Concept / Art Director - Alin Gălăţescu
Foto: Alexandru Zainea
Model: Eliza Constantinescu (One Models România)
Designeri: Simona Semen / Norina St / Aleha Toncea
Locație: Londra UK
Moda internațională, sistemul ei complex de prezentare și creștere are, din câte se ştie, niște centre esențiale. Acestea sunt New York, Londra, Milano și Paris. Au încercat în timp să devină astfel de noduri cheie în fashion şi Berlinul, Los Angeles-ul și Tokyo, dar fără mari reușite. Deci, am decis să reflectăm, printr-un amplu șir de editoriale de profil, aceste puncte cheie de stil, artă a modei și evenimente ce au jalonat creația vestimentară în ultima sută de ani.
LONDRA a fost întotdeauna orașul port al modei valoroase în tendința ei de internaționalizare. Sunt cunoscute rivalitățile inclusiv stilistice dintre Curtea Londrei și cea a Franței – în special, în perioada marelui Ludovic al XIV-lea, considerat Parintele Modei - la început exclusiv Haute Couture. Londra a răspuns printr-o mai mare originalitate, amestecată savant cu o tradiție veche și profundă, bogată în iconografii, simboluri heraldice, stări de castă și de cluburi private - baza inițială a coagulării ideii de Artă Vestimentară.
De atunci, Londra a rămas epicentrul împrăștierii valorilor creației europene, atât de căutată, oriunde în lume - în special, în Statele Unite. Londra a rămas și o capitală de netăgăduit a designerilor tineri, a noilor generații de designeri susținuți și ajutați să se dezvolte cu succes. Orașul e marcat prin atât de multe surse de inspirație estetică, spirituală, grafică, creativă, încât este - poate comparativ doar cu Parisul, cea mai bogată sursă de valori istorice și urbane din lume, pentru creația vestimentară de valoare.
Noi am explorat de la simbolicul Westminster, la vestitul Buckingham Palace, de la Colegiile secrete, la Marile clădiri simbolice de genul Ministerului de Razboi, de la cabinele roșii de telefon și UNDERGROUND - vestitul Metro - și până la recentul LONDON EYE - imensa Roată. Toate aceste repere culturale le-am raportat la creațiile românești de valoare, într-un dialog inedit, dar extrem de expresiv și grafic.
Alin Gălăţescu