Text: Rodica Ciorănică
Directorul de la Centrul de Diagnostic German este un tip epatant şi empatizant. Exigent şi emotiv. Determinat să rezolve pentru alţii probleme pe care cândva, demult, ar fi vrut să le soluţioneze pentru părinţii săi… O poveste de familie care l-a marcat şi i-a schimbat cursul vieţii într-un sens total opus visurilor din adolescenţă.
Este duminică, ora 4.30 dimineaţa, dar eu nu mai pot dormi. M-am trezit, fiindcă am avut senzaţia că plâng prin somn… „WTF, s-ar gândi cineva când i se întâmplă asta unui bărbat trecut de 40 de ani. Omul şi-a ieșit complet din minţi!”
De fapt, eram extrem de emoţionat. Aniversarea din ajun a Centrului de Diagnostic German, a zecea la număr, a fost pentru mine un eveniment de neegalat, din altă Galaxie. Colegii mei au strălucit, fără excepție, ca nişte Hollywood Stars.
Cum să fie altfel, dacă am schimbat şi am perfecţionat sistemul medical defectuos?! Ca rezultat, acum nu mai trebuie să pleci din Chişinău pentru un diagnostic de nivel european. Sunt fericit că avem oameni noi aici, doctori cu demnitate, compasiune şi dăruire de sine. Aşa cum este echipa mea din CDG şi mulţi medici extraordinari din alte instituţii, unde poate că e mai puţin frumos şi confortabil decât la noi…
Nu am vrut să deschid prea multe paranteze dureroase, dar vreau să ştiţi că CDG este aşa cum este în mare parte datorită istoriei mele personale. Nu este vorba de bani, evident, aici s-au implicat alţi oameni curajoşi cu viziune şi inimă mare. Ideea este că nu aş vrea niciodată, DAR NICIODATĂ, să mai treacă cineva prin calvarul prin care am trecut noi…
1991. Poveste de familie.
Era anul 1991, unul dintre cei mai grei ani din istorie. Eram o familie mega-fericită, care locuia în Uniunea Sovietică, oraşul Chişinău, bd. Moscova 13. O familie compusă din doi pedagogi oneşti. Tata, director a două școli sportive din Chişinau, iar mama - directoarea Şcolii de Artă din Moldova. Eu, eram cursant la Academia de Stat a Aviaţiei Civile din Ukraina, o instituţie de elită. Fratele meu era încă şcolar exemplar la cea mai prestigioasă şcoală din Moldova - şcoala Nr. 1.
De-abia ne mutasem în apartamentul nou-nouţ cu 5 camere şi două grupuri sanitare. WOW! După douăzeci de ani de muncă a părinţilor mei. Iar în faţa blocului strălucea, după ani şi ani de aşteptare, o „deveatcă”, o bijuterie de maşină pentru acele vremuri.
Totuşi, fără prea mulți bani, pentru că salariile pedagogilor erau mizere, iar ca să trăim frumos, părinţii îşi mai luaseră nişte joburi nu la fel de prestigioase… dar care ne permiteau şi un covor mai moale, televizor color, masină de spălat şi câte o vacanţă la Zatoka sau Koblevo… La finele anului 1991 eram deja în altă ţară, una nouă, Republica Moldova, ca o familie devastată total de sistemul medical. În primăvara acelui an îl pierdusem pe tata şi ţara din copilăria mea fericită.
Pe tata l-a operat de ulcer de stomac un profesor, pare-mi-se ortoped… Absurd? Total!!! Nu voi uita niciodată orele negre, petrecute în BSMP, o instituţie, care pe atunci te ucidea doar prin arhitectura sa şi prin nepăsarea totală a personalului medical, prin lipsa materialelor de pansament elementare, nemaivorbind de dotarea tehnică sau grija de pacienți. Înainte să moară, tata mi-a spus cu voce slabă: „Este un anesteziolog umorist aici, care a intrat în reanimare după prima operaţie (total nereuşită), şi a întrebat cu sarcasmul unui sadist - „что, Гуцу-еще не cдох?”…
Tata s-a stins după a doua intervenţie chirurgicală. Mama a ajuns văduvă la vârsta de doar 43 de ani, dar fratele meu, un adolescent devastat moral la 15 ani…
La 19 ani am devenit bărbatul familiei. Mama mi-a dăruit „deveatka” şi au am ajuns un fel de” грустный принц на белой девятке”. Nici atenția excesivă a fetelor, nu-mi putea vindeca durerea… Maşina am vândut-o până la urmă, pentru că banii de benzină trebuia să mi-i câştig singur. Am început să lucrez nopțile ca DJ şi de atunci nu am mai rămas niciodată nici fără bani, nici fără atenţie… Academia de Aviaţie am absolvit-o cu Diplomă Roşie.
Am devenit mega motivat, m-am dezvoltat, am devenit cel mai umblat moldovean (probabil), cu 78 de ţări la bord şi multe isprăvi: job ultrainteresant în companie aeriana, 5 Rally-uri „Paris-Dakar”, film artistic cu Canal+ prin Madagaskar , experiențe frumoase la compania Bombardier din Canada sau Lufthansa Team din Germania, afaceri, experiențe, m-am căsătorit şi…
…Și atunci Sistemul medical din Moldova ne-a mai administrat o lovitură. Mama a devenit peste noapte semi-paralizată, a avut nevoie de RMN (vechi şi depăşit), coadă de așteptare de 3 luni, mită, corupţie, umilinţă, batjocură… Din 2003 mama nu a mai putut să meargă la fel de elegant ca pe timpuri.
