Capitala Transilvaniei, peisajelor mitice şi mistice, a munților împăduriți și serpentinelor amețitoare.
Sibiul e un oraș poveste. Îţi oferă senzația că faci parte dintr-un film. Sau dintr-o fotografie pictată. Dacă eşti turist, vrei să imortalizezi fiecare ulicioară, fiecare bucată de caldarâm, casă veche și acoperiș colorat.
Totul e de o perfecţiune aproape plictisitoare, încât ajungi să te întrebi ce e cu timpul? S-a oprit în loc sau a plecat în vacanță?
Doar că Sibiul pandemic e absolut diferit de Sibiul plin de concerte de muzică rock, tineri rebeli și festivaluri de film. Sibiul pandemic e pustiu. Golit de oameni, de dispoziţie şi ritm. Piața mică și Piața mare sunt parcă fără vlagă. Scaunele de la terasele cândva arhipline de lume și gălăgioase stau acum cu picioarele în sus, cocoțate unele pe altele, așteptând nesperat revenirea la viața de acum un an. Nu mai auzi pe nicăieri să se ciocnească halbele de bere spumoasă și nici tineri cu coafuri tembele, cu împletituri ciudate nu prea mai vezi. Studiile au loc de la distanță și probabil că și studenții de la universități și licee nu mai sunt atât de plimbăreți și vorbăreți. Pentru orele online, nu mai e cazul să ieși din case.
Cafenele și patiserii, bulanjerii și măcelării stilate, mai găsești pe ici pe colo, dar nicăieri nu e de stat. Cafea to go, croasanți la pachet, împreună cu mirosul de vanilie...
Dar, hai să nu ne plângem. Am putut ajunge aici, în ciuda restricțiilor. Şi asta e super tare! Am putut abandona mașina lângă ArtHotel, o locaţie de spectacol, și am hoinărit pe străzi. Câte un restaurant de calitate mai găsești deschis, poți bea un vin italienesc sau românesc, sar chiar un Purcari, poţi să te răsfeţi cu pasta sau un mignone rare de neuitat.
Pentru o escapadă frumoasă e suficientă o companie dragă, o cameră bună pe smartphone sau un aparat cu obiectiv nu prea pretențios... Vei găsi locuri inedite, mașinuțe vehi de culoarea roz bonbon ca să îţi coloreze pozele pentru Instagram. Iar dacă mai ai norocul de soare la drum, cele opt ore de călătorie vor fi absolut savuroase...
- În anul 2007, Sibiul a fost, împreună cu Luxemburg, Capitala Culturală Europeană, fiind primul oraş din estul Europei.
- Centrul istoric al Sibiului constituie cel mai mare ansamblu urban medieval din România, cu numeroase vestigii păstrate din perioada respectivă.
- Sibiul s-a bucurat în ultimii ani de o importantă recunoaştere internaţională a frumuseţii sale şi a potenţialului turistic de care dispune.