Unde o înveți?
Majoritatea lucrurilor despre nutriţie, pe care credeai că le ştii, vin de la alţii: de la cei care te-au crescut, de la prieteni sau şcoală, din cărţi sau de la televizor, mai nou de pe reţele de socializare. Toate sunt lucruri pe care ştii că le ştii, dar oare sunt adevărate? Doar corpul nostru ştie ce i-ar trebui cu adevărat! Prin senzaţie, instinct sau intuiţie.
Şi pentru că uneori nu-l ascultăm, fie nu ştim cum să o facem, lucrurile ne ies pe dos: kilograme în plus, adicţii alimentare, subnutriţie, devitalizare ş.a., care ne duc spre boli grave sau mai puţin grave. În lume există peste 10000 boli, 8% dintre care sunt genetice și nu pot fi tratate, restul fiind legate de modul de viață pe care îl abordăm. Nutriției îi revine în mare parte rolul de a preveni, diagnostica sau chiar trata (în faze incipiente) diverse boli ce au ca și consecință un dezechilibru între nevoile normale ale organismului și starea actuală. Cele mai serioase boli de nutriție sunt obezitatea, diabetul zaharat, bolile endocrinologice, cardiovasculare, reumatologice, hepatice, renale și lista continuă.
Ce avem de făcut?
Pentru a nu completa rândurile pacienţilor, va trebui să ne “înarmăm” cu abilităţi, cunoştinţe şi experienţe. Abilităţi de a înţelege şi oferi corpului nutrienţii necesari în cantităţile potrivite; cunoştinţe de a face diferenţe între tipuri de alimente, provenienţa şi calitatea lor; experienţe pentru a nu mai repeta alegerile alimentare nepotrivite. Toate se vor face pentru a dezvolta senzaţia, instinctul şi intuiţia - înnăscute, însă uitate de către noi în ritmurile alerte ale vieţii.
Cu ce începem?
Pornim de la conştientizarea unui tip de cunoaştere. Despre asta noi, oamenii, vorbim cu greu, pentru că nu înţelegem sau credem că ceilalţi nu ne vor înţelege. Este vorba despre cunoaşterea corpului. Pornim de la cunoaşterea propriului corp. Cu această cunoaştere ne naştem, ea fiind cea mai autentică formă de a ne sugera ce e bine şi ce nu.
Căutând să ne informăm şi din alte surse, vom întâlni de cele mai multe ori diverse abordări. Într-adevăr, în nutriţie există numeroase studii, teorii, recomandări. Tot ce pot să spun e că nu există reguli sigilate şi de bănuit, în primă înstanţă, sunt toate. Se va analiza sursa, logica şi credibilitatea celor declarate, altele pe care le simţim c-ar fi bine să le cunoaştem. Interesele comerciale în domeniul industriei alimentare şi farmaceutice sau poate de altă natură, ne pot direcţiona pe căi greşite.
Dacă nu vom opri fluxul crescut al dezinformării şi dacă nu ne vom întoarce la stilul autentic de viaţă, generaţiile viitoare vor trece prin suferinţe. Să nu uităm că mai şi trăim timpuri pline de pericole. Tehnologia a revoluţionat atât de mult, încât inovaţiile ne solicită mintea şi corpul în mod exagerat. Ne cer să ne asumăm responsabilităţi mai mari, să fim încordaţi, să ne grăbim mereu, să simţim nevoia de a fi cu un pas înainte. Toate acestea ascund capcane pentru sănătatea noastră: mâncăm inconştient, pe fugă, căutarea recompenselor, încrederea că ceea ce ni se oferă este bun etc.
Schimbările amintite afectează întreaga umanitate, însă principala povară este dusă de femei, care au mari aşteptări (în primul rând, de la sine), dar şi cele mai mari solicitări fizice. Și bărbaţii uită de sine în dezvoltarea afacerilor lor.
Totuşi, cum ne stăpânim echilibrul?
Prin obținerea unei alte calităţi a vieţii: o nutriţie intuitivă potrivită corpului nostru, o condiţie fizică bună, somn liniştitor, pacea minţii. Fericirea e în lucruri mărunte. Să ni le creăm!
O sănătate bună Vă doresc, dragi cititori!
Şi dacă simţiţi confuzii printre sutele şi miile de surse informaţionale, contradictorii referitoare la sănătate, vă îndemn să vă opriţi şi să meditaţi. Pentru a face o claritate, eu am ales să meditez în scris la această minunată rubrică Red subject...