Text de Korina Leonte
Ilustrații de Galina Vieru
Totul are gust...
Obișnuim să spunem: persoană iute, vorbe dulci, mutră acră, om fierbinte, scenă dezgustătoare!
Fiecare este atras de gustul pe care îl poartă în interior, de aroma ce îi predomină. Acel accent îl căutăm atât în mâncare, cât și în haine, lucruri, pasiuni ș.a.
Ayurveda, sistemul medical cu o tradiție de 5000 de ani, spune că, caracterul, iar uneori și chipul omului ne dezvăluie preferințele lui alimentare. Tot ea, Ayurveda, zice că al 7-lea gust al mâncării este cel al condimentelor. Condimentele și plantele aromatice sunt folosite de sute de ani în scopuri diverse, atât gustative, cât și medicinale.
Iar Jyotish, sistemul astrologic contemporan al Ayurvedei, leagă frumos omul și condimentele, spunând că Ascendentul zodiacal preferă gusturi diferite și fiecare zodie își are condimentul său prieten.
Care sunt preferințele fiecărei zodii?
Berbecul şi ardeiul roșu, piperul negru
Berbecul preferă gusturile picante. Ardeiul roșu și piperul negru au avantajele de ardere a Amei (toxinele), mărirea Agni (focul digestiv) și curăță corpul de depozitele de Kapha (mucus), ceea ce stimulează pierderea în greutate. Astfel, Berbecul își atinge greutatea optimă a corpului și reușește mereu să arate bine!
Taurul şi cardamonul
Taurul preferă, de obicei, gustul dulce, dar și îmbinările mai multor gusturi. Însă gustul dulce luat în exces îi provoacă somnolenţă, apatie și tuse. Cardamonul este, în acest sens, foarte folositor pentru probleme ale stomacului, lene, răceli, gripe și bronșită. Astfel, Taurul își păstrează dragostea față de dulce și sănătatea neperturbată.
Gemenii și ghimbirul
Fiind un semn al aerului, Gemenii își doresc să experimenteze, shimbându-și des preferințele, inclusiv când vine vorba despre condimente. De aceea au nevoie să administreze un condiment care s-ar isprăvi cu aceste aventuri alimentare. Ghimbirul este cunoscut sub numele de medicament universal, folosit pentru digestie. El ajută la curățarea toxinelor și combaterea indigestiei. Ghimbirul prelungește experimentele Gemenilor.
Racul şi foile de dafin
Racul este atras de condimentele tradiţionale, din acelea care se pot găsi în orice casă. Și tot el dovedește că se pricepe la combinarea acestora, consecință directă a acțiunii planetei ce îl guvernează – Luna. Eugenolul din componența foilor de dafin are un efect antioxidant, întărind sistemul imunitar. Servește drept sursă de energie pentru Pește.
Leul și semințele de muştar
Leului guvernat de Soare îi plac condimentele de forma acestuia – cele iuţi, sub formă de boabe. Fiind niște mâncăcioși, îndeosebi de produse grase, leii adoră să folosească boabele de muștar negru, care au un efect pozitiv asupra metabolismului. Acestea stimulează metabolismul, deci, ajută organismul să ardă mai rapid caloriile, scad colesterolul, reglează digestia, previn balonarea și constipația.
Fecioara şi semințele de fenel
Fecioara e zodia gustului conservatist, fără multă aventură. Îi plac mâncărurile cu un gust echilibrat şi ţine, în primul rând, la propria sănătate. De aceea preferă condimentele vegetale, precum semințele de fenel. Acestea au o calitate deosebită de a stinge arsurile stomacale și de a îmbunătăți apetitul, fără a agrava Pitta (focul digestiv), datorită efectului său dulce post digestiv. Este utilizat în mod special în Ayurveda pentru calmarea durerilor abdominale cauzate de supraalimentare. Din punct de vedere Ayurvedic, echilibrează toate cele trei Doshe: Vata, Pitta și Kapha. Deci, este un condiment recomandat tuturor și nu doar Fecioarelor.
Balanța şi schinduful, nucșoara
Gusturile de contrar – dulce și amar. Balanța le ia pe ambele. Ea este cea care mereu încearcă să echilibreze contrariile. Schinduful (gustul amar) este bun reîntineritor, menține sănătatea nervilor, elimină senzația de frig a extremităților (este încălzitor). Nucșoara (gustul dulce) combate insomnia, dar și acționează ca un tonic. Îmbunătățește funcția și eficiența ficatului și a rinichilor, unde sunt acumulate multe toxine din corp. Astfel, Balanța reîntinerită atinge starea de armonie dorită.
Scorpionul şi asafoetida
Scorpionul guvernat de planeta Marte – planeta dăruitoare de energie, adoră gusturile puternice: iute, acru și astringent. Asafoetida oferă combinația acestor arome puternice. Ea este eficientă în calmarea spasmelor din organism, prevenind anxietatea, nervozitatea și depresia. Asafoetida dăruiește Scorpionului starea de calm și liniște.
Săgetătorul şi chimionul
Săgetătorul e mereu în căutare de gusturi şi condimente exotice. Va fi încântat de condimentele chimion și kalonji. Chimionul și kalonji sunt recomandate în cazul consumării mâncărurilor grele și diversificate, o obișnuință incurabilă a Săgetătorului.
Capricornul şi cuişoarele
Capricornul preferă condimente uscate, precum cuişoarele şi scorţişoara și gusturile lipsite de extreme. Cuișoarele au o energie încălzitoare și de aceea sunt consumate și iubite de Capricorn, semnul zodiacal al Saturnului, care reprezintă o planetă rece.
Vărsătorul şi coriandrul
Vărsătorul e zodia căreia îi plac experimentele şi cele mai surprinzătoare combinaţii. Coriandrul poate fi luat pe tot parcursul zilei, el fiind unul din puținele condimente pe care Pitta le poate consuma fără a fi perturbată. Previne orice probleme ale pielii, la care poate fi predispus Vărsătorul.
Peștii şi turmericul
Peștii sunt iubitori de condimente în stare lichidă, ceea ce nu e deloc surprinzător pentru o zodie de apă. Îndeosebi le place băutura miraculoasă „Laptele de Aur”, principalul ingredient al căreia este turmericul. Această băutură purifică sângele, elimină depozitele de Kapha (mucus), vindecă rănile, îmbunătățește flora intestinală și este un antibiotic natural. Peștii în Laptele de Aur.