Sfatul nutriționistului
VICTORIA URSU
Hrana are o putere extraordinară – de a vindeca sau îmbolnăvi, deopotrivă. Oamenii de știință vorbesc despre influența alimentației asupra creierului, care procesează gândurile și emoțiile asupra intestintului – organul care în proporție de 70% reprezintă sistemul nostru imun. La fel, nutriția impactează și funcția glandei tiroide.
Cinci elemente fundamentale pentru hrănirea glandei tiroide:
Iodul – fără acest oligoelement glanda tiroidă nu ar putea să-și sintetizeze proprii hormoni. E ca și cum am cere unui constructor să ridice o casă improvizată cu 2-3 căldări de nisip. Nu putem mânca orice și să ne mirăm de ce descoperim că glanda tiroidă e leneșă. Alege peștii de apă sărată, creveții, algele marine, ouăle (în special gălbenușul).
Zinc și Seleniu – mineralele ce asigură sistemul de semnalizare tiroidiană, care convertesc cei doi hormoni tiroidieni. Sursele alimentare sunt: carnea de vită și ficat, carnea de pui, spanacul, fructele de mare, nucile braziliene.
Fierul – organismul transformă iodura (versiunea alimentară a iodului) în iod (substanța biochimică utilizată de tiroidă). Fier găsim în carnea de pasăre și curcan (inclusiv ficat), fructe de mare, frunze de culoare verde.
Omega 3 – cu acești acizi grași celulele glandei tiroide își mențin integritatea, astfel încât hormonii să pătrundă în celulă.Exemple de alimente bogate în Omega 3: peștele gras, fructele de mare, arahidele și semințele, uleiul de pește și nucă.
Vitamina D – necesară pentru buna desfășurare a sistemului imunitar și transport al hormonului tiroidian T3 (triiodotironina). Vom face băi de soare (15 min zilnic), vom consuma pește gras, ciuperci și ulei de pește, vom administra suplimentul alimentar pe perioada lunilor octombrie-aprilie.
Se vor evita:
- GLUTENUL – această proteină găsită în cereale precum: grâu, secară, orz, speltă etc. „stresează” sistemul digestiv, determină sistemul imunitar să-și atace propriile țesuturi și contribuie la dezechilibre intestinale precum candidoza și dizbioza intestinală. Cea mai mare deteriorare ține de modul în care glutenul duce la permeabilitatea intestinală prin declanșarea secreției zonulinei – proteina ce semnalizează joncțiunilor strâns e dintre celulele intestinale să se deschidă și să rămână deschise. Glutenul nu este recomandat persoanelor cu boli autoimune.
- LEGUMINOASELE – conțin lectine și alte proteine care irită mucoasa digestivă, generând inflamație și ducând la permiabilitatea intestinală.
- LACTATELE – decșanșează mimetism molecular. Au rol proinflamator, în special când sunt obținute prin metode convențional procesate (folosirea hranei speciale, a antibioticelor, altor medicamente). Laptele și produsele lactate conțin hormoni de creștere în diverse concentrații.
Pașii necesari de făcut pentru un stil de viață sănătos:
Asigură-te că glanda ta tiroidă beneficiază de substanțele nutritive de care are nevoie ca să:
- Secrete hormoni tiroidieni;
- Să convertească FT4 (tiroxina liberă) în FT3 (triiodotironina);
- FT3 să poată pătrunde în celule.
Să ai un intestin sănătos, căci un intestin permeabil și nesănătos:
- Nu reușește să absoarbă și să digere substanțele nutritive necesare tiroidei și organismului.
- Permite unor alimente parțial digerate să treacă peretele intestinal, declanșând supra-activarea sistemului imunitar (declanșarea bolilor autoimune).
- Nu reușește să secrete suficientă serotonină și alte substanțe vitale, astfel încât riști să suferi de anxietate, confuzie mentală, depresie și probleme de somn.
- Este un factor de stres pentru organism, determinând perturbarea nivelului de hormoni de stres și de hormoni sexuali, care la rândul lor perturbă funcționarea sistemului imun și a glandei tiroide.
Sprijină sistemul imun pentru:
- A înceta să mai atace tiroida (dacă ai imunitate).
- A preveni o eventuală altă boală autoimună.
Și nu vorbim despre restricții, ci despre mâncare delicioasă care îi asigură organismului hrană potrivită pentru funcționare. Să nu ne mai umplem nici corpurile cu antinutrienți – proinflamatori ai sistemului imun, care distorsionează procesele funcționale esențiale.
Să le spunem bine-venit alimentelor benefice pentru tiroidă și imunitate!