Text: Rodica Ciorănică
Foto: Margarita Cernei
Styling: Diana Serejnicov
Make-up: Liubov Ojog
Hair style: Dream Beauty House
Clothing: Katea Gri, Sekana
Flori: Birds & Flowers
Nu o oprește nimic! Astea ar fi cuvintele care o caracterizează. Nu o limitează nici hotarele, nici fricile, nici stereotipurile. Are 36 de ani și experiențele de până acum au învățat-o că adevăratele limite sunt doar cele care ni le punem noi înșine. Anume acest fel de a gândi a ajutat-o să construiască o afacere de succes!
Despre un divorț dureros, o fericire așteptată, despre nanoplastie și tehnologiile moderne de îngrijire a părului care au dat un sens vieții...
Pentru ceilalți probabil că sunt omul cu motorașul mereu în funcțiune, pentru mine, sunt cea care nu încetează să muncească.
Drumul meu este ca o melodramă. A fost o cale grea, dar nu și irealizabilă.
Am trăit ziua când în buzunarul meu șuiera vântul, iar eu am rămas în stradă, singură, cu un copil mic în brațe și cu visele la pământ. Am găsit atunci puteri să lupt, știam că mă am pe mine și pe fiica mea, iar acest lucru era suficient.
De unde vin
M-am născut la Chișinău, iar peste două ore după ce am venit pe lume, începuse cutremurul, probabil acesta este motivul de ce viața mi-a dat de multe ori încercări zguduitoare. Am ajuns să îmi petrec copilăria în Transnistria, după ce tatăl meu primise o ofertă de muncă acolo. Era totul bine, până în momentul în care începuse războiul din 1990, așa am rămas definitiv acolo. Am început să construim o casă nouă din temelie. Țin minte și acum, fiind la vârsta de 6-7 ani ajutam meșterii la clădirea fundamentului. Duceam și eu pietricele mici și îmi părea că așa vom construi casa mai repede.
Școala, bineînțeles, a accentuat calitățile mele de luptătoare și om care învinge mereu. Am avut parte de învățători perseverenți și ambițioși care mă încurajau chiar și atunci când credeam că nu mai pot. De la olimpiadele raionale și naționale mereu veneam cu locul 1 sau 2. Am absolvit școala cu diplomă roșie și cred că e meritul dirigintei de limba și literatura rusă, Maria Ivanovna, care avea un glas pătrunzător și impunător, și-mi zicea în rusă: „Poți totul. Mergi doar înainte, nu privi niciodată în urmă.”
Anul acesta Maria Ivanovna a făcut 80 de ani, iar la întâlnirea cu absolvenții nu m-a recunoscut. Am îmbrățișat-o strâns și i-am șoptit: „Eu am făcut asta!” A întrebat: „Tu cine ești?” I-am spus: „Sunt Cristina Slabu, eleva care mereu se plângea și nu credea în forțele proprii, care mereu căuta dreptate și se certa cu profesorii. Datorită experienței de viață și cunoștințelor mele, acum pot să mă autoprotejez. Vă mulțumesc! Da, și fiecare moment greu din viață mi-a fost ca o lecție să merg înainte fără să mă mai doboare ceva.”
Am fost un copil care știa doar de educație perfectă și purtam după mine vorba părinților: vezi ce faci și cum faci, ca să nu ne râdă lumea. Am trecut prin multe momente frumoase alături de ai mei. Mereu au avut grijă de Tinuța lor, așa mă alintau ei. Anii treceau, iar Tinuța a crescut și a părăsit casa părintească la 18 ani, chiar de ziua în care s-a născut. O să țin minte toată viața acea zi tristă, era ca o condamnare, despărțirea de ei.
