Text/Coordonator de proiect:
Corina-Maria Dreaglă
Foto: Natalia Mitereva
Make-up: Irina Urumoglo
Geamuri mari, un fundal alb imaculat și mulți necunoscuți care se comportă de parcă se știu de o viață. Așa a început aventura. Mai mulți studenți străini, ajunși la ULIM-ul de la Chișinău din cele mai diverse colțuri ale lumii, au fost protagoniștii unui proiect neordinar, marca RED.
Ușor speriați, dar curioși la maxim de ceea ce urma să se întâmple.
Muzica din boxe îi ajută să-și intre în roluri. Zâmbet, îmbrățișări, glume și discuții... Moldova i-a unit, iar arta și creativitatea i-a ajutat să se vadă altfel. Să-i cunoaștem!
Sunt Loïc Miaka.
Am 27 de ani.
Vin din congo Brazzaville.
Îmi fac studiile la Facultatea de Drept, ULIM.
Cred că ULIM m-a ales pe mine, pentru că Moldova a fost prima țară care mi-a deschis brațele după absolvirea liceului.
Viața de student străin nu e ușoară la început, dar odată cu trecerea timpului te acomodezi și devine chiar interesant.
Chateau Vartely rămâne a fi locația pe care aș recomand-o oricând, oricui. Am fost acolo și am rămas impresionat de ce am văzut… dar și ce am degustat.
De când sunt aici, am îndrăgit ciorbele, în special borșul cu carne de porc.
Clima, stilul de viață și modul de gândire sunt primele diferențe ce fac deosebire între Moldova și țara de unde vin eu.
Așa ca în toate țările, comportamentul oamenilor variază. Sunt persoane cu mintea deschisă și altele deloc nu au idee cum să trăiască cu adevărat.
Sunt Mohammad Adnan Aljris.
Am 29 de ani.
Vin din Siria. Suntem o familie mare, am 8 frați și 3 surori, iar despre copilăria mea pot spune că a fost cu adevărat fericită.
Studiez Științe Economice, ULIM.
Am doi frați absolvenți ULIM, respectiv, la recomandarea lor am ales și eu să-mi continui studiile în această instituție de învățământ.
Îmi place Soroca – cetatea de acolo este impresionantă.La fel, m-a cucerit și Orheiul Vechi cu peisajul rural. Este o vedere uimitoare primăvara, când totul e verde, sau iarna – când totul este acoperit de zăpadă.
Sunt delicioase ciorbele și produsele de patiserie, dar în topul preferințelor mele sunt zeama și plăcintele. În special zeama acră, face tot farmecul.
Moldovenii sunt foarte prietenoși.
Acasă merg... niciodată. Din cauza războiului din țara mea, de când am plecat, nu m-am mai întors.
Dar îmi lipsește familia mea.
Moldova o asociez cu... universitate, zăpadă și zeamă!
Sunt Ișfan David.
Am 21 de ani.
Vin din România, Timișoara. Familia mea este una numeroasă, eu sunt cel mai mare și mai am 5 frați și 5 surori. Acasă am primit ceea ce este mai important, un exemplu de credință de la părinții mei și valori precum susținerea, iertarea și respectul.
Sunt student la Facultatea de Informatică, ULIM.
Pot spune că Dumnezeu a ales Moldova pentru mine, fiindcă în anul 2015 am venit aici într-o misiune creștină, lăsând tot ce aveam acolo: rude, școală, prieteni. Am absolvit liceul în Moldova, iar apoi am ales ULIM la recomandarea unei cunoștințe.
Dintre locurile pe care le-am vizitat, cel mai mult mi-au plăcut Orheiul Vechi, Mănăstirea Curchi și Cetatea Soroca.
În mare parte, mâncarea moldovenească și românească sunt asemănătoare, dar ceea ce am observat diferit, este hrișca, care în România nu se consumă prea mult, dar și pâinea cu usturoi, care îmi place maxim.
Basarabenii sunt primitori. După ce m-am stabilit aici, am avut nevoie de un pic de timp ca să mă acomodez cu dialectul moldovenesc. Diferă de limba română, mai ales când se combină și cu expresii sau cuvinte din limba rusă.
Moldova e Moldova...
Dacă alegi să studiezi într-o țară străină, nu ezita să vizitezi locuri, să cunoști oamenii și cultura lor.
Am 23 de ani.
Vin din Israel, Nazareth. Familia mea este formată din două fete și doi băieți, iar eu sunt mezinul. Încă elev fiind, obișnuiam să merg să lucrez cu tata sau fratele meu, lucram în restaurante sau la construcții de la vârsta de 14 ani. Nu voiam să cer bani familiei mele. Când am absolvit școala, nu eram decis ce vreau să devin, așa că am mai lucrat un an ca să înțeleg asta. În cele din urmă, verișorul meu m-a convins să vin în Moldova. Acum studiez la Facultatea Științe Sociale și ale Educației Psihologice, ULIM.
