Rolul NUTRIȚIEI în fortificarea sistemului imun este enorm. În contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2, alimentația va fi direcționată spre:
- Diminuarea procesului inflamator
- Optimizarea echilibrului acido-bazic
- Restabilirea microflorei intestinale
Diminuarea procesului inflamator
Apa este acel solvent lichid care umectează mucoasa căilor respiratorii, inducând eliminarea reziduurilor postinflamatorii. Va trebui să se atingă consumul zilnic de apă curată. O formulă de calcul în acest sens este greutatea corporală (kg) înmulțită la coeficientul 0.03 (sau, altfel spus, necesarul de 30 ml/kg corp). Exemplu: un adult de 70 kg va consuma 2,1 l apă curată (70*0,03).
De evitat cafeaua și alte băuturi ce conțin cafeină pentru că se știe că produc deshidratare celulară. Carbogazoasele, alcoolul, sucurile îndulcite, energizantele la fel se vor evita pentru influența lor proinflamatoare.
Recomandat este ceaiul de cătină, zmeură, coacăză, lămâie, ghimbir și miere, ceaiul de păpădie cu efect diaforetic (elimină toxinele pe cale urinară), apa caldă și ½ linguriță de turmeric cu rol de antioxidare.
Aportul de antioxidanți (vit A, C, E, Se, Zn, Mg, Fe, K, B, Cu) va fi asigurat prin diversitatea alimentară în cantități oportune. Antioxidanții protejează structurile vitale, detoxifiază ficatul „încărcat” cu reziduuri medicamentoase, au efect de control asupra proceselor inflamatorii și inactivează radicalii liberi prin reducerea stresului oxidativ. Cel mai puternic antioxidant se consideră vitamina C. Top 5 produse cu concentrații sporite de vitamina C sunt aronia, cătina, afinele, ardeiul, citricele.
Aportul potrivit de macronutrienți În perioada de convalescență, aportul de proteine va fi crescut, din 2 motive:
1. Refacerea balanței azotate – utilizarea de către ficat a aminoacizilor eliberați de la nivel muscular datorită hipermetabolismului (șocului citokinic) necesită recuperarea acestora. 2. Refacerea masei musculare – în proces de boală, în lipsa alimentației insuficiente (pierderea apetitului), pacienții slăbesc pierzând masa musculară.
Se vor consuma atât proteine de origine animală: carne, pește, lactate, ouă, cât și cele de origine vegetală: leguminoase, nuci și semințe la fiecare masă.
Se vor consuma și produse cu rol antiinflamator:
- Mierea de albini cu efect antibacterian, antiviral ce conține vitaminele B, C, K, Fe, Mg, acestea mobilizând funcțiile de apărare ale organismului.
- Pectina din mere are proprietatea de a lega și excreta metalele grele.
- Ceapa și usturoiul – conțin alicina, un antibiotic natural, un bun antioxidant cu rol antiinflamator.
- Produse cu conținut crescut de vitamina D – uleiul de pește, untul de vaci, slănina, ficatul de curcan sau găină, toate necesare fortificării osoase.
- Ghimbirul – un antibacterian și antioxidant puternic.
Optimizarea echilibrului acido-bazic
Vom asigura o dietă echilibrată macro / micronutritiv, cu tendința de alcalinizare, totodată cu eliminarea alimentelor acide.
Alimente alcaline: salate verzi, legume preferabil crude, fructe proaspete, apă ușor mineralizată.
Alimente acide: zahărul și produsele ce conțin zahăr, preparatele prăjite, afumate, mezelurile, marinadele, făina rafinată și preparatele pregătite cu ea, grăsimile de tip trans, margarina, uleiurile rafinate, excesul de produse animaliere (în special cu conținutul mare de grăsimi trans), drojdia de panificație.
Restabilirea microflorei intestinale
Se va efectua cu probiotice cum ar fi:
Iaurtul integral (fortifică sistemul imun, reduce simptomele inflamației – temperatura, rinorea), chefirul, laptele bătut, varza și alte murături, măslinele verzi etc.
Pe de altă parte, lactobacteriile reglează schimbul de substanțe, bifidobacteriile – digeră fibrele și sintetizează vitaminele pentru activitatea digestivă.
În paralel vom face activitate fizică dozată, vom dormi suficient și vom avea grijă de starea noastră emoțională.