Recomandări de la designer-ul Dionisie Dobreansky
Tendințele anului 2022 nu se diferă foarte mult cu cele din ultimii ani. Design-ul unei încăperi poate fi definit prin utilitate, frumos, comoditate, relaxare, evadare sau lux și opulență. Aceste tendințe sunt în mare parte influențate și ghidate de marile companii de fabricare a articolelor ce completează design-ul cu corpuri de iluminat, mobilier, textile, tapiserie și obiecte sanitare. În acest an ne bazăm pe materiale ECO-Friendly, acestea trebuie să fie naturale, pentru ca oamenii să beneficieze de o ambianță sănătoasă în casa lor.
Design-ul se studiază prin arhitectură, stilistică, coloristică, elemente de decor, articole de iluminare, materiale de finisaj etc. Toate acestea intră în armonie cu atmosfera design-ului prin modul unei iluminări corecte și respectarea ergonomii. Un rol nu mai puțin important îl joacă geometria, care cuprinde atât liniile verticale, cât și cele orizontale, îmbinându-se perfect cu liniile rotunjite sau chiar ascuțite. Nuanțele care ne vor scoate casa în evidență sunt inspirate din natură. Se aplică întreaga paletă de culori, iar monocromul în ansamblu dispare. Culorile nu sunt sclipitoare, dar naturale, combinate și nu sunt foarte saturate.
În 2022 nu mai optăm pe stiluri grele, de exemplu Empire, stilurile Clasice, încărcate cu materiale de finisaj strălucite, interioare excesiv de pline cu mobilier care opresc lumina și aerul sau culori țipătoare.
Atât în trecut cât și în prezent, oamenii pun un mare accent pe utilitate, comoditate și armonia din interior. Casa este locul în care fiecare dintre noi vrea să se refugieze de probleme, stres și oboseală. Detaliile în vogă pentru acest an sunt: mobilier modular și suspendat, de exemplu, putem completa odaia cu un pat suspendat, iar tendința este de a elibera încăperea și de a o face cât mai spațioasă vizual. Optăm pentru forme rotunjite ale mobilierului. Alegem materiale naturale, de exemplu piatră, atât naturală, cât și aliaj, sticlă, metale. Lemnul a fost întotdeauna o tendință: stejar deschis, nuanțe de teracotă de nuc, nuc închis.
În acest an se preferă - Stilul minimalist. Neoclasic. Stilul contemporan. Stilul scandinav. La fel observam o revenire a stilului clasic din anii 60 – 70, oferindu-i o nouă viață interiorului contemporan, accente care unesc două epoci chiar și pentru omul zilelor noastre.
Cea mai mare greșeală este incompatibiliatea execuției meșterilor la un nivel acceptabil. Nerespectarea conceptului inițial de design, stilului abordat și unele detalii care dezechilibrează anturajul stabilit din start și a regulilor de aplicare a noilor materiale de finisaj. Este imposibil să primim un rezultat nou având viziuni vechi.
De ce e important să apelăm la un designer de interior?! Motive sunt multe, iar acest lucru îl înțelegi mai bine după câteva experiențe în reparație. Un designer de interior bun îți ușurează munca, iar uneori îți poate salva și căsnicia. Nu este un mit, dar un adevăr că multe cupluri au ajuns să divorțeze în urma procesului de reparație. Fiecare proces de reparație cât de mic nu ar fi, aduce cu sine mult stres, oboseală, incertitudine, lacrimi și descurajare. Toate aceste emoții pot fi înlocuite cu bucurie, entuziasm, armonie, dacă procesul de renovare este însoțit de un profesionist. Un designer te ajuta cu stilul potrivit casei tale, cu plane desfășurate privind cantitatea exacta a materialelor de finisaj necesare pentru reparație, te însoțește la magazine pentru a alege materialele, corpurile de iulimanat, articole saniatre, mobilier, culori și articole de decor, care completează spațiul interior. Designer-ul iți poate deveni prieten sau dușman, iar rolul pozitiv sau negativ este influențat de profesionalismul și experiența acestuia.