Interviu: Corina-Maria Dreaglă
Foto: Vadim Putregai
Stylist: Andreea Leța
Corset și pene: Axente.
Cătălina Cara este o interpretă de muzica Indie Dream Pop, care a primit recenzii elogioase atât la nivel local, cât și internațional. Din copilărie și-a dorit să cânte, iar dragostea pentru muzică i-a dat putere să creadă și să înfrunte orice obstacol. În timp, nopțile nedormite au fost compensate de prestații pe scene celebre cu public imens și aprecieri la înălțime. Succesul de care se bucură astăzi este cu adevărat un moment frumos în carieră sa, dar exista mereu un DAR… Și-a dat timp, a conștientizat, s-a reinventat, iar acum este fericită și împăcată pentru ceea ce a ajuns și ceea ce oferă altora – muzica semnată de ea.
Descoperă povestea unui artist născut în an bisect…
M-am născut în Chișinău, dar am locuit aproape doi ani la sat, alături de bunici, părinții mei fiind nevoiți să emigreze în Rusia. Serile din casa bunicilor erau încălzite cu poveștile și vocea blândă a bunicului meu, profesor de istorie, un povestitor desăvârșit. Amintirile din copilărie îmi aduc o stare de bine și încredere, reamintindu-mi că ceea ce fac acum este exact ceea ce își dorea cu ardoare acea Cătălină de patru ani.
Am fost un copil foarte iubit și, fiind prima nepoțică, fără frați sau surori, am avut parte de atenție din plin. De mică am fost încurajată să visez cu ochii deschiși și fără limite. Astfel, muzica a devenit cel mai minunat și tămăduitor mod de a-mi exprima emoțiile și de a împărtăși bucuriile și tristețile vieții. Plecarea părinților a determinat probabil refugiul meu total în cântec, pentru a-mi exprima dorul. Pe pragul casei bunicilor, cântam cât mă țineau plămânii, așa, ca să mă audă tot satul. (Zâmbește)
Înainte de lansarea proiectului actual, am avut mai multe hit-uri: „Plecarea”, „Lonesome”, „Joe le Taxi”, „Dulcea și tandra mea fiară” în colaborare cu Maestrul Eugen Doga, însă acestea nu mi-au adus satisfacția deplină, pentru că nu erau semnate de mine. Îmi doream să devin o artistă completă, așa că mi-am acordat timp necesar pentru a mă reinventa și a înțelege exact ce îmi doresc, să compun propriile mele piese și să devin cea mai autentică versiune a mea. A fost o călătorie destul de lungă, iar acum, chiar dacă muncesc intens și uneori mă simt istovită, tot muzica îmi aduce plăcerea supremă. Muzica reprezintă refugiul meu într-o lume în care lucrurile sunt așa cum îmi doresc. Este felul meu de a-mi exterioriza emoțiile și o oportunitate de a crea și exprima modul în care văd eu lumea.
Dacă nu alegeam muzica, probabil deveneam medic. În copilărie, adesea spuneam că vreau să vindec lumea. Se pare că, într-un fel al meu, am ajuns să tratez anumite răni, și nu doar ale altora, ci și ale mele…
29 februarie este despre mine, iar albumul de debut l-am întitulat „Leap Year Baby”. Am început să lucrez la el în anul 2020, fiind an bisect, iar piesele reflectă întregul amalgam de stări și experiențe trăite de mine pe parcursul vieții, mi s-a părut cel mai potrivit să-l denumesc „Leap Year Baby" - așa cum sunt numiți copiii născuți în an bisect, la fel ca și mine, de altfel. Albumul emană o energie liniștită, caldă și pasională în același timp. Oricum, chiar dacă 29 februarie este o dată mai specială, asta nu mă face să mă simt mai deosebită decât alții. Cert este faptul că nimeni, niciodată, nu uită data zilei mele de naștere. (Zâmbește)
De ce Cătălina Cara? Înainte de a lansa noul meu proiect, în 2020, am hotărât împreună cu echipa să alegem un nume mai ușor de pronunțat, reprezentativ pentru un artist de talie internațională. După multe variante, am optat pentru Cătălina, prenumele meu, care semnifică zeița purității, și de la Cărăuș am ajuns la Cara, ce se traduce „dragă” sau „scumpă” în limba spaniolă și italiană. Cred că acest nume exprimă foarte bine starea pe care doresc să o transmit celor care îmi ascultă muzica.
Best Emerging Artist. În 2023 am fost nominalizată de către revista Elle Romania, la Best Emerging Artist. Cred cu desăvârșire că premiile și validarea nu mă definesc ca interpretă, dar a fost extrem de plăcut să primesc această nominalizare, alături de alte artiste superbe. Sunt profund recunoscătoare că am fost selectată și considerată demnă de o distincție într-o revistă de nivel internațional.
Prestații în România. Echipa mea este în mare parte din România, așa că lansarea mea acolo a fost destul de evidentă. Scriu piesele și lucrez pe partea de producție cu băieții de la Yin Creativ, iar datorită lui Mihai Ristea, producătorul muzical al proiectului, am reușit să mă deschid, să am curaj să îmi transpun gândurile în texte și melodii. Mi-a oferit mereu libertatea să experimentez. Am simțit o chimie aparte cu el în procesul de lucru, iar acesta a fost un factor foarte important în drumul meu spre sinceritatea și vulnerabilitatea, chiar, pe care le regăsiți în creația mea.
