Turcia nu e Antalia cu hotelurile sale cu lux all-inclusive, dar nici superbele palate din Istanbul sau Moscheea Albastră. Turcia e țara contrastelor. O enigmă misterioasă, cu alb, negru și auriu. Fascinantă. Vreau să revin acolo.
Aici, vreau să recomand câteva destinații care merită văzute, pentru că experiențele vor fi memorabile, iar peisajele absolut magice. Drumul Mosaicului, să mergem.
Day 1. Istanbul, orașul Contrastelor
... În acea după amiază am simțit orașul ca un fluture. Ușor, vesel, tânăr. Un contrastant melanj arhitectural, stilistic, cu vechi și nou, cultură contemporană și tradiții vechi, un mix al culturii bizantine și otomane, cu diverse straturi sociale, cu amprente de tot felul reflectate în oameni și clădiri.
Ca să simți vibrația metropolei, trebuie să faci o plimbare la picior prin Taksim Square, zona în care sunt concentrate ambasade, cafenele, restaurante. Apoi pe Beyoglu Cultural Road și te lași fascinat de Galataport, unul dintre cele mai impresionante proiecte moderne care se întinde pe 1,2 kilometri pe coasta Bosforului. Muzee, magazine, restaurante, un loc în care marile branduri se învecinează cu vase luxuriante ancorate în port.
Iar o poză la Galata Tower trebuie să ai. Iconic pentru Istanbul, construit în 1348, acesta este inclus în Patrimoniul UNESCO în 2013.
Day 2. Hatay, orașul Toleranței
Celebru pentru mosaic, gastronomie, diversitate culturală, totul aduce un plus de culoare acestei regiuni. Orașul are o vechime de zece mii de ani, 1.5 milioane de locuitori și a găzduit 13 civilizații.
Acum cca 10 ani, un milionar local a vrut să construiască un hotel extraordinar, iar când a început săpăturile, a descoperit pereți de mosaic, mostre ale unei culturi antice de o valoare inestimabilă. Astfel, parterul hotelului a ajuns muzeu, sub auspiciul Ministerului Culturii, iar deasupra - 200 de camere-containere hotel, un proiect avangardist uluitor. În timp ce te plimbi pe culoare sau mergi spre restaurante sau lifturi, poți admira mosaicul de la orice nivel al hotelului. Acesta a fost pentru mine unul din modelele în care statul poate colabora cu businessul într-un fel admirabil.
Day 3. Gazientep, orașul Gastronomiei și Istoriei
Localizat în mijlocul vechii Mesopotamii, la o intersecție dintre culturi și popoare, Gazientep este celebru pentru Drumul Mătăsii.
Cea mai importantă destinație de aici, care va răspunde la toate întrebările, este Zeugma Mosaic Museum, cu cele mai bogate colecții de mosaic. Cele mai mari atracții ale muzeuluii sunt statuia în bronz a zeului războiului Ares, dar și mosaicul Gypsy Girl.
Vei întâlni „țiganca” peste tot – căni, vesela din restaurante, tablouri în miniatură.
Day 4. ŞANLIURFA, orașul Credinței
Şanlıurfa, unul dintre cele mai vechi orașe din istoria civilizației. I se mai spune orașul credinței. Unic în lume, trebuie să vezi preistoricul Göbeklitepe, inclusă în Patrimoniul UNESCO în 2018. Datează cu anul 9600 înaintea Erei noastre, adică are o vechime de 12 mii de ani.
Mai desfășurat despre fiecare obiectiv găsiți în versiunea online a Jurnalului. Eu sunt încă fascinată și fericită că am văzut locuri la care nu am putut nici să visez măcar.