RED subject de Viorica Nagacevschi
Relația de coabitare între doi adulți, poartă denumirea de concubinaj. Este acea relație când doi parteneri nu aleg forma clasică de a se căsători, ci doar de a conviețui, fără a-și asuma drepturile și obligațiile prevăzute de Codul Familiei. E destul de comod să nu ai responsabilități, or, această formă de mariaj este una libertină. Poate că toți sfârșim într-o bună zi cu o experiență care ne învață cum e mai bine, dar siguranța unei relații ține de cadrul juridic, care o îmbracă în anumite drepturi.
Copiii și averea. Cum pot fi protejate?
O lume redusă la comoditate în doi, ar putea fi ideală, dacă cei doi nu ar veni din alte relații în care sunt copii. Tocmai aici responsabilitățile își sapă rădăcini, iar partenerii sunt garantul urmașilor lor. Iubirea copiilor nu o poți cumpăra cu nimic, decât cu implicare în educație. Acest lucru valorează cel mai mult când alegi să trăiești cu altcineva, decât cu mama sau tatăl copiilor tăi. Cred că dragostea ne ridică în primul rând, în ochii propriilor copii, apoi în privirea altora.
Riscul cel mai absurd este de a te feri mereu de riscuri. Oricând s-ar putea întâmpla o nenorocire și un partener ar avea de dus povara litigiului la partajarea averii succesorale. Cazurile sunt diferite și niciodată un exemplu nu poate fi tras la indigo cu un altul.
Concubinaj cu acte în regulă?
Ar fi recomandabil ca partenerii care aleg concubinajul să-și protejeze relația și afacerile printr-un contract juridic în care să se regăsească reglementări cu privire la regimul proprietăților dobândite în concubinaj, aporturile economice și soarta lor în caz de separare sau deces.
Iubirea este un dar venit de la Dumnezeu, dar sinceritatea e un har pe care trebuie să știi cum să-l păstrezi.
Foto: www.unsplash.com