Afecțiunile hormonale se manifestă sub mai multe forme. Iată câteva dintre cele care au tangență cu kilogramele în plus sau tulburările de alimentație: sindrom premenstrual SPM, sindromul ovarelor polichistice (PCOS), endometrioză, oboseală și nivel scăzut de energie, tulburări de somn, afecțiuni ale glandei tiroide, acnee, anxietate, depresie ș.a.
Multe femei suportă disconfort ani de zile, soluționând problema prin tratamente medicale, pilule anticoncepționale. Adesea consideră că de vină sunt genele, greutatea corporală în exces, vârsta sau nenorocul de a avea disfuncții hormonale.
Corpul nostru nu e o adunătură de organe care funcționează separat. Suntem ființe cu un ecosistem complex, influențat de sănătatea hormonală și nu doar.
Suntem ceea ce mâncăm? Aș zice că suntem ceea ce absorbim.
Fiecare celulă din organism implicată în echilibrul hormonal este programată genetic. Aceasta este influențată de nutrienții furnizați de alimentele potrivite. Avem nevoie de proteine de calitate, grăsimi nesaturate, carbohidrați complecși, vitamine și minerale, fibre specifice – toate implicate în producerea, circulația, funcționarea, descompunerea și eliminarea hormonilor.
De calitatea, suficiența și absorbția alimentelor depinde regularitatea ciclului menstrual, durerile menstruale, simptomele ovulației, fertilitatea, sănătatea sânilor și stările provocate de stres.
Pe termen lung, alimentația influențează momentul când femeia intră în menopauză, soliditatea oaselor, sănătatea inimii, a creierului și a modului cum îmbătrânim.
Relația dintre alimentație și hormoni este atât de solidă, încât e cazul să povestim lucruri importante încă de la pubertate:
- Inteligența nutrițională constă în prepararea lentă a alimentelor și a conștientizării modului în care ne simțim.
- Știu că știți cât de nociv este zahărul procesat, stresul, nesomnul și medicamentele luate fără rost. Mai adăugăm aici și făinoasele rafinate, prăjelile, dulciurile concentarte și băuturile carbogazoase îndulcite cu sau fără alcool.
- Fobia grăsimilor ar trebui să dispară. Grăsimea este un element esențial al hormonilor sexuali, la fel și în cazul cortizolului (hormonul de stres). Mâncăm grăsimi ca să producem hormoni, doar să fie anti-inflamatoare: avocado, nuci și semințe, pește, uleiuri presate la rece, toate bogate în acizi grași Omega 3.
- Nu susțin eliminarea produselor lactate, cu excepția laptelui de vaci. Acesta conține un factor de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1), un hormon care stimulează creșterea celulelor, împiedicându-le pe cele nesănătoase să-și urmeze ciclul biologic, adică „să plece” din sistem.
- Greutatea corporală optimă. Studiile relatează că atunci când indicele de masă corporală trece valoarea 25, mucoasa ovulelor și a uterului are de suferit, femeile întâmpinând probleme de fertilitate și de sarcină.
- Ne place cafeaua. Adăugăm zahăr, lapte sau frișcă, astfel perturbând echilibrul glicemiei, provocând rezistența la insulină și adunând în timp grăsimi nesănătoase pe corp. Pe lângă beneficiile cognitive puternice, dezavantajul cafelei este afectarea nivelului de energie, starea de spirit și hormonii – inducând anxietate, nervozitate, scăderea nivelului de estrogen, sănătatea oaselor.
- Carența de fitonutrimente și substanțe fitochimice. Cu mari dificultăți ne asigurăm cantitățile necesare de calciu, acid folic și vitamina E. Alimentele să ne fie surse primare de dobândire, în cazuri separate completând cu suplimente de calitate.
- Să fim bune cu noi înșine. Este demonstrat: creierul opune rezistență împotriva restricțiilor excesive. Controlul, inhibarea poftelor ne duc către un eșec garantat. O masă preferată o dată pe săptămână „fără rușine și vinovăție” ne asigură cu bună dispoziție și consolidarea unei conduite alimentare echilibrate de durată.
Adio diete restrictive, compulsivitate sau recidive dureroase – doar alimente simple, delicioase, și un plan alimentar bazat pe dovezi științifice.
Hrana poate fi o plăcere sănătoasă, iar noi putem să ne autoeducăm în sprijinul sănătății optime hormonale.