Am ales Moldova pentru că cineva din rudele mele mi-a sugerat că este o țară potrivită pentru studii, iar diploma ULIM este acceptată în Israel și, după absolvire, putem activa acolo.
La început a fost dificil, pentru că era un pas nou în viața mea, eram departe de familie, prieteni, încă nu cunoșteam limba română, regiuni, nu știam nimic.
Moldova a fost și este cunoscută în întreaga lume prin renumitele orașe subterane. La fel, un punct turistic impresionant este Orheiul Vechi.
Mămăliga cu tocăniță de pui este un adevărat deliciu culinar.
Basarabenii sunt un popor care iubește bucuria, petrecerile și sărbătorile.
Moldova o asociez cu… cafea bună, universitate și cu peisajele ei superbe pe timp de iarnă.
Sunt Alisa.
Am 23 de ani.
M-am născut în Rusia și acolo mi-am petrecut copilăria. Pe când aveam 12 ani, toată familia mea s-a mutat în Grecia, pe insula Rodos.
Acum, studiez la Facultatea de Informatică, Inginerie și Proiectare, Departamentul Tehnologii Informaționale, ULIM.
După ce am locuit aici doi ani, pot afirma că educația în altă țară este cu siguranță un avantaj. În fiecare zi întâlnești oameni noi, cu o mentalitate diferită, cu o altă viziune asupra lumii și poți vedea aceleași lucruri din unghiuri diferite.
Primul lucru care mi-a atras atenția în Moldova a fost abundența de verde.
Gastronomia… Cu certitudine, preferatele mele sunt plăcintele și învârtitele.
Specificul moldovenesc: Probabil, în primul rând, merită remarcată aglomerația capitalei. Rhodos este o insulă destul de mică. Totul este în apropiere. La Chișinău, dimpotrivă, pentru a ajunge din punctul A în punctul B trebuie să petreci mult timp la pas sau în ambuteiaje.
Atitudinea față de aspectul fizic, de asemenea, este extrem de diferită. Prin parcuri sau la supermarket, observ des oameni foarte frumos îmbrăcați, în special fetele poartă rochii, fuste, tocuri. La fel, bărbații încearcă într-adevăr să arate elegant. La mine acasă, în Grecia, este total altfel. De regulă, nimănui nu-i pasă cine ce poartă. Poți merge cu ușurință la cumpărături în pijama și nimeni nici nu va privi măcar în direcția ta. Firește, nu vorbesc despre evenimente și sărbători solemne, ci despre viața de zi cu zi.
Moldovenii sunt oameni iubitori de pace, expresivi în emoții și cu un simț al umorului de apreciat.
Ce îmi lipsește în Moldova? Mmm, probabil drumurile bune. Orașul este uriaș și, de cele mai multe ori, trebuie să-l parcurgi în transport, iar aceasta chiar este o problemă.
Moldova o asociez cu… mămăliga și vinul bun!
Am 23 de ani.
Vin din Africa, Republica congo. Suntem cinci în familie. Despre copilăria mea aș putea spune că a fost grozavă. Aveam un ritual – în fiecare duminică mergeam în parc chiar în fața aeroportului pentru a ne juca cu tatăl meu, cu fratele mai mic și cu sora mai mică. Au fost momente magice.
Acum, studiez psihologie la Facultatea Științe Sociale și ale Educației, ULIM.
Am ales Moldova prin prisma unui schimb de experiență. Este un contract de studii între ULIM și țara mea, cu scopul de a permite tinerilor congolezi să vină să studieze în străinătate pentru a-și lărgi orizonturile.
Studiile într-o țară străină sunt o experiență care te îmbogățește. Să înveți o nouă limbă și să descoperi o nouă cultură e ceva.
Sarmale cu frunză de vie sau cu frunze de varză și borș moldovenesc, toate acestea îmi amintesc de aroma africană.
Curiozitatea moldovenilor este ceva total diferit de țara mea. Aș spune că aici moldovenii sunt mai interesați de viața ta, decât de tine.
Moldova o asociez cu... plăcinte delicioase. Este primul gând pe care îl am despre Moldova.
Sunt Pavlo Salamatov.
Am 35 de ani.
Vin din Ucraina, Kiev. Suntem o familie din cinci membri, mai am două surori. Am avut parte de copilăria specifică perioadei de tranziție de la comunism la democrație în Ucraina anilor ‘90, cu toate avantajele și dezavantajele perioadei.
În prezent, studiez la Facultatea Informatică, Inginerie și Design, specializarea – Design Interior, ULIM.
Am ales să-mi fac licența în Moldova ca impuls al interesului deosebit pentru țara vecină, cultura și mentalitatea oamenilor de aici. Am optat pentru ULIM pentru că mi-am dorit să trăiesc experiența de a avea colegi din diferite colțuri ale lumii.
Studiile într-o țară străină sunt un proces foarte curios.
Mi-a plăcut Soroca, în mod special divizarea zonei romilor de cea a moldovenilor. La fel, m-a impresionat Nordul Moldovei.
Cele mai delicioase mi se par copturile cu umplutură de petale de trandafir. Este o combinație originală a ingredientelor.
