RED by Rodica Ciorănică
  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar

RED by Rodica Ciorănică

  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar
0
Lifestyle

Drumul spre schimbare.
Victoria Morozov și Universul în care crede

by RED octombrie 20, 2023octombrie 20, 2023
written by RED
Drumul spre schimbare. | Victoria Morozov și Universul în care crede

Când vorbește despre începutul activității în domeniul social, unde performează deja de peste 15 ani în calitate de fondatoare și președintă a Asociației Obștești „The Moldova Project”, creionează în minte amintirea acelei fetișcane străduitoare, dar încă mult prea naive, care venise în capitală ca să devină Asistent Social. Deși specialitatea dată abia a fost lansată în Moldova, era convinsă că va reuși ceea ce astăzi îi pare utopic: la ea în sat și în toată țara să nu existe copii săraci, violență, vicii, nedreptate…

Astăzi Victoria gestionează proiecte importante în domeniul serviciilor sociale prestate, în mare parte, în satele din zona centrală a țării. Asociația care a creat-o implementează anual cel puțin douăsprezece proiecte de sprijin pentru familiile social vulnerabile din satele noastre și refugiații din Ucraina.

Fotograful Alex Iordache a provocat-o pe Victoria să exprime într-o formă artistică universul bunătății și al păcii, așa cum îl vede și simte. Creația artistică aparține art-terapeutului asociației „The Moldova Project”, Elena Crețu, care a ales să reprezinte pacea și rafinamentul în culorile cerului și florilor de primăvară.

Victoria, crezi că există „funcții noi” sau „îmbunătățiri” care ne-ar putea scăpa de sărăcie și violență?
Sunt omul care muncește în teritoriu, zi de zi încerc să ajut copiii care suferă, sunt neglijați, se află în situație de risc. Pot să depistez rapid problemele din familiile vulnerabile, să intervin cu o multitudine de instrumente, dar niciodată nu pot promite un rezultat pozitiv sută la sută. Copiii nu poartă nicio vină pentru viața dezorganizată, lipsa de responsabilitate sau viciile părinților. Ei merită o șansă… Fiecare copil are dreptul la o familie, condiții demne de trai, acces la servicii educaționale, medicale, la joc, distracție și multe altele. Uneori îmi pun întrebarea: Cum se întâmplă că în secolul XXI, în Republica Moldova, există copii care suferă de foame, sunt abuzați, batjocoriți și par a fi copiii nimănui? Oare societatea noastră e bolnavă? Poate într-adevăr ceva nu funcționează într-un mod corect.

Oamenii nu sunt perfecți – deocamdată aceasta este singura concluzie la care am ajuns, iar dacă e să căutăm acele „îmbunătățiri” ale omului modern, eu aș reduce lista la patru direcții: lupta cu stereotipurile, reorganizarea valorilor umane, a sistemului educațional și responsabilitatea socială.

De ce „The Moldova Project” și copiii din grupurile vulnerabile?
Acest Proiect al Moldovei este un proiect de suflet, care s-a născut în anul 2008 datorită sprijinului ce mi-a fost oferit de două tinere din Marea Britanie. Recunosc, asociația a beneficiat de suport financiar și practici foarte utile din străinătate, ceea ce a contribuit la creșterea gamei de servicii de suport și consolidarea unei activități transparente. Astăzi echipa noastră este mult mai mare, lucrăm și cu familiile refugiate din Ucraina, oferind sprijin psihologic, juridic, educațional, material.

Scopul de bază al asociației noastre rămâne a fi protecția și bunăstarea copiilor din mediul rural. Zilnic echipa mobilă The Moldova Project merge în vizită la beneficiari pentru a putea prompt și consecvent oferi acea „mână de ajutor”. Din propria experiență știu cât e de greu când familia este lipsită de strictul necesar pentru existență, când copilul nu are un pix, o masă unde să-și scrie temele, când cozonacul uscat și nucile de anul trecut rămase în pod sunt desertul mult visat. Moldova are copii care nu au jucării, cărți, care nu au un pat și nici hăinuțe pentru a merge la școală. Situația în satele noastre este regretabilă, iar capacitatea de intervenție a autorităților locale e foarte limitată.

