cuprind atât sateliți, bule de pe messenger, latex, cât și troli.
Dar dacă până acum, să spunem, zece ani, între literatura cu elemente SF și literatura cu rădăcinile puternic înfipte în realitate era o graniță foarte clară, acum ea aproape că s-a dizolvat. Realitatea noastră ne arată aproape zilnic că totul e posibil, iar grădina lui Gabi, construită înaintea pandemiei și având un aer de apocalipsă prietenoasă, din cauza absenței oamenilor, ai spune că a fost scrisă acum. Natura, cu păsările, insectele, copacii, apa, e bine surprinsă, chiar și casele oamenilor au trecut într-un stadiu în care fac parte din ea. Nu mai spun că citind volumul mi-am amintit de insula suedeză Biskops-Arnö, de pădurea de acolo, de apa, pietrele și de copacii ei, unde am stat peste o săptămână. Gabi chiar se poate lăuda că e urmașa lui Alecsandri, căci a surprins foarte bine natura.
Nu în ultimul rând, la fel ca nordul e o stare de spirit, sputnik în grădină conține o serie de fotografii, cu care textele se îmbină perfect. Cartea arată ca o bijuterie, iar tânăra editură OMG a depus un efort pentru asta.
La începutul anilor 2000, Gabi Eftimie a fost la Chișinău și a citit la cenaclul celor de la Human Zone, iar acum a revenit cu o altă lectură, din păcate doar online, la cenaclul Republica. Sper să mai citească și altă dată, dar până atunci, căutați-i cărțile. Merită. Și, la sfârșit, am să las un poem care dă numele cărții, ca să vă fac poftă:
sputnik în grădină
fluturi în paranteză pe lângă maci,
un autobuz cară biciclete în spate, străpunge cadrul
fluturii se ridică imediat, se dau cap în cap
măceșul freacă meticulos geamul verandei
în lumea întoarsă cu susul în jos din iaz
dunga dantelată a avionului se prăbușește în grădina noastră
* Gabi Eftimie, sputnik în grădină, OMG, 2020