Să călătoreşti în perioadă de pandemie e un lux. Asta chiar dacă companiile avia şi hotelele taie foarte mult din preţuri pentru a putea supravieţui. E un lux pentru că riscul la care te supui este unul care cu siguranţă nu merită șapte zile de plajă cu nisip alb, cer senin şi mare albastră. Dar, totuși, am decis să riscăm şi să mergem într-o mică vacanţă. Pentru că a fost un an foarte greu pentru mine şi pentru că am muncit mult. În plus, nu fusesem într-o vacanţă la mare de ani buni.
Am ales Spania. Trei zile de cutreierat Barcelona și șapte de stat la soare în Mallorca. Părea să fie vacanţa de vis. Dar cazurile de COVID-19 creşteau simţitor şi noi urma să fim foarte mobili. Am anulat cazarea şi zborul. Am pierdut nişte bani, dar cum am mai zis: sănătatea nu are preţ.
Am mers la o agenţie de turism şi în două zile aveam biletele pentru o altă destinaţie. Turcia a apărut ca o opţiune perfectă pentru că ai totul la îndemână. Restaurante, mare, plajă, baruri, piscine. Toate astea erau pe teritoriul hotelului și, astfel, evitam călătoriile cu transportul public sau alte activităţi „periculoase”. A fost mai mult o vacanță de asta, tare leneșă, în care tot ce faci e scufundatul în bazin sau mare, snack-uri, mic dejun, prânz, cină și niște muzică.
Mi-au lipsit apusurile, pentru că soarele apunea după hotel, mi-a lipsit micul dejun pe care mi-l gătesc acasă, nu-s obișnuită cu cartofi pai, fasole sau musli de dimineață. Mai nou pentru mine a fost numărul de oameni obezi din hotel. Îmi tot spuneam: „Gabi, încetează să îi privești așa lung! Nu-i etic deloc!” Ok, rareori am avut ocazia să văd real problema despre care se tot scrie în cărțile despre nutriție, dar sunt de acord, e prea greu să renunți la pizza din cuptor ce se servea de la 12:00 până la 17:00.
De m-ar întreba cineva dacă merg și la anul în Turcia... sigur, doar că nu all inclusive, sau totuși sper să revenim la normal și să ajungem în Spania. Concluzia acestei călătorii: luând în considerare situația anului 2020, chiar a fost un lux să simți marea sub picioare și, cel mai important, am ajuns acasă sănătoşi şi odihniţi.
Gabi Hadiev