RED by Rodica Ciorănică
  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar

RED by Rodica Ciorănică

  • Interview
  • Lifestyle
  • Pictorial
  • Events
  • neREDactat
  • RED Recommends
  • RED opinion
  • Bizarre Bazaar
0
RED opinion

Victoria Ursu.
Alimentația post COVID

by RED aprilie 5, 2021aprilie 5, 2021
written by RED
Victoria Ursu. | Alimentația post COVID

Rolul NUTRIȚIEI în fortificarea sistemului imun este enorm. În contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2, alimentația va fi direcționată spre:

  • Diminuarea procesului inflamator
  • Optimizarea echilibrului acido-bazic
  • Restabilirea microflorei intestinale

Diminuarea procesului inflamator

Apa este acel solvent lichid care umectează mucoasa căilor respiratorii, inducând eliminarea reziduurilor postinflamatorii. Va trebui să se atingă consumul zilnic de apă curată. O formulă de calcul în acest sens este greutatea corporală (kg) înmulțită la coeficientul 0.03 (sau, altfel spus, necesarul de 30 ml/kg corp). Exemplu: un adult de 70 kg va consuma 2,1 l apă curată (70*0,03).

De evitat cafeaua și alte băuturi ce conțin cafeină pentru că se știe că produc deshidratare celulară. Carbogazoasele, alcoolul, sucurile îndulcite, energizantele la fel se vor evita pentru influența lor proinflamatoare.

Recomandat este ceaiul de cătină, zmeură, coacăză, lămâie, ghimbir și miere, ceaiul de păpădie cu efect diaforetic (elimină toxinele pe cale urinară), apa caldă și ½ linguriță de turmeric cu rol de antioxidare.

Aportul de antioxidanți (vit A, C, E, Se, Zn, Mg, Fe, K, B, Cu) va fi asigurat prin diversitatea alimentară în cantități oportune. Antioxidanții protejează structurile vitale, detoxifiază ficatul „încărcat” cu reziduuri medicamentoase, au efect de control asupra proceselor inflamatorii și inactivează radicalii liberi prin reducerea stresului oxidativ. Cel mai puternic antioxidant se consideră vitamina C. Top 5 produse cu concentrații sporite de vitamina C sunt aronia, cătina, afinele, ardeiul, citricele.

Aportul potrivit de macronutrienți În perioada de convalescență, aportul de proteine va fi crescut, din 2 motive:

1. Refacerea balanței azotate – utilizarea de către ficat a aminoacizilor eliberați de la nivel muscular datorită hipermetabolismului (șocului citokinic) necesită recuperarea acestora. 2. Refacerea masei musculare – în proces de boală, în lipsa alimentației insuficiente (pierderea apetitului), pacienții slăbesc pierzând masa musculară.

Se vor consuma atât proteine de origine animală: carne, pește, lactate, ouă, cât și cele de origine vegetală: leguminoase, nuci și semințe la fiecare masă.

Se vor consuma și produse cu rol antiinflamator:

  • Mierea de albini cu efect antibacterian, antiviral ce conține vitaminele B, C, K, Fe, Mg, acestea mobilizând funcțiile de apărare ale organismului.
  • Pectina din mere are proprietatea de a lega și excreta metalele grele.
  • Ceapa și usturoiul – conțin alicina, un antibiotic natural, un bun antioxidant cu rol antiinflamator.
  • Produse cu conținut crescut de vitamina D – uleiul de pește, untul de vaci, slănina, ficatul de curcan sau găină, toate necesare fortificării osoase.
  • Ghimbirul – un antibacterian și antioxidant puternic.

Optimizarea echilibrului acido-bazic

Vom asigura o dietă echilibrată macro / micronutritiv, cu tendința de alcalinizare, totodată cu eliminarea alimentelor acide.

Alimente alcaline: salate verzi, legume preferabil crude, fructe proaspete, apă ușor mineralizată.

Alimente acide: zahărul și produsele ce conțin zahăr, preparatele prăjite, afumate, mezelurile, marinadele, făina rafinată și preparatele pregătite cu ea, grăsimile de tip trans, margarina, uleiurile rafinate, excesul de produse animaliere (în special cu conținutul mare de grăsimi trans), drojdia de panificație.

Restabilirea microflorei intestinale

Se va efectua cu probiotice cum ar fi:

Iaurtul integral (fortifică sistemul imun, reduce simptomele inflamației – temperatura, rinorea), chefirul, laptele bătut, varza și alte murături, măslinele verzi etc.

Pe de altă parte, lactobacteriile reglează schimbul de substanțe, bifidobacteriile – digeră fibrele și sintetizează vitaminele pentru activitatea digestivă.

În paralel vom face activitate fizică dozată, vom dormi suficient și vom avea grijă de starea noastră emoțională.

 

nutritieredREDbyRCVictoria Ursu
0
FacebookPinterestTelegramEmail
previous post
CONTRASTE OLANDEZE
next post
SIBIU. | Hermannstadt

You may also like

Liliana Corobca: | „Nu îmi este dor, poate...

iulie 2, 2020

Olga Darnețcaia: „Orice vis trebuie ransformat într-un plan…”

ianuarie 5, 2022

Igor Ganea a cucerit China. | Află povestea...

iunie 15, 2021

RED ART. | Aliona Barbei

aprilie 12, 2021

Denis Radu | PRP-ul este recomandat și pentru...

februarie 28, 2019

Tendințele | în materie de imprimeuri 2022

mai 3, 2022

Victoria Ursu | Nutriția adevărată

octombrie 24, 2018

Jurnalul unei mirese sincere!

ianuarie 10, 2020

LILU

octombrie 18, 2021

BRÂNCUȘI | Modernitate continuã

august 13, 2020
Ed.19 [2022]
Răsfoiește!

Editorial

Editorial

MI-E DOR DE DOR

Mi-e dor de vară. Şi am strigat să vină vara, după încă o primăvară ciudată, incertă, nehotărâtă. Ambiguă. Ezitantă. Amăgitoare. Schimbătoare...

Articole recente

  • Fashiarty on edito | „NEO-MULTICULTURALISM”
  • EVA
  • Puterea alimentelor în sănătatea tiroidei
  • Alice în Țara Minunilor
  • FREEDOM | of movement

Popular Posts

  • 1

    LILU

  • 2

    Cristian Șimonca | Blogu lu’ Otravă

  • Contact

  • 4

    ANIȘOARA LOGHIN: | „Poate mai am nostalgii…”

  • 5

    RED ART

Arhive

  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • februarie 2020
  • ianuarie 2020
  • decembrie 2019
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • iulie 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • aprilie 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018

Categorii

  • Bizarre Bazaar (78)
  • Editorial (18)
  • Events (45)
  • Interview (102)
  • Lifestyle (213)
  • neREDactat (15)
  • Pictorial (44)
  • RED Bucharest (10)
  • RED opinion (70)
  • RED Recommends (119)
  • Uncategorized (1)

Get in touch

Facebook Instagram Youtube

Follow Us

Facebook

Subscribe to stay up to date with our latest thinking


  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Footer Logo


Termeni si Conditii - Politica de Confidentialitate - Contact

@2018 - REDbyRC. All Rights Reserved.