Ne motivează nenumăratele cazuri de succes, de progres care-l atestăm atunci când părinții care cândva erau inapți să-și poarte de grijă din cauza dependenței de alcool și își neglijau în totalitate copiii, astăzi construiesc solare de legume, sunt angajați, au o atitudine mult mai responsabilă față de copii.

Asociația Obștească „The Moldova Project” a fost fondată în Republica Moldova în 2008 cu scopul de a ajuta familiile social vulnerabile din satele Republicii Moldova. Abordarea Asociației este axată pe activități multidimensionale, cu impact de durată, sprijin îndelungat, monitorizare săptămânală și intervenții ample, adaptate la necesitățile și aspirațiile fiecărei familii.

Intervențiile Asociației includ:

- oportunități socio-educative și de distracție pentru copii, esențiale în reabilitarea lor psiho-emoțională și în integrarea
lor socială;

- susținere psiho-emoțională oferită regulat de un psiholog profesionist;

- sprijin în accesarea unor servicii medicale esențiale;

- instruiri și alte oportunități educaționale pentru părinți;

- donații de animale domestice, solare de legume, păsări de curte, cursuri profesionale pentru formarea abilităților necesare pentru independență financiară;

- îmbunătățirea condițiilor de trai (repararea sobei, înlocuirea acoperișului, ferestrelor ș.a.);

- donații de produse alimentare și igienice, rechizite, articole vestimentare, mobilă și altele (acordate numai în funcție de necesitate, întrucât donațiile excesive pot contribui la parazitism, dăunând pe termen lung familiilor).

www.themoldovaproject.org

În cadrul echipelor mobile ale asociației, care oferă asistență copiilor și familiilor social-vulnerabile, știm că activează un art terapeut. Cum poate art-terapia influența viața oamenilor aflați la limita subzistenței?

Foaia albă, care se oferă de obicei copilului, este de fapt drumul său spre schimbare. Art-terapia este o tehnică deosebită, care permite prin desen să fie depistate și posibil chiar tratate anumite probleme de ordin psiho-emoțional. Copii din familiile social-vulnerabile sunt expuși în fața multor factori negativi care le influențează creșterea sănătoasă, dezvoltarea pe plan educațional, dezvoltarea psihică și fizică a organismului și interacțiunea lor cu societatea în care se află. Acești factori sunt diferiți: situația financiară precară, alimentația săracă, viciile părinților, abuzurile, neglijența, condițiile sanitaro-igienice, discriminarea de către colegii de clasă, grădiniță. De aceea, participarea atât a copiilor, cât și a membrilor familiei la activitățile de art-terapie este foarte importantă. Prin forme, culori, umbre noi, fără să conștientizăm, descriem starea noastră interioară. Este o tehnică eficientă pentru depistarea cazurilor de abuz, violență, problemelor din familie.

În ce măsură oamenii știu să aprecieze ajutorul ce îl oferi și ce faci când te „lovești” de ignoranță?
Nu reacționez la ignoranță. Recunoștința aduce foarte multă împlinire, dar știind cât de mult suferă unele persoane, nu mă încumet să judec. Prefer să dăruiesc fără a pretinde la nimic. De nenumărate ori m-am convins că bunătatea se întoarce înzecit.

