RED by Rodica Ciorănică
  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar

RED by Rodica Ciorănică

  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar
0
RED opinion

Victoria Ursu. Nutriția

by RED mai 3, 2022mai 3, 2022
written by RED
Victoria Ursu. Nutriția

Elaborarea, cu ajutorul alimentației, a unui plan pentru o menopauză sănătoasă

Menopauza este o etapă naturală și normală în ciclul vieții, care definește femeia. Până nu demult, trecerea femeilor prin această etapă se făcea în secret și liniște, ca și cum ar fi fost ceva de neacceptat sau periculos. Se considera că o dată cu împlinirea a 50-60 ani, venea sfârșitul feminității.

Acum se știe că menopauza nu are niciun efect în ceea ce privește apropierea de finalul vieții, însă pe timpuri nici femeile, nici medici, nu cunoșteau prea multe.

Acum suntem reprezentantele generației în care s-a redefinit ce înseamnă să fii femeie în menopauză.

Există o viziune clară și în privința nutriției. Se va ține cont de următoarele aspecte:
Nu se mai poate admite ingerarea alimentelor cu „calorii goale”
Cerințele organismului se schimbă, împreună cu acestea și metabolismul.

La vârsta de 50 ani, corpul femeii folosește cu 150 calorii mai puțin comparativ cu necesarul din anii precedenți. Adică o femeie în menopauză va trebui să înțeleagă că nu-și mai poate permite să mănânce ca la 30 sau 40 ani. Semnalul de alarmă sunt kilogramele în plus. Dacă încep să apară, e semn potrivit de a modifica dieta sau a crește gradul de activitate fizică.

Dacă nu se vor lua măsuri în vederea compensării (dieta + activitate fizică), aceste calorii suplimentare vor totaliza 54,750 calorii la sfârșitul anului = circa 7 kg în plus.

Se va consuma mai puțin, se va face o rutină în a merge pe jos 3-5 km zilnic, iar metabolismul va crește pentru a contribui la utilizarea adecvată a ceea ce se consumă.

Prevenția osteoporozei
Calciul este important în timpul menopauzei, în vederea menținerii sănătății și rezistenței masei osoase. Pe măsură ce se atinge vârsta de 50-60 ani, capacitatea organismului de a sintetiza os este în scădere. De aceea, la indicația specialistului medical, femeia în menopauză va lua suplimente pe lângă alimente bogate în calciu: brânzeturi; pătrunjel, broccoli, varză; somon, gălbenuș; soia, fasole, migdale ș.a.

Se știe că o asimilare mai bună a calciului se efectuează în timpul exercițiilor fizice (antrenamente cu greutatea corpului sau alte greutăți mici). Un motiv în plus să se facă sport și în această perioadă a vieții.

Deși multă atenție se acordă calciului, acesta nu se poate absorbi eficient fără vitamina D. Aceasta este o vitamină liposolubilă, adică solubilă în prezența grăsimii (se va consuma alături de alimente cu conținut lipidic: uleiuri, nuci, semințe ș.a.)

Expunerea pentru 15 minute la soare (ideal între orele 10:00-15:00, cu evitarea orei de vârf pe timp de vară) favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii. Corpul are nevoie de o cantitate suficientă de raze UV pentru a produce vitamina D. Doza zilnică recomandată se estimează la 1000 UI.

Alimente bogate în vitamina D: pește gras (somon, sardine, macrou), ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou, ciuperci, nuci. Când se identifică un deficit de vitamina D, acesta poate fi compensat prin suplimente alimentare.

Un risc crescut de cancer
Vitamina C este un antioxidant important care pare să aibă calități extraordinare în lupta împotriva cancerului. Menține un nivel scăzut al bacteriilor din tractul urinar, ajută la fortificarea sistemului imun, prezintă efecte estrogenice ușoare, stimulând glanda suprarenală de a ameliora uscăciunea vaginală.

Alimente cu conținut crescut de vitamina C: cătina, ardeiul iute (dar și capia, ardeiul gras), legumele cu frunze verzi, pepenele galben, citricele, cruciferele (varza pekin, broccoli ș.a.)