Am fost primită foarte bine peste Prut și sunt recunoscătoare pentru oportunitățile care mi-au fost oferite acolo, mai ales eu fiind la început de cale. Am susținut concerte la cele mai prestigioase festivaluri din România: Electric Castle, Summerwell, Analogue, Romanian Creative Week și altele, împărțind scena cu artiști precum Jessie Ware, Asaf Avidan, Morcheeba, J.P. Cooper, IAMDDB și alți muzicieni atât internaționali, cât și din România sau Moldova.
NAMM Show, Los Angeles. Sunt prima artistă din Moldova care a cântat la NAMM Show, în Los Angeles. Am susținut șase concerte timp de trei zile în Los Angeles și am trăit una dintre cele mai memorabile experiențe de când am lansat acest proiect. A fost extrem de interesant să observ reacțiile publicului la diverse piese, ce anume face diferența dintre publicul de la noi și România, sau față de cel din alte țări unde am mai avut concerte, precum Suedia sau Bulgaria. În acele momente, am realizat că o piesă poate avea succes grandios pe un continent, în timp ce în alt colț al lumii poate trece neobservată. Pe lângă concertele susținute, am interacționat cu numeroși profesioniști din industrie, cum ar fi oameni de radio, producători, jurnaliști și muzicieni. Am participat la interviuri pentru podcasturi și posturi de radio, iar un moment emoționant a fost când l-am întâlnit pe Stevie Wonder. Știam că la NAMM Show participă nume mari din industrie, dar am fost într-adevăr încântată să îl văd anume pe Stevie, pe a cărui muzică am crescut.
120 de lumânări, Andriano Marian și Moldovan National Youth Orchestra. Totul a pornit de la o publicitate pe YouTube pentru un concert de tip Candlelight din Germania. Am reflectat puțin și am înțeles că acest concept nu fusese încă exploatat în țara noastră, iar pentru că deja discutasem anterior cu Andriano despre o potențială colaborare, totul s-a îmbinat perfect. S-au vândut toate biletele, iar rezultatul a fost un concert absolut impresionant. Am reinterpretat piesele de pe albumul „Leap Year Baby”, într-o variantă simfonică, oferind o atmosferă diferită, dar la fel de caldă și fină. Având în vedere succesul primei ediții, am decis împreună cu Andriano să transformăm această experiență într-o tradiție, urmând sa organizam încă două ediții ale conceptului „Candlelight Music Night" - una în vară și cealaltă în iarnă. Sunt convinsă că vom reuși să surprindem din nou publicul nostru.
Vocea mea la Jocurile Olimpice din 2022. Am fost surprinsă să aflu că Madeline Schizas a ales să interpreteze programul ei scurt la Jocurile Olimpice după piesa „Dulcea și tandră mea fiară”, în interpretarea mea. Un an mai târziu, Isabel Levito a devenit campioană a Statelor Unite ale Americii, prezentând același vals compus de Maestrul Eugen Doga și interpretat de mine. Am avut ocazia să vorbesc cu aceste două sportive remarcabile și am înțeles că au descoperit piesa întâmplător pe Spotify, luând mai apoi decizia, împreună cu antrenorii lor, că ar fi perfectă pentru programele lor. Ambele evenimente cred că au fost printre cele mai emoționante momente din cariera mea.
Colaborări de vis. Pe plan internațional, visez să colaborez cu Leon Bridges, Khruangbin, Jungle, Durand Jones, Rosalia, iar la nivel local îmi doresc să lansez ceva alături de Magic Flowers sau Cosmos în Buzunar. Îmi place mult și Karafizi. În ceea ce privește playlist-ul meu este foarte divers, dar în special îmi place muzica anilor '70 și artiști precum Marvin Gay, Michael Jackson, Gal Costa, Ray Charles, Minnie Riperton, Fleetwood Mac, Dalida, Queen etc..
Mă inspiră oamenii și experiențele lor, natura, muzica, filmele și arta pe care o consum... de fapt, tot ce mă înconjoară, toate experiențele trăite vreodată, lucrurile pe care le-am văzut ne lasă o amprentă în subconștient, care apoi poate deveni o sursă de inspirație.
În artă, nu există concurență. Public este pentru fiecare. Concurența mea sunt eu însămi, luptând zi de zi să evoluez și să-mi depășesc limitele, să-mi dezvolt măiestria. Sunt extrem de fericită să am alături familia mea, soțul, prietenii mei, cei cu care lucrez. Mulțumesc fiecărui om cu care am colaborat... și fiecărui om pe care l-am întâlnit în cale și care a lăsat o amprentă în parcursul meu.
Ce aș schimba dacă ar fi posibil? Aș înceta să fiu atât de timidă și cu prea mult bun simț. Aș avea mai multă încredere în abilitățile și talentul meu și mi-aș acorda mai mult credit pentru realizările mele.
Lecția mea de viață. Nimeni și nimic nu poate să definească cine sunt și cum ar trebui să fiu decât eu însămi.