RED by Rodica Ciorănică
  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar

RED by Rodica Ciorănică

  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar
0
Lifestyle

Alexandru Vakulovski:
Prin incintă sau pe drum în timpul pandemiei

by RED ianuarie 12, 2021ianuarie 12, 2021
written by RED
Alexandru Vakulovski: | Prin incintă sau pe drum în timpul pandemiei

De mult n-am mai avut un an în care să nu ies din Moldova. Nu aș fi eu neapărat un mare călător, din contra, îmi place să stau acasă, dar nici chiar atât de mult încât să refuz invitațiile la festivaluri din România sau din străinătate. Anul nu trecea fără să avem mai multe călătorii,  soția mea fiind scriitor, astfel că mergeam împreună atunci când era invitat unul dintre noi. În 2019 am avut foarte multe evenimente și călătorii, iar acum, după cum știți, a venit seceta. Deși mi-a fost reeditat un roman, a trebuit să mă mulțumesc doar cu lansări online.

Aproape că e mai rău ca în timpul lui Voronin, când am scris în revista Stare de Urgență textul Fratele meu trimis în Pula de Voronin. Este vorba, desigur, de orașul din Croația – Pula, unde Mihai a mers de sărbătorile pascale în 2009, pentru că cetățenii români n-au avut voie să intre o perioadă în Moldova. Pe atunci cetățenii moldoveni nu aveau pașapoarte biometrice, era complicat să obții o viză în Europa, dar, cu efort, mai puteai pleca. Covidul însă ne-a închis acum granițele. Ne-a izolat ca stat. Nimeni nu vrea turiști dintr-o țară unde covidul e la propriu pe val. Acum, spre deosebire de 2009, fiind cetățean moldovean, nici în Pula nu te mai duci.

Probabil că știți bancul în care un cadavru se plimbă prin cimitir și e foarte mirat că paznicul nu se sperie și nu-l bagă în seamă. Când însă vrea să sară gardul, paznicul îi arde o lopată pe spate zicându-i: râdem, glumim, dar în incintă. Cam așa facem și noi acum, dacă nu vrem complicații: ne plimbăm, dar prin incintă, nu trecem granița.

Păsări din Antonești
Cel mai des anul ăsta am mers la Antonești. E firesc, acolo am copilărit, acolo e mama. Dar dacă m-am întors din Antonești singur în martie, cu microbuzul de Bender până la Căușeni și de acolo luând alt microbuz spre Chișinău, după izbucnirea pandemiei am mers doar cu prietenii cu mașina: cu Sandu sau cu vară-mea, Svetlana. Da, în perioada asta se simte mult lipsa unei mașini, când o călătorie cu autobuzul nu pare prea sigură.

La Antoneși am stat mai mult prin curte și pe la iaz, pândind păsări. Am observat că multă lume acum se interesează de ornitologie, probabil oamenii invidiază libertatea păsărilor. Șoimi, rândunele câte vrei, prigorii, granguri, cucuvele, berze, privighetori etc. – Antoneștiul are multe păsări pe care le poți vedea, dacă ai răbdare să stai la pândă. Iar ultima oară când am fost la Antonești am făcut câteva poze cu prigorii și cu un cârd mare de pelicani, care a traversat satul și a mers undeva spre soare.

În Antonești sunt două iazuri chiar în sat și mai multe pe lângă. În parcul din centru cred că e primul monument din Moldova făcut în memoria celor care au murit în timpul foametei din 47. Avem și o biserică frumoasă, construită în secolul XIX, cu hramul de Sfântul Nicolae. De asemenea, există și o biserică nouă baptistă, foarte mare. În centrul satului, o echipă de voluntari muncește deja de vreun an la reamenajarea unui parc de sălcii. Rezultatele deja se văd.

E un pic ciudat că mama stă pe strada cu numele tatălui meu, Alexei Vakulovski. Dacă consilierii locali au schimbat numele străzii, fostul primar a pus pietriș pe jumătate de stradă, acolo unde locuiește el, nu și în cealaltă parte, unde a trăit tata. În fine, fiecare cu drumul lui, deși e bizar să lași drumul cu gropi și glod exact în porțiunea unde a trăit omul al cărui nume l-a luat strada.

