Text: Aneta Popov
Foto: Arhiva personală
Hawaii! Un loc de poveste, pe care mulți dintre noi au reușit să-l vadă doar în filme. Plaje cu nisip alb, negru, roșu, întinderi de apă în nuanțe deschise de albastru și o vegetație bogată în specii unice – așa am putea descrie zecile de insule americane situate la celălalt capăt al Pământului, la peste 12 mii de kilometri distanță de Chișinăul nostru, în apele liniștite ale oceanului Pacific. Ilinca Avram, o norocoasă care a gustat din plin din insulele Hawaii, ne ia cu ea imaginar într-o călătorie pe insula Kauai.
Ai plecat în California acum câteva luni, dar căile te-au dus și pe insulele Hawaii. Cum ai ajuns acolo și de ce?
Hawaii este o destinație de vis. Mi-am dorit să ajung acolo și mă bucur mult că am bifat și această destinație. Am plecat inițial în California și am vrut să mergem și într-o mică escapadă la plajă, dar undeva tot pe teritoriul SUA, deoarece din cauza pandemiei nu aveam voie să părăsim țara. Așa că ne-am făcut bagajele și am plecat pentru câteva zile să vizităm unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ, insulele Hawaii, al 50-lea stat american, care constă din peste 100 de insule.
Am ales insula Kauai care este din punct de vedere geologic cea mai veche dintre principalele insule din Hawaii și mai este numită „Insula Grădină”. Această denumire este una binemeritată, pentru că diversitatea de floră este una spectaculoasă. Iar canionul Waimea este piesa de rezistență a insulei și oferă una dintre cele mai impresionante priveliști, deoarece a fost sculptat de râul Waimea și de miile de ani de eroziune care au transformat pereții canionului într-o pânză plină de nuanțe. Aici a fost filmat și primul film „Jurassic Park”.
Care au fost primele impresii și cuvinte care ți-au venit în minte atunci când ai pășit pe acele pământuri tropicale?
Aerul cald, umiditatea înaltă, oamenii zâmbitori și plantele uriașe au fost primele detalii pe care le-am observat. Să nu uităm că Hawaii este un stat american, așa că arhitectura și infrastructura este tipică Statelor Unite.
Dacă mergi în Hawaii direct din Europa, cred că vezi altfel această insulă decât atunci când stai în SUA.
Ce ai reușit să faci timp de câteva zile pe insula Kauai?
Am stat cinci zile. Desigur mi-ar fi plăcut mai mult, dar am apucat să înconjurăm cam toată insula și să îi simțim energia. Una dintre amintirile cele mai frumoase de acolo este zborul cu elicopterul, întrucât prima dată am zburat cu elicopterul, mai ales că era și fără uși. Când am văzut că lipsesc ușile mi-au apărut ceva dubii în privința zborului, dar mi-am luat inima în dinți și am zis că nu am cum să ratez o astfel de experiență, chiar dacă nu mă simt confortabil la altitudini mari.
Ce suvenire sau daruri inedite pot fi procurate pentru cei dragi din acel loc?
Nu obișnuiesc să cumpăr suvenire din vacanțe, decât un magnet pentru frigiderul bunicii. În rest îmi place să simt energia locului, să merg în localuri specifice destinației, să cutreier zona în lung și-n lat și pe cât e posibil.
Știu că ai vizitat mai multe destinații deosebite de pe această insulă. Care dintre acestea ți-a plăcut cel mai mult și de ce?
Îmi doream demult să ajung în Marele Canion din Colorado, SUA. Iar canionul Waimea din Kauai este cunoscut și sub numele de „Marele Canion al Pacificului”. Imensitatea acestui loc te copleșește prin măreția, culorile și liniștea sa. Este unul dintre locurile cele mai frumoase pe care am avut norocul să le văd.
De ce ai recomanda această insulă și altor iubitori de aventură și călătorii?
Este o destinație de vis în care nu este atât de ușor să ajungi, inclusiv, din cauza poziției geografice. Totuși merită efortul. Este un loc special în mijlocul oceanului Pacific, un loc cu istorie, cu viață activă, plaje impresionante și natură impunătoare. O destinație pe care o recomand cu drag.