Cum iubesc
Poveștile de dragoste. Ne aruncăm în ele fiind siguri că anume această poveste este unică, irepetabilă și, mai ales, veșnică. Așa a fost și la mine. Ca și oricare fată, visam la o dragoste unică, irepetabilă. Îmi doream familia perfectă, soț și mulți copii. Exemplul cu care plecasem în lume era familia mea. Mereu am trăit în armonie și am văzut ce înseamnă o familie adevărată, unde ambii părinți s-au susținut și la bine, și la greu. Au trecut prin momente dificile, dar au știut să învingă imposibilul. Asta mi-am dorit și eu, dar n-a fost să fie. Am trecut printr-o căsătorie nu prea reușită. Probabil de vină a fost vârsta. Prea tineri ne-am căsătorit, eu aveam 23 de ani, la 25 am născut-o pe Eva, iar la 27 am divorțat.
M-am întrebat mult de ce nu a mers și prima oară. Unde greșim noi, ca oameni, ca femei, bărbați, cupluri? Am înțeles că uneori ambiția și orgoliul sunt mai presus de toate. Iar dacă s-ar discuta la timp, probabil mulți ar avea de câștigat. Și greutățile care apar pe parcurs sunt etape și sacrificii care sunt învinse sau neînvinse, sau cedezi unor obstacole, sau le învingi împreună. Nu toți fac față provocărilor vieții.
Mă rușinam de părinți. Acum regret că în fața lor nu arătam toate problemele noastre. Presupun că simțeau ei că ceva nu-i bine. Dar n-au intervenit fără să le cer ajutorul. Ne ajutau cu ce simțeau că e nevoie, la moment. Au procedat ca niște părinți buni, care au fost alături de copil, fără mare critică. Multe probleme în societate s-ar anula, dacă am fi mai aproape de părinți, dacă am deveni prietenii lor, dacă am avea mai multă susținere din partea lor.
Am dat dovadă de curaj și am tăiat la timp. M-am salvat. Am înțeles prea târziu că s-a trecut peste limită, dar eu toleram. Mă sacrificam de dragul copilului și mă lăsam umilită și înjosită. A fost o perioadă dificilă, am avut de ales un drum care nu știam unde duce și ce mă așteaptă la capătul lui. Rămânând singură, cu un copil în brațe, o mamă nu are nimic de făcut decât să lupte pentru binele copilului. Fiica mea a fost și este aerul meu, ce îmi dă putere de fiecare dată când cred că eșuez. Îmi pare rău pentru ea că nu s-a bucurat de iubirea de tată și probabil a rămas cu multe întrebări fără răspuns.
După divorț, majoritatea taților din Moldova își permit să se lanseze în intrigi, jucându-se cu emoțiile copiilor, crezând că astfel se vor răzbuna pe fosta soție. La mine a fost la fel. M-am întristat când fostul soț m-a chemat la notar să-mi spună că vrea să se dezică de propriul copil. Iar copilul stă pe scaun, cuminte, cu ochii plini de tristețe, cu speranța că tatăl îi va spune: „Bună, cum ești?”, „Vreau să te îmbrățișez!” și, nu în ultimul rând: „Iartă-mă!” Fiica mea a fost marcată de aceste fapte și ele îi vor rămâne amprentate pe suflet pentru totdeauna. În concluzie, după nor răsare soarele și astăzi ea e împlinită și cu certitudine are cel mai bun tată.
Am întâlnit bărbatul vieții mele. Am creat o familie frumoasă și pot spune că suntem un exemplu demn de urmat. Din această dragoste s-a născut fiul nostru, Cristian, copia tatălui său. Eu cresc un bărbat adevărat, de care sunt sigură că vom fi mândri. Pot să zic cu certitudine că sunt fericită și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat așa un partener de viață.
Și da, astăzi sunt mulțumită pentru faptul că Dumnezeu mi-a trimis iubitul în cale în cea mai grea situație din viață. Atunci când credeam că totul s-a sfârșit și mă simțeam căzând într-o prăpastie fără ieșire. El a apărut exact la timpul și locul potrivit, iar ambii am putut construi de la zero o adevărată familie, unde există dragoste și armonie. Și dacă uneori mai sar scântei, soțul meu este apa care știe să stingă para focului. Pentru aceasta îi mulțumesc enorm.