Foarte aproape de Antonești e celebra vinărie Purcari, unde mulți antoneni lucrează. Dar antonenii sunt mândri, spun că vinul de Antonești e mai bun decât cel de la vinărie. Nu departe e și plaja de la Nistru, din satul Răscăieți.

Sport extrem / Plaja de la Răscăieți
Am suferit cu toții (sau aproape toți) anul ăsta că nu am ajuns la mare. Mulți chișinăuieni au mers la plaja de la Vadul lui Vodă, dar chiar și în reportaje oamenii se certau, căci înghesuiala era prea mare.

Verișoara Svetlana m-a dus însă la plaja din satul Răscăieți, aproape de Antonești, unde totul mi s-a părut minunat. Plaja și intrarea în apă sunt cu nisip, priveliștea cu pădure din față – extraordinară, iar copacii de lângă plajă fac umbră, dacă te saturi de soare.

Am fost de câteva ori aici, în general era aerisit, distanța era păstrată (lucru plăcut nu doar în pandemie). Doar ultima oară a fost mai aglomerat, firesc pentru sărbătorile sfârșitului de august.

Locul e curat, lângă plajă sunt amenajate mese și grătar, e un teren de volei, unii oameni vin aici să se odihnească, nu neapărat să înoate. Nu zic că m-a impresionat, dar ultima oară când am fost, era acolo și un Jet Ski.

Totuși cel mai mult m-au impresionat copiii și adolescenții din Răscăieți: așa ceva vezi doar în filme! Nu doar că înoată foarte bine, fără să aibă treabă cu curentul, dar se cațără foarte sus în copaci, de la înălțimea blocurilor, de unde sar în apă. Sau își amenajează scâncioabe, de ți se face frică atunci când îi vezi. Eu zic că dacă Naționala Moldovei caută tineri pentru înot și sărituri în apă, la Răscăieți cu siguranță ar găsi mai mulți. Asta dacă mai interesează pe cineva sportul în țara asta.

Agroturism cu pușca: Dănceni-Nimoreni
Pe la mijlocul lui august, au apărut pe net și în câteva reportaje imagini cu pelicanii de la lacurile din Dănceni-Nimoreni. Verișoara Svetlana ne-a întrebat dacă nu vrem să mergem să-i vedem, mai ales că oamenii spuneau că nu au mai văzut așa ceva prin zonă.

Am mers până la lacul din Nimoreni, dar nu era nici un pelican. Un băiat cu motocicleta a oprit și ne-a întrebat ce vrem. Ce să vrem, să vedem pelicanii. Ne-a spus că el se ocupă de biletele pentru pescuit și că pelicanii sunt la lacurile din Dănceni, dar că imediat trebuie să apară.

Și au apărut la orizont, însoțiți cu bubuituri din toate părțile. Băiatul a spus că arendașii lacurilor și angajații împușcă în aer ca să sperie pelicanii, că ar mânca prea mult pește. Lacul din Nimoreni părea oricum plin de pește, pe la mal se mai vedea din trei în trei metri câte unul mort, probabil din cauza căldurii.

A urmat o scenă groaznică. Pelicanii au zburat deasupra lacului speriați, au mers mai departe. Și de acolo s-au auzit împușcături. S-au întors, iar împușcături. Câțiva pelicani mai mici s-au rătăcit și zburau speriați, dar nici nu puteau coborî pe apă din cauza fricii. Ei vor  avea un zbor lung și periculos, dar oamenii nu vor să împartă peștii cu nimeni, de parcă mamele lor i-au născut într-o cadă plină de pește.

Am întrebat-o pe Silvia Ursul, vicepreședinte SPPN, ce părere are despre această practică, la care sunt supuși pelicanii. Mi-a zis că legea nu le interzice arendașilor să împuște ca să sperie păsările incluse în Cartea Roșie. Mi se pare o scăpare gravă. Ca să nu mai zic că prezența pelicanilor ar putea fi exploatată: dacă ar reveni an de an, la Nimoreni s-ar putea face cabane pentru fotografi și jurnaliști în jurul iazurilor, zona ar avea numai de câștigat, mai ales că-i foarte aproape de Chișinău.

