Anii 2020-2021 au fost bulversați de o mulțime de schimbări. Acestea au intervenit în mai multe domenii ale vieții noastre: în cel social, economic, psihologic, dar și în felul cum gândim, cum ne îmbrăcăm și cum trăim.
Fiindcă în această perioadă complicată am stat mai mult prin case și am dus lipsă de ieșirile în natură, ceea ce este vital pentru un om, designerii din mai multe state au introdus un nou stil de interior ce compensează acest neajuns, dar și care este benefic pentru sănătatea noastră. Este vorba despre designul biofilic (de la biophile, bios – viață, philein – a iubi), cel care aduce în interior mai multă culoare, viață și natură.
De asemenea, autorul William D. Browning are și o carte bazată pe acest stil de interior -„Nature Inside: A Biophilic Design Guide”, în care menționează că designul biofilic reduce și stresul, exemplificând prin următoarea afirmație: „Chiar și o imagine cu natura, precum un peisaj din Valea Hudson, va reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac.”
Acest nou trend de design al locuințelor a luat amploare în acest an, pentru că a primit multe aprecieri din partea iubitorilor de a decora interiorul, dar și pentru că pandemia a accentuat necesitatea noastră de a interacționa cu natura.
Site-ul revistei Vogue oferă un ghid de câțiva pași prin care mediul exterior poate fi adus cu ușurință în casa oricăruia dintre noi.
Mobilier dur
Piesele de mobilă din lemn masiv, din lozie, din culori naturale pot servi la modificarea vibe-ului din casă. Acestea pot aduce natura chiar în camera ta, datorită nuanțelor și materialelor din care sunt confecționate.
Decor de perete cât mai viu
Este posibil să-ți creezi un interior în stil biofilic, decorându-ți pereții cu imagini din natură, cu fotografii ale plantelor, cu mușchi adevărați sau alegând un tapet cu imprimeu viu.
Decorul de pe podea
Covorul pe care îl amplasezi în cameră tot are o mare însemnătate. Cei de la Vogue îți sugerează să optezi pentru obiecte din fibre naturale și din culori cât mai vii.
Celelalte elemente de decor tot trebuie să inspire viață
Pentru a obține acest stil biofilic mai e nevoie să incluzi alte elemente de decor în casa ta: alege perne colorate, cu elemente din natură, vaze deosebite și chiar veselă cu vibe natural. De asemenea, include multe plante de cameră vii în odaia ta, pentru a te simți la fel de bine ca în exterior.
Iluminarea din casă
Acesta este un alt aspect important, pe care trebuie să pui accent dacă dorești să creezi un stil biofilic în casa ta. Elementele de iluminat trebuie alese cu grijă, pentru ca designul lor și lumina pe care o oferă să fie cât mai naturale.
Acum că ți-am oferit o scurtă lecție de design biofilic, e timpul să treci la treabă. Prin acești cinci pași încearcă să aduci și tu mai multă viață și natură în interiorul apartamentului sau a casei tale.