Ce vreau să vă zic? Dragi femei, iubiți-vă pe voi în primul rând și nu răbdați umilința. Va veni ziua când veți mulțumi Celui de Sus că v-a oferit liniște sufletească. Iar atunci când aveți o cădere, ridicați capul și fiți mândre de sine că ați reușit. Și nu uitați, copiii au nevoie de dragoste și liniște, să trăiască fără umilință și lacrimi. Fiți femei puternice pentru ei, copiii voștri!
Alegeri
Domeniul beauty m-a atras încă în anii studenției. Studiam la facultatea de Relații Internaționale și fusesem selectată să fac practica la Moscova, la Ambasada Egiptului. Inițial studiam domeniul îndreptării și regenerării părului ca hobby. Eu, având păr creț, aveam probleme cu el pe timp ploios, mi se făcea coamă de leu pe cap. Una din colegele mele mi-a recomandat o metodă de îndreptare a părului care mi-a rezolvat ,,problema” doar cu o procedură. De atunci, viața mea a luat o altă întorsătură, am început să ajut și alte femei să își simplifice rutina de beauty.
Câștigul, de departe nu era pe primul loc. Așa am ajuns să acumulez o experiență de peste 10 ani în domeniu, să avansez și să devin nanotehnolog și tricolog estetician. Pentru că niciodată nu m-a interesat să fiu doar „una din multe alte meșterițe”, am studiat absolut totul despre păr, pornind de la analiza structurii părului, până la procesele chimice din interiorul părului în timpul procedurilor.
Mi-a fost greu mulți ani la rând să lupt cu percepțiile greșite despre procedurile de îndreptare a părului și cu un val de meșteri care mai mult strică, decât ajută. Am reușit să-mi creez o comunitate de specialiști care știu să ofere servicii de înaltă calitate și proceduri inofensive, care lasă femeile fericite. Această pasiune a mea a fost și salvarea mea.
A trebuit să cercetez piața produselor pentru îndreptarea și regenerarea părului și să le selectez pe cele care au cu adevărat o componență non-toxică, elaborate pentru toți, de la femei însărcinate până la persoane alergice.
Strategiile de tratament în salonul meu sunt foarte complexe, efectuez proceduri în funcție de tipul de păr pe care îl are clientul. Nu există o procedură universală pentru toate problemele, un specialist bun știe să lucreze individual.
Tricologia estetică este una dintre direcțiile de îngrijire a părului în care ne dezvoltăm activ. Oferim tratamente neinvazive ale afecțiunilor scalpului, cele care pot fi vindecate la salon, fără a ajunge la medic. Există o serie de probleme pe care reușim să le tratăm cu proceduri de peeling: mătreața, dermatită seboreică, căderea în exces a firelor de păr, alopecie, scalp uscat sau gras în exces și altele.
Cea de-a doua direcție în care activăm este aplicarea procedurilor de regenerare moleculară a părului, în cadrul cărora hidratăm, întărim și reparăm structura firului de păr deteriorat.
Nanoplastia este cea de-a treia direcție de dezvoltare în practică a salonului nostru inovativ. Ca la Hollywood sau la Paris, în Moldova poate fi efectuată îndreptarea organică a părului fără formaldehidă și substanțe toxice, fără miros înțepător și lacrimi. Efectul post procedură ține până la 6 luni, iar uneori chiar și mai mult de un an. Nanoplastia cu produsele braziliene Floractive este cu adevărat o inovație pe piață, formulele produselor până în prezent nu au putut fi repetate de nici o companie.