Se mai menționează două grupuri de alimente cu rol benefic:

  • Soia – reduce bufeurile și uscăciunea vaginală, ameliorează tulburările de dispoziție și poate determina creșterea densității osoase. Este un perfect substitut pentru carne, reduce și colesterolul seric.
  • Uleiul de in, peștele și Omega 3 – conțin trio acizi grași esențiali: stearic, linoleic și alfa linoleic. Organismul nu le poate sintetiza, acestea fiind necesare în ameliorarea funcției cardiace și în inhibarea prostaglandinelor (niște hormoni care favorizează apariția migrenelor și a crampelor uterine).

Terapia dietetică este orientată spre a completa tratamentul medicamentos (dacă acesta există), a corecta analizele medicale (dacă e posibil alimentar), a asigura cu nutrienți de calitate în cantitățile specifice vârstei și a corecta greutatea corporală, dacă e cazul.

Se încurajează alimentele sărace în lipide (în special grăsimile saturate) și colesterol. Legumele și fructele se vor consuma pe cât mai mult posibil (cu atenție asupra cantității de fructe, dacă există problema hiperglicemiilor, surplusului de greutate).

Se vor alege cerealele integrale pentru a beneficia de fibre alimentare (prevenția constipației), dar și a valorilor crescute de nutrienți.

Femeile în menopauză au nevoie de susținere, informare corectă pentru a trece ușor prin această perioadă a vieții, care nici pe aproape nu înseamnă bătrânețe.

 [short_description_hide="yes"

lifestyleredREDbyRCredopinion
1
FacebookPinterestTelegramEmail
previous post
RAFTUL LUI Axandru Vakulovski. | Kurt Cobain e viu sau poetul Nick Făgădar
next post
Tendințele | în materie de imprimeuri 2022

You may also like

Cum și unde poți găsi angajații potriviți pentru...

noiembrie 4, 2021

Rodica Ciorănică: „AM AȘTEPTAT MULȚI ANI SĂ VINĂ...

august 24, 2021

Liubov Ojog | Pictorial LOVE ON CANVAS

octombrie 17, 2020

A trebuit să ardă un teatru ca să...

ianuarie 24, 2022

Sexul după cinci ani de căsnicie

aprilie 12, 2021

Olga Manciu | Schimbarea mea a început cu…...

ianuarie 5, 2021

RED POEM

decembrie 14, 2021

Franțuzoaicele nu se îngrașă. Putem fi ca ele?

iunie 25, 2019

Tendințele | în materie de imprimeuri 2022

mai 3, 2022

Dacă rămânea în Moldova, ce se întâmpla cu...

februarie 14, 2020
Ed.19 [2022]
Răsfoiește!

Editorial

Editorial

MI-E DOR DE DOR

Mi-e dor de vară. Şi am strigat să vină vara, după încă o primăvară ciudată, incertă, nehotărâtă. Ambiguă. Ezitantă. Amăgitoare. Schimbătoare...

Articole recente

  • Fashiarty on edito | „NEO-MULTICULTURALISM”
  • EVA
  • Puterea alimentelor în sănătatea tiroidei
  • Alice în Țara Minunilor
  • FREEDOM | of movement

Popular Posts

  • 1

    LILU

  • 2

    Cristian Șimonca | Blogu lu’ Otravă

  • Contact

  • 4

    ANIȘOARA LOGHIN: | „Poate mai am nostalgii…”

  • 5

    RED ART

Arhive

  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018

Categorii

  • Bizarre Bazaar (78)
  • Editorial (18)
  • Events (45)
  • Interview (102)
  • Lifestyle (213)
  • neREDactat (15)
  • Pictorial (44)
  • RED Bucharest (10)
  • RED opinion (70)
  • RED Recommends (119)
  • Uncategorized (1)

Get in touch

Facebook Instagram Youtube

Follow Us

Facebook

Subscribe to stay up to date with our latest thinking


  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Termeni si Conditii - Politica de Confidentialitate - Contact

@2018 - REDbyRC. All Rights Reserved.