Orice eveniment din viața noastră are o anumită culoare emoțională. Creăm singuri și „culorile” și „intensitatea” vopselei. Există o vorbă bună: „Calitatea vieții este determinată de calitatea emoțiilor pe care le trăim”.
dÎn ce privește emoțiile legate de kilogramele în plus, de cele mai multe ori, acestea au o rezonanță joasă. Putem înțelege mai bine fenomenul, dacă suntem atenți la:
- ce gânduri sau ce cuvinte ies pe gură când ne privim în oglindă;
- dacă ne cumpărăm ținute noi doar dacă ne place cum arătăm;
- relațiile în care suntem cu alimentele: ne limităm drastic de la plăceri gustative, consumăm alimente care nu „îngrașă”, numărăm caloriile etc.?
„Mai întâi voi slăbi, apoi îmi voi iubi corpul și mă voi bucura de culorile vieții!”
Cu această sentință dură, pornesc majoritatea femeilor în căutarea soluției de slăbire.
E corect sau greșit?
Să vedem.
Corpul uman este compus în proporție de 40% din mușchi, de la 640 până la X număr, în funcție de dezvoltarea țesutului muscular. Când zâmbim – 17 mușchi lucrează; în timp ce ne sărutăm – 34 de mușchi faciali; când plângem – aproximativ 40; iar în timp ce ne deplasăm – în jur de 200. Noi nici măcar nu observăm cât de mult corpul este implicat – totul pare să se întâmple de la sine.
Corpul știe ce să facă. Este perfect și complet!
Conform unor mecanisme înnăscute, au loc și arderile de grăsimi și stocarea, transformarea, repartizarea energiei din toate depozitele sale.
Iar ce ține de emoții, pentru că am început articolul cu ele, intestinele noastre sunt numite pe bună dreptate al doilea creier. Tractul alimentar reflectă orice emoție care apare în creier. Când ne aflăm într-un ambuteiaj, creierul reacționează și trimite semnale tractului digestiv și mușchilor feței. Când suntem supărați, stomacul începe să se contracte insistent, ceea ce duce la o creștere a producției de acid clorhidric și o creștere a foamei. Când ducem lupte interioare, grăsimile se depun pe post de energie în țesut adipos. Iar când suntem îndrăgostiți, avem fluturi în stomac și mâncăm atât cât trebuie.
Nu putem minți corpul, eliminând grăsimea prin diverse metode: diete draconice, detoxifieri, substanțe arzătoare de grăsimi etc., fără să rezolvăm cauza de bază.
Greutatea se întoarce din nou și întreaga luptă începe într-un nou cerc. Și problema nu se pune în lipsa voinței sau insuficiența motivației, ci la metodele care sunt răspândite în lucrul cu greutatea. Acestea sunt incomplete.
În relație cu propriul corp suntem ca într-un atașament părinte – copil: o legătură emoțională subtilă, dar puternică, care îi hrănește pe amândoi, oferindu-le resurse și bucurie din interacțiune. Același atașament sănătos și amiabil ar trebui să existe între fiecare din noi și corp.
Așadar, care este prima cheiță către suplețe?
Să ne formăm un comportament de protecție și îngrijire față de corp: admirați, acceptați atingeri, parfumați, vorbiți, auziți, masați, protejați, hrăniți, mențineți sănătatea, permiteți realizarea lucrurilor care vă încântă. Lăsați emoțiile să curgă, totodată învățați să le gestionați frumos.
Corpul reacționează la TOT.
După asta?
Iubiți-l fără condiționări de genul „Voi fi fericită când voi fi suplă”, „Voi pleca la mare doar dacă voi arăta fit”, „Mă voi deschide ca femeie doar când voi fi atrăgătoare”.
Iubind cu adevărat corpul, vom primi răsplata cea mai mare: o relație sănătoasă și armonioasă cu noi și cu ceilalți.
Pentru a ne bucura de viață...