Dar așa e ospitalitatea moldoveanului: cu pușca în mână. A fost și o știre cu un pelican împușcat în raionul Leova. Nu am văzut însă o știre că braconierul ar fi fost arestat pentru că a ucis o pasăre din Cartea Roșie.

În schimb, la Nimoreni am întâlnit și altă pasăre rară: poetul Victor Țvetov. Nici el nu se simțea prea confortabil din cauza consătenilor cu puști. Dar oare acești pușcași n-ar trebui liniștiți că tulbură liniștea în sat? Iazul din Nimoreni e chiar lângă biserică, nu e tocmai în pustietate.

În fine, de multe ori ai impresia că din cauza pandemiei moldovenii au rămas nu doar închiși între granițe, dar și nesupravegheați, deși ar cam trebui.

PS: Și o altă curiozitate: nu am văzut nici un om cu mască la sat. E adevărat n-am ajuns la magazine sau la biserică, unde mama mi-a spus că oamenii au măști. Deși bolnavi sunt peste tot, unii continuă să spună că: la noi nu se poartă mască sau, ca un vecin supărat: fac ceva pe ea de pandemie.       

 

 

Alexandru VakulovskiREDbyRCREDtravel
1
FacebookPinterestTelegramEmail
previous post
Dialogul Artelor: | Moda vs Pictura
next post
2021 cum va fi?

You may also like

Cum și unde poți găsi angajații potriviți pentru...

noiembrie 4, 2021

O vacanţă pe Creta by Mouzenidis Travel |...

octombrie 7, 2019

TRENDURILE sezonului estival 2022

august 4, 2022

Iubirea de sine e cea mai erotică iubire...

septembrie 28, 2021

EVA

iunie 30, 2022

ALBER ELBAZ – LEGACY

ianuarie 26, 2022

Ținută specială, la aniversarea de 30 de ani!...

ianuarie 6, 2021

Vintage Inspiration: Celebra cântăreață americană Diana Ross și...

octombrie 5, 2021

INSPIRAȚIE PENTRU GRAVIDUȚE! | 15+ IDEI DE ȚINUTE...

mai 30, 2022

UN NOU TREND LA CAPITOLUL NUNȚILOR: PETRECEREA BURLĂCIȚELOR....

iunie 6, 2023
Ed.25 [2023]
Răsfoiește!

Editorial

Editorial

SECVENȚELE UNEI LUNI

Rotterdam. Olanda. Fiica mea învață la Academia de Arte de aici. Nu am vizitat-o niciodată până acum. Da, nu mă mândresc cu asta. Ca să găsesc o justificare, voi aminti că la început a fost pandemia, apoi a venit ea des pe acasă, apoi am fost extrem de ocupată, așa că se pare că soarele ne-a surâs abia la finele acestui an. Deci, Rotterdam?

Articole recente

  • Pentru prima dată la Chișinău: | Stilistul din lumea luxului parizian îți arată cum să creezi o garderobă funcțională la Florentino Delure
  • Aura is Motion
  • Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii
  • Cum să alegi costumul ideal pentru nuntă? Soluția Made-to-Measure de la Casa Florentino Delure
  • ILEANA RUSU ȘI INFIDELUL

Popular Posts

  • 1

    10 TEXTE EXCITANTE PE CARE SĂ LE TRIMIȚI PARTENERULUI ATUNCI CÂND NU E LÂNGĂ TINE

  • Contact

  • 3

    Cristian Șimonca | Blogu lu’ Otravă

  • 4

    Ioana Nicolaie. | Dragostea-i motorul lumii

  • 5

    Prognoza numerologică pentru 2025

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018

Categorii

  • Bizarre Bazaar (98)
  • Editorial (25)
  • Events (89)
  • Interview (157)
  • Lifestyle (266)
  • neREDactat (17)
  • Pictorial (66)
  • RED Bucharest (10)
  • RED opinion (97)
  • RED Recommends (179)
  • Uncategorized (1)

Get in touch

Facebook Instagram Youtube

Follow Us

Facebook

Subscribe to stay up to date with our latest thinking


  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Termeni si Conditii - Politica de Confidentialitate - Contact

@2018 - REDbyRC. All Rights Reserved.