Dacă ar fi să compar cu țara de unde vin eu, Moldova pare un pic mai prietenoasă și deschisă, plus cred că Drepturile Omului sunt respectate mai mult decât în Ucraina.
Moldovenii sunt pozitivi, dar simt că e nevoie de mai multă deschidere față de alte țări și culturi, contacte cu alte mentalități.
Moldova o asociez cu... o plapumă călduroasă din lână.
Sunt Yousef Haj.
Am 22 de ani.
Vin din Israel. Familia mea este formată din 4 membri, iar despre copilăria mea aș putea spune că a fost minunată. Este o perioadă frumoasă, ce nu poate fi uitată vreodată.
Acum studiez la Facultatea Științe Sociale și ale Educației, ULIM.
Aici am găsit specialitatea care îmi place – psihologie, iar în Moldova am venit la recomandarea unor prieteni. Mi-au spus că este o țară primitoare, confortabilă și o alegere bună pentru educație.
Pe lângă cunoștințe, studiile în afara țării pentru mine au fost un experiment. Astfel, am învățat să locuiesc fără familie, să gătesc singur, să fiu mai responsabil, plus că descopăr o cultură și oameni noi.
Îmi plac călătoriile și chiar am reușit să vizitez câte ceva. Printre destinațiile care m-au impresionat sunt Orheiul Vechi, Lacul de acumulare Dubăsari, Țipova, Horodiște, Saharna, Peștera Emil Racoviță, Cetatea Soroca.
Zeama este mâncarea pe care o savurez mereu cu plăcere.
Gândirea, tradițiile și obiceiurile fac toată diferența între Moldova și țara mea de origine.
Ca în orice altă țară, există oameni buni și mai puțin buni…
Moldova o asociez cu… zeamă gustoasă, studii și o nouă etapă din viața mea.
Am 21 de ani.
Vin din Turcia, orașul Izmir. Suntem cinci persoane în familie, mai am un frate și o soră mai mici. M-am născut și am crescut în apropiere de litoral. Până a ajunge în Moldova, niciodată în viața mea nu am văzut zăpadă.
În prezent, studiez traduceri în limba engleză-chineză, ULIM.
Studiile într-o țară străină sunt interesante, dacă ești deschis la idei și ai abilitatea de a descoperi limbi și culturi străine.
În Moldova am fost foarte impresionat de istorie, literatură și artă, atunci când am vizitat muzee și săli de operă.
Pot spune cu sinceritate că moldovenii au un gust ascuțit și excelent în producerea vinului.
Respectul oamenilor unul față de celălalt, stilul lor de viață modern și inovator, cu adevărat european, fac din această țară o destinație sigură, pașnică și locuibilă.
Acasă merg în fiecare vacanță. Chiar dacă mă întorc în propria mea țară, cred că alături de persoana pe care o iubesc este casa mea și ea se află aici, la Chișinău.
În Moldova îmi lipsește STARBUCKS...
Moldova mi se asociază cu... dragostea mea.
Dacă zâmbești mereu, toată lumea te va întâmpina călduros oriunde te-ai afla.
Vin din Ucraina. Suntem 9 în familie: părinții, 2 frați și 5 surori. Am avut o copilărie plină de aventuri și peripeții. Am fost un copil mai neastâmpărat, îmi plăcea mult să ies cu prietenii și să ne distrăm pe străzi, să inventăm diferite jocuri și să descoperim locuri frumoase.
Acum, studiez la Facultatea Informatică, Inginerie și Design, specialitatea Design Interior, ULIM.
La 16 ani, am avut ocazia să vizitez pentru prima oară Moldova. Astfel, m-am îndrăgostit și de oraș, și de oameni. Plus, se vorbea limba română foarte frumos.
Primul an de studii a fost complicat și greu din punct de vedere teoretic, la fel și comunicarea în limba română. În timp, te obișnuiești cu toate și orașul Chișinău devine un loc de care ești legat și chiar nici nu ai vrea să rupi această conexiune.
Moldova are foarte multe locuri frumoase și liniștite precum Vinăria Poiana sau Poiana Bradului, concepute la un nivel înalt de calitate. Îmi place mult Grădina Botanică și parcul Valea Morilor, sunt locurile unde tot timpul îmi pot aduna gândurile. Am vizitat și Cricova, este o mândrie a moldovenilor, la fel am fost la Orheiul Vechi, unde am rămas uimită de frumusețea naturii și de liniștea copleșitoare.
Dacă ar fi să compar Ucraina cu Moldova, aș spune că nu sunt atât de multe deosebiri, dar totuși oamenii sunt total alții, la fel și modul de a trăi. O diferență pe care am găsit-o aici este credința. Moldovenii sunt mult mai temători și mai credincioși.
Moldovenii au dorința de a crește, pasiunea de a găsi ceva mai bun decât ar avea ei și totdeauna sunt în căutarea perfecțiunii.
Îmi place totul aici. Aici se produce cel mai gustos vin.