Trăim vremuri complicate, marcate de multă incertitudine, cu război „sub coastă”. Comunici cu refugiații din Ucraina cazați în centrele de plasament temporar, cu mamele singure. Ce le spui atunci când simți că sufletul lor plânge?
Am fost alături de refugiați din primele zile de la declanșarea războiului, e și firesc. Ne-am mobilizat și am reușit să venim la mame și copii în punctele de trecere pentru a oferi ajutor și transport, ulterior am început a conlucra cu centrele de plasament. Pe 8 martie 2021 am oferit tuturor femeilor cazate la Moldexpo cadouri. Au fost atât de emoționate… Ne-am îmbrățișat, au plâns pe umărul meu, mi-au vorbit despre explozii, strigăte la miez de noapte. Și astăzi, când vorbesc cu ele îmi povestesc, deja mult mai cumpătat, despre frica ce îi macină din interior. În sprijinul acestor femei și copiilor din Ucraina noi, dar și multe alte organizații, am venit cu un spectru larg de servicii. A.O. „The Moldova Project” a deschis nouă ludoteci (săli pentru joacă și lectură) în incinta centrelor de cazare. Continuă să activeze psihologii, art-terapeutul, juristul, animatorii, pedagogii sociali. Organizarea activităților de recreere, accesul la studii, produse și servicii medicale și multe alte necesități sunt acoperite în limita posibilităților noastre. Întotdeauna le spun femeilor să creadă în forța binelui și să se bucure de oportunitățile ce li se oferă aici, în Moldova. Copiii au nevoie de mame active și puternice.

 

0
FacebookPinterestTelegramEmail
previous post
Sergiu Rotaru | sau fotograful cu pălărie.
next post
Art Inside

You may also like

Cel mai de preț accesoriu! Marinela Bezer a...

august 12, 2022

Olia Tira. | PE PORTATIV – MELODIA INTERIOARĂ

iunie 23, 2021

8 TENDINȚE ALE LUI 2023 LA CAPITOLUL ROCHIILOR...

ianuarie 18, 2023

Daniela Ciocanu:| „Episoade din viața mea”

august 23, 2022

Femeia „perfectă”

iulie 12, 2021

Ileana PUICĂ |Despre acceptare

ianuarie 4, 2021

RED POEM. | ZINA ZEN

iulie 1, 2021

Atmosferă de toamnă și în casă ta!

octombrie 21, 2022

IMAGINI DE COLECȚIE PENTRU DOINA STRATAN ȘI FAMILIA...

martie 17, 2021

Spovedania unei amante. CAPITOLUL III – Fotoliul

aprilie 10, 2023
Ed.25 [2023]
Răsfoiește!

Editorial

Editorial

SECVENȚELE UNEI LUNI

Rotterdam. Olanda. Fiica mea învață la Academia de Arte de aici. Nu am vizitat-o niciodată până acum. Da, nu mă mândresc cu asta. Ca să găsesc o justificare, voi aminti că la început a fost pandemia, apoi a venit ea des pe acasă, apoi am fost extrem de ocupată, așa că se pare că soarele ne-a surâs abia la finele acestui an. Deci, Rotterdam?

Articole recente

  • Pentru prima dată la Chișinău: | Stilistul din lumea luxului parizian îți arată cum să creezi o garderobă funcțională la Florentino Delure
  • Aura is Motion
  • Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii
  • Cum să alegi costumul ideal pentru nuntă? Soluția Made-to-Measure de la Casa Florentino Delure
  • ILEANA RUSU ȘI INFIDELUL

Popular Posts

  • 1

    10 TEXTE EXCITANTE PE CARE SĂ LE TRIMIȚI PARTENERULUI ATUNCI CÂND NU E LÂNGĂ TINE

  • Contact

  • 3

    Cristian Șimonca | Blogu lu’ Otravă

  • 4

    Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii

  • 5

    Prognoza numerologică pentru 2025

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018

Categorii

  • Bizarre Bazaar (98)
  • Editorial (25)
  • Events (89)
  • Interview (157)
  • Lifestyle (266)
  • neREDactat (17)
  • Pictorial (66)
  • RED Bucharest (10)
  • RED opinion (97)
  • RED Recommends (179)
  • Uncategorized (1)

Get in touch

Facebook Instagram Youtube

Follow Us

Facebook

Subscribe to stay up to date with our latest thinking


  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Termeni si Conditii - Politica de Confidentialitate - Contact

@2018 - REDbyRC. All Rights Reserved.