Viziuni
Extensia afacerii în România era previzibilă, mereu îmi doream acest lucru. Am participat la câteva expoziții acolo și m-am regăsit. Spre marea mea surprindere, sunt multe femei în România pe care le pot ajuta și care au nevoie de tratamente pentru păr. Am constatat că româncele au nevoie mai mult de proceduri de regenerare și tratamente pentru afecțiunile scalpului, decât de nanoplastie. Deși primul lucru pe care și-l doresc este îndreptarea organică, multe dintre ele au părul deteriorat și necesită un curs de regenerare pentru a pregăti textura părului înainte de nanoplastie.
România e mult mai ofertantă pentru tot ce vine din Moldova. Deja am un portofoliu bun de specialiști calificați, care au absolvit cursul meu de autor, cât și subdistribuitori.
Predau și cursuri individuale de autor pe lângă faptul că efectuez proceduri, inclusiv în România. Româncele mereu rămân încântate de consistența cursului, pentru că are multă teorie, practică, dar și secrete din experiența mea. În cadrul unui curs individual de nanoplastie și reconstrucție a părului, primesc toată informația necesară pentru a activa în domeniu.
Doamnele din România au multă încredere în specialiștii noștri, pentru că într-adevăr suntem buni. Am cliente și absolvente ale cursului nu doar în România, dar practic în toate țările europene, cât și SUA. Periodic, citesc cursuri la București, în Suceava. Am inițiat și cursuri în Italia. De fiecare dată când vin la curs, desigur efectuez proceduri și clientelor fidele.
Am reușit să fiu mai mult apreciată peste hotare decât la noi în țară. Am fost premiată pentru performanță în domeniul hair beauty în cadrul concursului mondial EEÃ, organizat în Brazilia. Am câștigat Omul Anului în domeniul reconstrucției părului, trofeu oferit la Moscova, cât și premiul pentru performanță în cadrul Galei Beauty, Healph&LifeStyle Awards, oferit la București.
În toți acești ani, lista mea de cliente fidele s-a mărit mult, printre ele sunt coloriști sau stiliști, care s-au convins că procedurile pe care le efectuez sunt inofensive și mă recomandă și altor femei. Cred că pentru orice specialist în domeniu, loialitatea clientelor este cea mai mare realizare.
P.S.
Nu este greu să fii femeie, atunci când o faci din plăcere. Deși, aparent poate fi dificil să îmbini rolul de soție, mamă și femeie de afaceri, atunci când ești la locul tău, lângă oamenii potriviți, toate decurg fluid și armonios.
De multe ori, ajungem pe Everestul nostru trecând obligatoriu prin mai multe experiențe nu neapărat fericite. Fericirea vine după durere, succesul vine după căderi, Everestul după prăbușiri în neant... Nu cunosc oameni de succes care și-au atins scopurile fără a trece prin momente grele. Uneori sunt criticați prea dur, fără să se cunoască prin câte momente dificile trec. Cu siguranță, e mai ușor să măsori succesul cuiva stând în pat, navigând pe rețele sociale, decât să te ridici și să începi a acționa pentru a ajunge unde vrei.
Eu mai am mult de lucru până să cuceresc Everestul. Vreau doar să mă simt împlinită și sigură că am făcut totul. Și că acum pot și eu oferi suportul meu celor care vor avea nevoie de experiența mea pentru a urca.
Oamenii potriviți știu să susțină succesul tău, știu să se bucure de el. Iar cei nepotriviți, frustrați și invidioși, îți vor ucide visele fără să fi realizat ei înșiși ceva important în viața lor. Apreciere celor care știu să se bucure de succesul cuiva. În anturajul meu există persoane de ambele tipuri, dar nu mă supăr pe cei răutăcioși. Într-o zi, poate le voi fi de folos, se vor trezi din hibernare și vor spune: „Vreau să fac și eu ceva, ca și Cristina.” Unii deja au început a muta munții din loc și asta mă bucură. Totuși, sunt un exemplu.