2009. Centrul de Diagnostic German
Vă daţi seama cât de motivat am fost să mă implic construind la Chişinău o clinică cu desăvârşire europeană. După ce condusesem o companie de aviaţie, puteam conduce orice.
Până să iniţiem acest proiect, în Moldova echipamentul medical se procura fie foarte ieftin, fie second hand. Noi am schimbat radical absolut totul! Am achiziționat echipamente medicale exclusive Siemens din gamele de top, am oferit cele mai calitative servicii şi am revăzut până şi cele mai mici detalii legate de atitudinea faţă de pacienţi. Primul web-site medical, primul call-center medical a fost în Centrul Diagnostic German. Avem cinci operatori Call Centru, care lucrează intens. La noi se găsește cel mai scump sistem informațional medical din Moldova, el permite să te programezi, sa te reprogramezi și toate investigațiile unui pacient se păstrează timp de zece ani.
În anul 2011, în premieră am devenit un centru medical mai bine dotat decât oricare clinică din Europa Centrală și de Est, mai la est de Viena. Am fost primii utilizatori ai sistemului 3 Tesla Siemens MAGNETOM Skyra, care pe atunci era cel mai performant din lume. Niciodata în Moldova (ex-provincie sovietică!) nu a existat un echipament mai avansat decât la Moscova, București, Varșovia, Praga, Sofia etc.
În CDG s-a investit 10 milioane de euro pe parcursul tuturor anilor. Avem 115 angajați, dintre care 38 sunt medici.
Fiecare medic din instituția noastră participă la traininguri, şcolarizări, congrese în afara țării, e o dezvoltare continuă. Nimeni nu investeşte mai mult ca noi în dezvoltarea medicilor. Până la deschiderea centrului, echipa noastră a studiat în Germania și Austria. Pe lângă informațiile medicale, specialiștii noștri au învățat cum trebuie să se comporte cu un pacient un Doctor adevarat.
Eram sigur că vom putea schimba şi mentalitatea locală. Deşi puţini credeau asta. Îmi spuneau că aşa e tradiția, trebuie să-i mulțumești medicului cu un spumant, coniac, găini, brânză, ciocolate şi flori... Am fost determinat să exclud această practică cu tot cu rădăcini. Toate costurile au fost afișate public, totul se achită din prima zi la recepție și aici relația financiară doctor-pacient, se încheie şi nu creează situaţii jenante nici de o parte, nici de cealaltă. Fiecare medic angajat la noi, din start este informat că aceste reguli trebuie respectate. Încălcarea este echivalentă cu eliberarea din funcție.
Sunt extrem de mândru de un laborator megaperformant, cu prima endoscopie High Definition, primul fibroscan cum nu a mai avut nimeni în Moldova şi multe alte echipamente şi tehnologii la implementarea cărora am fost şi continuăm să fim primii. Tot noi am fost cei care, în premieră, am început să expediem în Germania analizele care nu se puteau realiza în țara noastră.
Ni s-a dus faima. Zilnic vin pacienți din România, care fac de la 300 până la 700 km, tur-retur și, uneori, se deplasează chiar cu ambulanța. Aceasta este ceva mega important pentru țară. Ei aleg să vină aici pentru că noi suntem specializaţi în investigaţii ultracomplicate şi rezolvăm cu succes cele mai complexe cazuri. Paradigma s-a schimbat ireversibil!
Acum, după renovarea capitală, pe care am realizat-o timp de o lună, zi şi noapte, fără să închidem centrul, colegii şi pacienţii nu-şi pot reveni din uimire – „Noi până acum ne simțeam de parcă nu eram în Moldova, dar acum parcă am fi în Singapore.”
De 10 ani suntem cea mai transparentă instituție medicală din țară, achităm din prima zi toate taxele. Avem salarii de 10, 20 și 40 de mii de lei, oficiale.
Nu am să uit niciodată primul pacient care a venit la noi. A fost o familie simplă, venită de la sat... Cu siguranță nu suntem cei mai ieftini, dar nici nu suntem cei mai scumpi. Noi oferim servicii de cea mai înaltă calitate, la un preț rezonabil. O verificare totală a sănătății Health – Check (conform algoritmului German) costă de la 2900 până la 19900 de lei, iar aceeași investigație realizată în Germania costă de la 1000 până la 7000 de euro.
Am ajuns la un nivel foarte înalt, însă ne dorim să mai creștem. Mulți întreabă de ce nu mai deschid un centru, dar totuşi Moldova mai rămâne a fi un loc riscant pentru investiții...
Eu zic că aniversarea noastră de 10 ani a fost și un triumph al unei noi viziuni, a unei noi filozofii in medicină - mai umană, mai curată, mai omenească…
Sunt extrem de dur şi exigent când vine vorba de atitudinea faţă de pacienți. Vreau ca ei să se simtă Oameni cu literă mare la Centrul de Diagnostic German, să li se acorde atenţie maximă. Vreau ca cei care citesc aceste confesiuni ale mele să îşi preţuiască mamele, taţii, pentru că nu toţi îi au, şi să vă preţuiţi pe voi.
Şi nu voi dormi în continuare nopţile pentru medicii mei. Voi face reparații ca în Singapore, baluri ca la Viena şi Party-uri ca în Ibiza!!!